Έντονη αντίδραση φορέων της Ηλείας για την κατάσταση του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΤΗΣ

Έντονες αντιδράσεις από φορείς της Ηλείας που αφορούν στον πρωτογενή τομέα υπήρξε χθες με αφορμή την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη να αιτηθεί την παραίτηση της Διοίκησης ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έντονες αντιδράσεις από φορείς της Ηλείας που αφορούν στον πρωτογενή τομέα υπήρξε χθες με αφορμή την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη να αιτηθεί την παραίτηση της Διοίκησης ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρίζοντας σε πολλές περιπτώσεις τη διαχείριση των διοικήσεων σε θέματα πληρωμών ως κακή και παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση να βρεθεί μια λύση που να διορθώνει τα προβλήματα της απόδοσης των επιδοτήσεων.

Ο εκπρόσωπος της «ΓΑΙΑ Επιχειρείν» Άλκης Κωνσταντόπουλος, μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα τόνισε πως έντονα προβλήματα στις πληρωμές ξεκίνησαν από πέρυσι, όπου παρατηρούνταν λάθος υπολογισμοί και έλεγχοι που είχαν σαν αποτέλεσμα να βλέπουν να γίνονται εκκαθαρίσεις και πληρωμές τον Ιούνιο, Ιούλιο και Οκτώβριο και έκανε λόγο για εκκρεμότητες πληρωμών προς αρκετό κόσμο.

Εστίασε ιδιαίτερα στη συνήθη διαδικασία με την οποία λειτουργούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και που είχε φυσιολογικές και ολιγοήμερες καθυστερήσεις, υποστηρίζοντας πως πολλοί παραγωγοί θεωρούσαν την επιδότηση ως εισόδημα και σε πολλές περιπτώσεις ανέμεναν να καλύψουν υποχρεώσεις με αυτές, ενώ εξήρε και τη σημασία των χρημάτων αυτών που θα κινούνταν και στην αγορά και θα βοηθούσαν σε πολλούς τομείς. «Αυτό που γίνεται τώρα είναι αποτέλεσμα πιθανότατα άστοχων κινήσεων που έγιναν σε επίπεδο επιλογής προσώπων. Δεν είναι κάτι που έγινε στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι κάτι που είχαμε εντοπίσει και διογκώθηκε και σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η αλλαγή της ΚΑΠ», κατέληξε.

Επιδίωξη συνάντησης με τον Υπουργό

Στην συνεχιζόμενη απόγνωση των παραγωγών της Ηλείας, στάθηκε μιλώντας στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής», ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, υποστήριξε πως έγινε δέκτης πολλών παραπόνων από τον αγροτικό κόσμο που δεν έλαβε τα ποσά που έπρεπε και εξέφρασε την αγανάκτησή τους και την εναντίωση τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως θα λειτουργούν σε ρόλο παρατηρητή τις επόμενες ημέρες για να εξετάσουν τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το θέμα και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευνοϊκή για τους αγρότες λύση, θα αντιδράσουν. Σε ό,τι αφορά την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε πως είναι σωστή από τη στιγμή που δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα στο έργο που τους είχε ανατεθεί, αλλά σίγουρα αυτό δεν μειώνει τις ευθύνες που έχει το Υπουργείο. Ιδιαίτερη ωστόσο έμφαση έδωσε στη σημασία των συγκεκριμένων επιδοτήσεων, αφού σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν στην εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών. Σε ό,τι αφορά την αντίδρασή τους, ανέφερε πως θα επιδιώξουν συνάντηση είτε με τον Υπουργό είτε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να τους μεταφέρουν την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της Ηλείας και να απαιτήσουν άμεση δικαίωση τους και απόδοση των χρημάτων που τους αναλογούν στους λογαριασμούς τους.

«Να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων και όχι τα πρόσωπα»

Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, που εκτιμά πως οι επιδοτήσεις δίνονταν σε κάποιους με σκοπό να ξεκληριστούν κάποια επαγγέλματα. Πρόσθεσε δε πως οι μειώσεις των ποσών αυτών είναι τέτοιες που δεν ικανοποιούν, ούτε βοηθούν τους αγρότες και στάθηκε ιδιαίτερα στα λεγόμενα των ανθρώπων του αγροτικού κινήματος εδώ και πολλά χρόνια για να λαμβάνουν επιδοτήσεις μονάχα όσοι πραγματικά καλλιεργούν ή παράγουν αποδεδειγμένα. Τέλος, σημείωσε πως θα πρέπει στην ουσία να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων και όχι τα πρόσωπα.

