Οι κόκκινες γραμμές Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Βίλνιους

Για τις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στο Βίλνιους, σε πολύ πιο πρόσφορο πολιτικό κλίμα, από ότι η προηγούμενη – πριν από 16 μήνες στη Κωνσταντινούπολη.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών:ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοί τους, Άννα – Μαρια Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Οι «κόκκινες» γραμμές

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση που γίνεται στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ σταθερός στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει και για αυτό το λόγο φρόντισε πριν από τη συνάντηση να στείλει μήνυμα στην τουρκική ηγεσία.

Ο κ. Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ με την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας, απευθυνόμενος στην ουσία στην Αγκυρα σημείωσε τα εξής:
«Όπως έχω πει πολλές φορές δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

«Μπορούμε – είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός – δυο ηγέτες με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», συμπληρώνοντας πως «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας».

Στο μεταξύ, θετική χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την εξέλιξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Δύσης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16.

Σήμερα επίσης, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Με πληροφορίες από cnn και ΑΠΕ