Με το «καλημέρα» της συνεδρίασης στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό, ξεκίνησε και τυπικά η πρώτη «μάχη» των 8 νέων κομμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «άνοιξε» τα χαρτιά του και κατέθεσε μια σειρά προγραμματικών δηλώσεων που εστίασαν στην ανάκαμψη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων.
Τα αρχικά πηγαδάκια και χαμόγελα μεταξύ βουλευτών, έδωσαν τη σκυτάλη στην αντιπαράθεση. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι από την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία απουσίαζε ο παραιτηθέντας αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Η συζήτηση επί των προγραμματικών προτάσεων της κυβέρνησης θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο. Σημειώνεται ότι σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΚΚΕ αποχώρησαν από την αίθουσα μόλις ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών.
Τι εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Με το άνοιγμα της Ολομέλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναμενόταν εστίασε στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών, τονίζοντας πως δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη σε όσους τον εμπιστεύτηκαν. Έτσι, η κυβέρνηση έριξε τα πρώτα «όπλα στη μάχη» για την οικονομική ανακούφιση των πολιτών κατά των ανατιμήσεων, ειδικά στα τρόφιμα.
Στις προγραμματικές του δηλώσεις, τόνισε ότι θα αυξηθεί το οικογενειακό επίδομα, θα προβεί σε αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027. Θα προχωρήσει σε μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και τη σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες. Προανήγγειλε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα και πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά. Στάθηκε ακόμη στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και έθεσε τις προτεραιότητες προαναγγέλλοντας την επέκταση του market pass και το δώρο στους συνταξιούχους κοντά στα Χριστούγεννα.
«Κάλεσμα» σε Ανδρουλάκη για την Παιδεία
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε το πρώτο «κάλεσμα» στο Νίκο Ανδρουλάκη προκειμένου να υπάρξει μια «συστράτευση» των δύο πολιτικών χώρων για τα θέματα της Παιδείας. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί σε ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια να έρθουν στην Ελλάδα και ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη να βοηθήσουν τη ΝΔ, ώστε να βρεθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζονται. «Ελάτε να βρούμε 180 βουλευτές και να αλλάξουμε το άρθρο 16 του Συντάγματος» είπε χαρακτηριστικά. Είναι η πρώτη φορά μέσα από τη Βουλή που ο κ. Μητσοτάκης κάνει ένα είδος ανοίγματος στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, δείχνοντας ότι οι προθέσεις του είναι να προκύψουν συγκλίσεις και όχι συγκρούσεις.
Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για 100.000 υποψηφίους στον κλάδο της Τεχνολογίας. Είπε ότι οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος ανοίγουν τον δρόμο για την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας από το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη αναθεώρηση του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» υπογράμμισε.
Το πρώτο «άκυρο» από το ΠΑΣΟΚ
Αφού ήρθε η σειρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία στη Βουλή, απαντώντας -μεταξύ άλλων- και στο… κάλεσμα που του έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για συγκλίσεις σε πιθανή αναθεώρηση του Συντάγματος. «Εξωραϊσμένη η εικόνα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Με τους βουλευτές του να τον χειροκροτούν όρθιοι, εκείνος ανέβηκε για πρώτη φορά στο βήμα της Βουλής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε απάντησε χαρακτηριστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κάνατε σύμβολο αυτής της κορυφαίας διαδικασίας μόνο το άρθρο 16. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα. Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναφέρει πως «Ο πρωθυπουργός παρουσίασε μία εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας. Έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και απέκρυψε όσα έρχονται. Επειδή όπως μόνος σας αποκαλύψατε σε συνέντευξη στο μεσοπρόθεσμο δεν μπορείτε να κάνετε κολπάκια, στείλατε στις Βρυξέλλες αύξηση 12,7% ενώ εδώ λέγατε προεκλογικά για 25%. Περιφρονώντας ευθέως την αγωνία των πολιτών για καλύτερους μισθούς», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:
«Αναρωτιέμαι κύριε Μητσοτάκη, ξεχνάτε ότι είστε ο πρωθυπουργός που στα χρόνια της διακυβέρνησης σας, οι Έλληνες πλήρωσαν από την τσέπη τους τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες υγείας στην ΕΕ; Που 3.500 ασθενείς στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης περιμένουν για ένα χειρουργείο. Και στον «Ευαγγελισμό» η λίστα».
