«Εφιαλτική» νύχτα σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια από τις φωτιές: Κάηκαν σπίτια

Εφιαλτική νύχτα στο Νέο Κουβαρά Αττικής, στο Λουτράκι αλλά και στα Δερβενοχώρια. Από το μεσημέρι της Δευτέρας, φωτιές καίνε στις τρεις περιοχές με τις «φλόγες» να έχουν ήδη καταπιεί σπίτια σε Λαγονήσι αλλά και Λουτράκι.

Το μέτωπο στη Σαρωνίδα είχε νωρίτερα καλύτερη εικόνα, όμως μια αναζωπύρωση περίπου στις 19:00 το απόγευμα έκανε την κατάσταση και πάλι δραματική. Στο Πανόραμα Σαρωνίδας, οι φλόγες «κατάπιαν» τα σπίτια το ένα μετά το άλλο, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν υπήρχαν εναέριες δυνάμεις.

Στο Λουτράκι, η φωτιά έκαψε 30 σπίτια στον οικισμό Ειρήνη και 2 ακόμα στην Καλλιθέα ενώ εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στο Άνω Καρμπουνάρι. Για ώρες παρέμειναν κλειστές όλα τα ρεύματα της παλιάς και της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου στην περιοχή, ώστε να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί οδηγών.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στα Δερβενοχώρια, όπου μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμα σε σπίτια, πρόκειται όμως για σημείο που συνορεύει με την Πάρνηθα, όπου αν η φωτιά περάσει και μάλιστα σε ώρα που εναέρια μέσα δεν μπορούν να βοηθήσουν, η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου.

Eκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής: Στα Δερβενοχώρια η πιο δύσκολη φωτιά – Προβληματισμός για το μέτωπο προς τη Σαρωνίδα

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (17/7) μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός τοποθετήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στα τρία μέτωπα της πυρκαγιάς. Όπως ανέφερε η πιο δύσκολη φωτιά είναι στα Δερβενοχώρια, όπου το μέτωπο έχει έκταση πολλών χιλιομέτρων, σε δύσβατη περιοχή και δεν απειλεί προς το παρόν κατοικημένες περιοχές. Όμως, η ένταση και η φορά του ανέμου σπρώχνει τη φωτιά προς τη Μάνδρα.

O Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε επίσης ότι η όλη στρατηγική το βράδυ θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί το μέτωπο, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο. «Είναι σε μια χαράδρα αρκετά μεγάλη, σε μια νοητή ευθεία. Είναι αρκετά μεγάλο το μέτωπο αυτό και προσπαθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κρατήσουν αυτό το δύσκολο μέτωπο. Είναι η πιο δύσκολη πυρκαγιά, την οποία αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή διότι κινείται με γοργούς ρυθμούς. Ο αέρας είναι τέτοιος που καθοδηγεί τη φωτιά. Και ουσιαστικά ενώ δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει όλο αυτό και να αποκτήσει μια δυναμική διαφορετική» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Βρίσκεται έξω από το χωριό Πάνακτο και ουσιαστικά προσπαθούμε αφενός να μην επηρεαστεί καθόλου το χωριό, δηλαδή κατοικημένες περιοχές και να κρατήσουμε το μέτωπο όσο μπορούμε το βράδυ, ούτως ώστε να μπορέσουμε το πρωί με τα πρώτα εναέρια μέσα, τα οποία θα σηκωθούν με το πρώτο φως της ημέρας να προσπαθήσουμε, να κάνουμε ότι καλύτερο δυνατό μπορούμε».

