Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Οι στιγμές μέσα στον χρόνο

Μεγάλωσε στη Ζαχάρω του Ν. Ηλείας. Αποφοίτησε με άριστα από την Νομική Σχολή Αθηνών και ακολούθησε με υποτροφία σπουδές στις ΗΠΑ. Είναι αριστούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Washington D.C., και Διδάκτωρ από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. 

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού για το Νερό στη Σουηδία και έχει βραβευτεί με το Βραβείο «Πράσινο Αστέρι»  του ΟΗΕ, μία από τις σπουδαιότερες διακρίσεις σε επιστήμονες με σημαντική προσφορά στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της πρόληψης και της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Το 2009 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 2012 και το 2019 εξελέγη Βουλευτής Ν. Ηλείας. Στη Νέα Δημοκρατία έχει διατελέσει Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος δίπλα στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά την  κοινοβουλευτική της θητεία έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων και Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.  

  1. Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ

Εκφώνησε τον όρκο ως αριστούχος της Νομικής

Αφού αποφοίτησε αριστούχος (πρώτη τη τάξη) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκφώνησε τον όρκο, συνέχισε τις σπουδές της στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Αμερική. Είναι αριστούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Νομικές Σπουδές (LL.M.) του Georgetown University Law Center με τιμητική διάκριση από τον Πρύτανη, ενώ έχει λάβει Διδακτορικό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο Περιβάλλοντος από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Το πανεπιστημιακό της έργο και οι επιδόσεις της έχουν τιμηθεί με σειρά υποτροφιών και βραβείων, όπως οι υποτροφίες των ιδρυμάτων Fulbright, NATO, Ι.Κ.Υ. και Ωνάση, Cutting, Γεροντέλη και Λίλιαν Βουδούρη. Έχει σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνείς εκδοτικούς οίκους και περιοδικά. 

2. Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ 

Πραγματοποίησε την πρώτη της ομιλία στη Βουλή 

Το 2009 ορίστηκε Βουλευτής Επικρατείας,  μετά από πρόσκληση του τότε Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, ανοίγοντας τον δρόμο στην ενεργό πολιτική για την νέα γενιά, αλλά και για τον επιστημονικό χώρο γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Το 2010 ανέλαβε Αναπληρώτρια Γραμματέας Εθελοντισμού και ΜΚΟ της Νέας Δημοκρατίας και από τον Ιανουάριο του 2011 έως το 2012 διατέλεσε Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας δίπλα στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις εκλογές του 2012 εξελέγη Βουλευτής Ν. Ηλείας, ενώ στις εκλογές του 2019 εξελέγη πρώτη σε σταυρούς προτίμησης Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Ηλεία. Ως Βουλευτής Επικρατείας από τις πρώτες ομιλίες της στο Κοινοβούλιο ήταν για την ανασυγκρότηση της Ηλείας από τις πυρκαγιές του 2007 και το Ταμείο Μολυβιάτη και συνεχίζει, μέχρι και σήμερα, να αναδεικνύει τα εργαλεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. 

3.Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ

Έλαβε το «Πράσινο Αστέρι» του ΟΗΕ 

Για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών της απονεμήθηκε το Βραβείο «Πράσινο Αστέρι» του ΟΗΕ, όπου πραγματοποίησε ομιλία στον ΟΗΕ για την ενσωμάτωση και της περιβαλλοντικής διάστασης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Για την διεθνή πολιτική της παρουσίας συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους «Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και στους «Νέους Ευρωπαίους Ηγέτες» κάτω των 40 της ΕΕ. Τιμήθηκε επίσης με το Διεθνές Βραβείο «Άρτεμις» από το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών, ενώ έχει λάβει το Βραβείο του Παγκόσμιου Πολίτη για τις Διεθνείς Πρωτοβουλίες σε Ανθρωπιστικά Ζητήματα, καθώς και «Ειδική Αναγνώριση από το Κογκρέσο».   

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μια δεκαετία στο εξωτερικό, όπως στο Κέντρο Περιβαλλοντικού Δικαίου και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Yale, το Κέντρο Δικαίου Περιβάλλοντος και Χρήσεων Γης της Νομικής Σχολής στο New York University, τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Έχει διατελέσει δε Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκοσμίου Οργανισμού Συνεργασίας για το Νερό στη Στοκχόλμη και Επικεφαλής για το Νερό της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι. 

4.      Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ 

Εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής 8 φορές με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ αυτών, στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Ντόχα, τη Βαρσοβία, το Παρίσι, το Μαρόκο, τη Βόννη, το Κατοβίτσε και τη Μαδρίτη. 

5.      Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ 

Μίλησε στην Διακοινοβουλευτική Ένωση για την Δημοκρατία 

Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, Μορφωτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Βιβλιοθήκης της Βουλής, ενώ έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Κατά την κοινοβουλευτική της θητεία εξελέγη σε σειρά διεθνών θέσεων, όπως Πρόεδρος του «Κύκλου Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη», Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής για τα Ηνωμένα Έθνη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Γενεύη και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιωσίμου Αναπτύξεως της Μεσογείου Θαλάσσης του Μεσογειακού Πλάνου Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Ξεχωρίζει η ομιλία της στη Διακοινοβουλευτική Ένωση στη Γενεύη για θέματα δημοκρατίας, ενώπιον όλων των Βουλευτών του κόσμου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Βουλή και τη χώρα μας.