«Το δήθεν επιτελικό κράτος από όπου οργανώθηκαν όλες οι επιθέσεις στο κράτος δικαίου, για εμάς αποτελεί ξεκάθαρα τον πυρήνα ενός προβληματικού συστήματος διακυβέρνησης. Ποια είναι η επιτελικότητα, με τους στρατούς των 3.500 μετακλητών; Έχετε κάνει διαχρονικό ρεκόρ κ. Μητσοτάκη. Ακόμα και η σύνθεση της παρούσας κυβέρνησης σπάει άλλο ένα ρεκόρ: 63 μέλη με 23 υπουργούς, 4 αναπληρωτές, 35 υφυπουργούς και έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο που παραμένει Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αυτή είναι η αντίληψή σας», σχολίασε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κόμμα του: «Όπως δεσμεύτηκα προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ θα είναι η στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση καθοδηγούμενη από αρχές και αξίες. Θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης, η φωνή της λογικής και της προόδου. Χωρίς τοξικότητα, χωρίς εύκολες λύσεις, χωρίς την πολιτική της ατάκας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού, που τον πλήρωσε όμως ακριβά ο ελληνικός λαός», ανέφερε κλείνοντας.
Φάμελλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εμπόδιο του Μητσοτάκη»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας, το εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και ο πυλώνας της δημιουργίας μίας προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα και την κοινωνία», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αλέξη Τσίπρα «για την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην Ελλάδα» και εξήγησε: «Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός που, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεωκοπίας και της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018.
Στη συνέχεια, απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού υποστήριξε: «Πολλά από αυτά που υποσχέθηκε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αφορούν σε προβλήματα που δημιούργησε η ίδια η πολιτική του, είτε ανέχθηκε την περίοδο 2019-2023» και σημείωσε: «Η ακρίβεια, οι μισθοί, οι ελλείψεις και τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η έλλειψη σε διασώστες του ΕΚΑΒ. Όπως επίσης παραμένει η διόγκωση του δημοσίου χρέους, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος, ο πολλαπλασιασμός του ισοζυγίου συναλλαγών».
Τόνισε ακόμη ότι «δεν ακούσαμε κάτι για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ χιλιάδες άνθρωποι μένουν και θα μείνουν στο δρόμο. Το market pass και το youth pass είναι αποδοχή της ακρίβειας, δεν είναι αντιμετώπιση της ακρίβειας», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως, υπογράμμισε ότι τρία είναι τα καθήκοντα και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την Κοινοβουλευτική περίοδο:
– να ασκήσει αντιπολίτευση για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας
– να συγκροτήσει μια συνεκτική προγραμματική αντιπρόταση προοδευτικής διεξόδου και να την .καταστήσει πλειοψηφική μέσα από μία νέα κοινωνική συμφωνία ενεργών πολιτών και
– να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές και προοδευτικές ιδέες και αξίες που αμφισβητούνται.
Κουτσούμπας: «Θα διαψευσθεί η αυτοδυναμία της κυβέρνησης»
Τις θέσεις του ΚΚΕ έναντι στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, λαμβάνοντας μάλιστα τα δημόσια συγχαρητήρια του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, γιατί ολοκλήρωσε την ομιλία του… εντός χρονοδιαγράμματος.
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «οι 21 βουλευτές του κόμματος έχουν ήδη λάβει τη θέση τους, δίπλα στον λαό» και σημείωσε πως οι προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στα γνωστά –από την περίοδο των μνημονίων– «ματωμένα πλεονάσματα».
Υπογράμμισε ότι «…η παντοδυναμία ή όχι μίας οιασδήποτε κυβέρνησης δεν κρίνεται από το αν έχει περισσότερους βουλευτές, αν υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά αν υπάρχει οργανωμένο λαϊκό κίνημα». «Όποιος μιλά για αυτοδυναμία της κυβέρνησης, θα διαψευσθεί», ανέφερε.
«Όλα αυτά για τα οποία προειδοποιούσε το ΚΚΕ στην προεκλογική περίοδο, είναι μπροστά μας», σχολίασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναφερόμενος στους «μπλε φακέλους» της κυβέρνησης, είπε ότι είναι «καλαίσθητοι εξωτερικά, τρομακτικοί στο περιεχόμενο» και προσέθεσε πως «μόνο ως έκθεση ιδεών ακούγονται σε σοβαρά και υπεύθυνα αυτιά όσα λέτε για δήθεν καλύτερους μισθούς, καλύτερη υγεία και ζωή».
Απάντησε ότι «όπως παντού, ένα πράγμα αποδεικνύεται: Προϋπόθεση για να αυξάνονται τα κέρδη, είναι να αυξάνεται το ξεζούμισμα των εργαζομένων». «Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε φάση επιβράδυνσης», τόνισε ο Γραμματέας του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «τα μαντάτα δεν είναι καλά».
Ως προς την Υγεία, χαρακτήρισε ως «μπάλωμα» την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με τον στρατό και την Πυροσβεστική, «για να αναλάβει μετά ο ιδιωτικός τομέας.
Σπαρτιάτες: «Απέναντι σε ναζισμό και φασισμό»
Στο βήμα της Βουλής, αμέσως μετά τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ανέβηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας. Χαρακτηριστικό της αρχικής του τοποθέτησης ήταν ότι δήλωσε ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό, θέτοντας το κόμμα του κάθετα μακριά από όσα του έχουν «χρεώσει» λόγω της σύνδεσης βουλευτών του με τη Χρυσή Αυγή. Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών χαρακτήρισε fake news ότι δήθεν είναι συνεχιστές άλλου κόμματος, εννοώντας σαφώς τους «Έλληνες» του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.