Όσον αφορά στο μέτωπο στο Καπαρέλλι, τόνισε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί σε καλύτερη κατάσταση, είναι σε ύφεση, έχει κάποια μόνο καντηλάκια στην περιοχή στο ανατολικό κομμάτι. «Ωστόσο η μάχη είναι μεγάλη και εκεί, διότι έχουμε να παλέψουμε ουσιαστικά με το φόβο των πυροσβεστών που δεν είναι τίποτα άλλο από τις αναζωπυρώσεις. Όμως η εικόνα που μας μεταφέρουν οι επικεφαλής εκεί στο μέτωπο είναι ότι η κατάσταση είναι ένα βήμα πριν την οριοθέτηση».

Με αφορμή τη σύσκεψη παρουσία υπουργών με το κινητό συντονιστικό «Όλυμπος» ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι οι συσκέψεις αυτή τη στιγμή είναι συνεχείς για την Ανατολική Αττική. «Αυτό το οποίο μας φοβίζει ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνίδας είναι οι αναζωπυρώσεις και ουσιαστικά να μη μεταφέρει ο άνεμος μέσα από στροβιλισμό τις φλόγες σε κάποιο κομμάτι του μετώπου και έχουμε καινούργιες ενάρξεις. Έχει κάποιες τέτοιες αναζωπυρώσεις. Πιο πολύ θέμα έχει το κομμάτι που είναι προς Σαρωνίδα και λιγότερο το κομμάτι το οποίο είναι προς Ανάβυσσο. Σε αυτό το κομμάτι κινούνται τα ενεργά κομμάτια».

Τέλος, όσον αφορά στην Καλλιθέα Λουτρακίου επισήμανε ότι είναι μια πυρκαγιά η οποία πάει καλύτερα. «Έχει περιοριστεί το μέτωπο αυτό πάνω από την εθνική οδό. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι ένα μικρό ενεργό μέτωπο το οποίο πιστεύουμε ότι θα ελέγξουμε μέσα στην νύχτα στον Άγιο Χαράλαμπο».

Δήμαρχος Σαρωνίδας: Έχουν καεί σπίτια – Η χειρότερη καταστροφή που έχει συμβεί την τελευταία δεκαετία

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (17/7) μίλησε στην ΕΡΤ και ο Δήμαρχος Σαρωνίδας και έκανε λόγο για την χειρότερη καταστροφή της τελευταίας δεκαετίας στην περιοχή.

«Έχουν καεί σπίτια. Η χειρότερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία», τόνισε ο Χρήστος Γκίνης στην ΕΡΤ για τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή.

«Είναι πολλές οι εστίες πυρκαγιάς, ο αέρας είναι πολλά μποφόρ. Προσπαθούμε και θα είμαστε εδώ όλη νύχτα, μέχρι το πρωί» πρόσθεσε.

«Προτεραιότητά μας είναι να μην καούν άλλα σπίτια και νωρίτερα δώσαμε εντολή για εκκένωση αρκετών οικισμών, όπως η Φέριζα, η Κιτέζα, ο Όλυμπος, η Σαρωνίδα. Κομμάτια που είναι επίφοβα, αλλά δεν έχουμε ακούσει τίποτα για θύματα. Έχουμε σπίτια καμένα. Δεν έχουμε εικόνα πόσα, δεν έχουμε αποτίμηση» επισήμανε.

«Ο δήμος Σαρωνικού έχει 30.000 και παραπάνω μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι όμως γίνονται 100.000» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σαρωνίδας.

Η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες και έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Η πυροσβεστική δίνει μάχη με τις φλόγες με την νύχτα να προμηνύεται δύσκολη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μέτωπα στην νοτιοανατολική Αττική είναι τρία:

Το ένα στην περιοχή από τη Σαρωνίδα ως το Λαγονήσι, το δεύτερο από το Πανόραμα ως τη Σαρωνίδα και το τρίτο προς την Ανάβυσσο.

Επιχειρούν 210 πυροσβέστες, 10 πεζοπορικές ομάδες και 68 οχήματα. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 68 Ρουμάνοι πυροσβέστες. Παράλληλα, οι αστυνομικοί συνέδραμαν σε 120 απεγκλωβισμούς.

Πηγή: newsbeast