Μιχάλης Κατρίνης: «Πρωτοφανείς οι περικοπές στις αγροτικές ενισχύσεις»

Με αφορμή την σημαντική μείωση στις ενισχύσεις που καταβλήθηκαν στους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Ηλείας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«’Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά απαξιώνει τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου οι αγρότες μας είδαν την πληρωμή της προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης σημαντικά μειωμένη σε σχέση με εκείνη του 2022. Πρόκειται για τη χαμηλότερη προκαταβολή ενίσχυσης που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή αποζημιώσεων για τις φυσικές καταστροφές, αλλά και στην αδιαφορία της κυβέρνησης να καλύψει τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2021 για την απώλεια εισοδήματος, λόγω της καταστροφής του φυτικού κεφαλαίου τους. Κι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε συνθήκες υψηλού κόστους παραγωγής, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να οδηγεί στα όρια της επιβίωσης χιλιάδες κτηνοτρόφους και γεωργούς.

Οι αγρότες πληρώνουν σήμερα όχι μόνο την αδράνεια της κυβέρνησης, αλλά και την αδυναμία της να διαπραγματευθεί με τους ευρωπαίους εταίρους για το ύψος των αγροτικών ενισχύσεων. Πρόκειται για ευθύνες που δεν μπορούν να καλυφθούν με την καρατόμηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ που η ίδια η κυβέρνηση διόρισε, αλλά τώρα ζητά την παραίτησή της σε ένα πρωτοφανές πινγκ-πονγκ επίρριψης ευθυνών.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, είναι προτεραιότητα η προστασία και η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και η βιωσιμότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, μέσα από τη χάραξη ενός εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αγροτικής Πολιτικής που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη διατροφική αυτάρκεια και την αναζωογόνηση της υπαίθρου.»

Διονύσης Καλαματιανός για τις αγροτικές επιδοτήσεις: «Εμπαιγμός δίχως τέλος για τους παραγωγούς»

Εμπαιγμός δίχως τέλος και για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, καθώς, καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ούτε τα αυτονόητα. Αδυνατεί ακόμα και να φέρει σε πέρας τις διαδικασίες, ώστε να λάβουν οι παραγωγοί τις αγροτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται. Αντίθετα, για ακόμα μια χρονιά, με τις παλινωδίες της, στερεί πολύτιμους πόρους από τους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου, που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να επιβιώσουν υπό δυσμενείς συνθήκες.

Ιδίως τώρα, που είναι εκτεθειμένοι και ευάλωτοι στο σαρωτικό κύμα ακρίβειας και στις επιπτώσεις των συχνών φαινομένων της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η κωλυσιεργία και οι καθυστερήσεις που επιδεικνύουν οι κυβερνώντες και το αρμόδιο υπουργείο στις διαδικασίες για άμεσες αποζημιώσεις των πληττόμενων παραγωγών – όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του σε σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεών μου-, είναι και η ανικανότητα να εγγυηθούν την ομαλή και δίκαιη καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Βεβαίως, για αυτή την κυβέρνηση, πάντα κάποιος άλλος φταίει -και θα φταίει-. Καμία παραδοχή ευθύνης, καμία διάθεση αυτοκριτικής, μόνο μετάθεση ευθυνών. Εκεί εντάσσεται και η προσπάθεια στοχοποίησης της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ -η οποία έχει τοποθετηθεί επί κυβέρνησης ΝΔ-. Μια προσπάθεια που, όμως, δεν πείθει. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η συμπεριφορά αποποίησης ευθυνών αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας. Το σίγουρο είναι ότι το κακό, έχει ήδη γίνει για τους παραγωγούς. Αλήθεια, τι έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που στο παρελθόν ο ίδιος ανέφερε πως γνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και τις αρνητικές συνέπειες για τους αγρότες από τις αρρυθμίες που παρουσιάζει;

Μέχρι και το 2018, η καταβολή των ενισχύσεων γινόταν με ομαλό τρόπο. Από το 2019 και ύστερα – επί κυβέρνησης ΝΔ- ξεκίνησαν οι πειραματισμοί και οι αστοχίες, που έχουν ως αποτέλεσμα να μετατρέπονται κάθε χρόνο οι πληρωμές σε φιάσκο, με χαρακτηριστικό, παράδειγμα τη φετινή πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης, που είναι αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές, ενώ κάποιοι παραγωγοί δεν την έλαβαν καθόλου. Και ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε στην επικείμενη εκκαθάριση και στις επόμενες πληρωμές. Είναι μια παγιωμένη κατάσταση, που εκτός όλων των άλλων, εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας, ελλοχεύοντας τον κίνδυνο προστίμων. Η συστηματική ανεπάρκεια και αδιαφορία της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του είναι εξοργιστική. Το βέβαιο είναι πως οι αγρότες μας δεν αξίζουν αυτή τη συμπεριφορά.