Η μεταπολίτευση και η έλευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 1974 σηματοδότησαν την σύγχρονη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στη χώρα μας.
Πρώτιστο μέλημα των δύο πρώτων κυβερνήσεων του 1974 και του 1977 της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο εκδημοκρατισμός του κράτους και φυσικά το νέο σύνταγμα της χώρας, ενώ ως μεγαλύτερο έργο των πρώτων αυτών κυβερνήσεων χαρακτηρίζεται η είσοδος της Ελλάδας, ως ισότιμο μέλος, στην τότε ΕΟΚ.
Παράλληλα, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης χαρακτηρίζονται από την απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό φορέα, το ΠΑΣΟΚ, και όχι να συνεχίσει την Ένωση Κέντρου, που είχε ιδρύσει ο πατέρας του.
Το ΠΑΣΟΚ φάνηκε από τις πρώτες εκλογές του 1974 ότι θα αποτελεί και τη νέα ανερχόμενη δύναμη της χώρας, κάτι που αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στην κάλπη του 1977, όπου ο λαός με την ψήφο του το έστειλε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με σύνθημα την αλλαγή, κάτι που συνέβη το 1981.
Η αλλαγή πολιτικής από το 1981 έως το 1985 «σημάδεψε» την ελληνική κοινωνία και αυτό φάνηκε και στις κάλπες του 1985, όπου το ΠΑΣΟΚ ήταν ο νικητής των εκλογών.
Παράλληλα, από το 1981 έως το 2012, δημιουργήθηκε ένα ισχυρό δικομματικό δίπολο, το οποίο στις εκλογικές αναμετρήσεις λάμβανε ποσοστά άνω ή λίγο κάτω από το 90% του εκλογικού σώματος.
Οι πιο πολωμένες εκλογές στην πολιτική ιστορία μετά τη μεταπολίτευση χαρακτηρίζονται οι εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 και του 1990, όπου εκεί με σύνθημα την κάθαρση και σύμμαχο της Νέας Δημοκρατίας αρχικά τον Ενιαίο Συνασπισμό που απαρτιζόταν από το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού , δημιουργήθηκε η πρώτη συγκυβέρνηση την οποία διαδέχθηκε και μια δεύτερη στέλνοντας σε ειδικό δικαστήριο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.
Εν τέλει τις εκλογές κέρδισε το 1990 η Νέα Δημοκρατία, έχοντας 150 έδρες στη βουλή και με έναν επιπλέον βουλευτή από τη Δημοκρατική Ανανέωση του μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, κατάφερε να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Η περίοδος έως το 1993 είναι από τις πλέον έκρυθμες στην πολιτική ιστορία του τόπου, με τα «πράσινα» και τα «γαλάζια» καφενεία και τις οργανώσεις σε κάθε γειτονιά των δυο κομμάτων να αντιπαρατίθενται σε κάθε ευκαιρία.
Τελικά, μετά την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήρθαν οι εκλογές του 1993, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να επανέρχεται στην εξουσία και να είναι μέχρι σήμερα ο μονός πολιτικός αρχηγός μεταπολιτευτικά που γίνεται και πάλι πρωθυπουργός μετά από ήττα.
Μετά την απόφαση της αποχώρησης του Ανδρέα Παπανδρέου για λόγους υγείας, την πρωθυπουργία ανέλαβε το 1994 ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος με σύνθημα τον εκσυγχρονισμό του κράτους οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε δυο ακόμα νικηφόρες αναμετρήσεις, το 12996 και το 2000.
Το 2004 ήρθε η ώρα επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία υπό τον Κώστα Καραμανλή, σε μια Ελλάδα εντελώς διαφορετική από αυτή των προηγούμενων δεκαετιών, με σύγχρονες υποδομές και ένα ισχυρό κράτος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η εκλογική αναμέτρηση του 2007, αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, είχαν και πάλι νικητή τον Κώστα Καραμανλή, ωστόσο η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές το 2009, με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου να επανέρχεται στην εξουσία, η οποία όμως αποδείχθηκε βραχεία.
Η χώρα μετά το 2010 και την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άλλαξε εντελώς λόγω των μνημονίων και έτσι αναπόφευκτα μετατράπηκε πλήρως και το πολιτικό σκηνικό.
Η έκρυθμη κατάσταση οδήγηση σε μια συγκυβέρνηση μεγάλου σιναπισμού του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και τρίτο ετέρο το ΛΑΟΣ, με τεχνοκράτη πρωθυπουργό το Λουκά Παπαδήμο. Σε αυτό το ρευστό τοπίο μια νέα δύναμη έκανε την εμφάνισή της, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα και αυτό φάνηκε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε σαράντα ημέρες το καλοκαίρι του 2012. Πλέον, μια νέα συγκυβέρνηση έκανε την εμφάνιση της υπό τον Αντώνη Σαματά, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ.
Όλα έδειχναν ότι είναι θέμα χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ να ανέλθει στην εξουσία, κάτι που συνέβη τον Ιανουάριο του 2015, με την συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως επανήλθε και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.
Η επαναφορά της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το 2019 υπό την Κυριάκο Μητσοτάκη μας οδηγεί στις νέες κάλπες την Κυριακή 21 Μαΐου.
Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την πτώση της χούντας
Πρώτιστο μέλημα πρώτων κυβερνήσεων του 1974 και του 1977 της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο εκδημοκρατισμός του κράτους
Η πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Α. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 1981
«Αυτοδύναμο το ΠΑΣΟΚ-Κέρδισε τις εκλογές» έγραψε η εφ. «Πατρίς» στο πρωτοσέλιδο της 3ης Ιουνίου 1985
Οι πιο πολωμένες εκλογές στην πολιτική ιστορία μετά τη μεταπολίτευση χαρακτηρίζονται οι εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 και του 1990
Η εκλογική αναμέτρηση του 2007, αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, είχαν και πάλι νικητή των Κώστα Καραμανλή
Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές το 2009
Όλα έδειχναν ότι είναι θέμα χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ να ανέλθει στην εξουσία, κάτι που συνέβη τον Ιανουάριο του 2015
Επαναφορά της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το 2019 υπό την Κυριάκο Μητσοτάκη