Παράλληλα, έκανε λόγο για αβάσιμη και παρελκυστική εικασία και σημείωσε ότι το κόμμα του πορεύεται στις διδαχές του πνεύματος του ελληνικού εθνικισμού, του Παύλου Μελά, του Ίωνα Δραγούμη και του Περικλή Γιαννόπουλου. «Είμαστε βαθιά δημοκράτες, Έλληνες με εθνική συνείδηση, είμαστε η αναγεννημένη πατριωτική δεξιά», είπε ο Βασίλης Στίγκας.
Βελόπουλος: «Copy-paste οι προγραμματικές σας»
Με στόχο να εμφανιστεί ως ο κύριος εκφραστής της πατριωτικής δεξιάς και κοιτώντας πότε προς τους Σπαρτιάτες και πότε προς τη Νίκη, που τον συμπίεσαν εκλογικά, ο Κυριάκος Βελόπουλος δεσμεύθηκε ενώπιον θεού και ανθρώπων, όπως είπε, ότι η «Ελληνική Λύση» θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια του ελληνικού λαού.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα ανέφερε στη Βουλή, λέγοντας ότι αντέγραψε τις προγραμματικές δηλώσεις του 2019. «Έχω εδώ τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη του 2019. Είχε μιλήσει τότε για 20 δις στον πρωτογενή τομέα, για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και του ΦΠΑ.
Νομίζει ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν θυμούνται, επειδή έχει ο ίδιος κοντή μνήμη. Είχε μιλήσει για ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού. Για να μην σας κουράζω ό,τι είπε σήμερα είναι copy paste του 2019», είπε και υποστήριξε οτι η σημερινή ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή.
«Το 2019 μιλούσατε για επενδυτική βαθμίδα και τώρα μας λέτε τα ίδια. Πάλι το ίδιο παραμύθι και ίδιες υποσχέσεις», είπε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις προτάσεις που κατέθεσε λέγοντας ότι η Ελληνική Λύση υλοποίησε τη δέσμευση της. «Περιμένουμε τώρα, από όλους τους Έλληνες βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων κομμάτων, να στηρίξουν την πρόταση».
Νατσιός: «Ωρολογιακή βόμβα το δημογραφικό»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, κατηγόρησε την κυβέρνηση στη Βουλή, για εξαπάτηση ψηφοφόρων, λέγοντας ότι προεκλογικά δεν είπε τίποτα για τον γάμο ομοφύλων που προωθεί.
Ο πρόεδρος της Νίκης υποστήριξε μάλιστα όταν έρθει προς ψήφιση ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών το κόμμα του θα καταψηφίσει. Επίσης, διερωτήθηκε ποιο είναι το αντικείμενο του νέου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις αμβλώσεις με τις οποίες διαφωνεί είπε ότι κατά τον ίδιο πρέπει να προστατεύσει το αγέννητο παιδί.
«Είναι ιερό χρέος να θίγουμε ασταμάτητα το ζήτημα της υπογεννητικότητας, είναι ωρολογιακή βόμβα το δημογραφικό», είπε και ζήτησε φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες που αυξάνονται.
Κωνσταντοπούλου: Στη Βουλή για να δώσουμε…ζωή
Τελευταία από τους πολιτικούς αρχηγούς, πήρε τον λόγο η Ζωή Κωνσταντοποήλου, η οποία όπως είπε, θέλησε να συστηθεί στην πρώτη της ομιλία στη Βουλή, ως επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας». Η πρόεδρος του κόμματος, ξεκίνησε με μια αναδρομή στο παρελθόν μιλώντας για την πρώτη φορά που βρέθηκε στο βήμα της βουλής το ’12, αλλά και την τελευταία φορά που ήταν ως βουλευτής το ’15.
Σημείωσε, ότι είναι η μοναδική γυναίκα επικεφαλής κόμματος εντός της βουλής, και στάθηκε στην κοινοβουλευτική της ομάδα που όπως είπε αποτελείται από ανθρώπους του πολιτισμού και έχει ίση εκπροσώπηση ανδρών – γυναικών.
«Βρίσκομαι εδώ για να εκπροσωπήσω τους πολίτες αυτής της χώρας, τους νέους, τους μεγαλύτερους τους φοιτητές, τους μαθητές, τα νέα ζευγάρια, τους συνταξιούχους τα παιδιά μας… Βρίσκομαι εδώ για να είμαι φωνή τους, ο λόγος τους και η παρέμβαση τους… Βρίσκομαι εδώ για να υποστηρίξω κάθε θετική παρέμβαση υπέρ τους και να αντιπαλέψω κάθε απόφαση που τους αδικεί…».
«Η Πλεύση δεν αποτελεί διάσπαση κανενός κόμματος. Είναι ένα κόμμα χωρίς ιεραρχίες, χωρίς στελέχη του κομματικού σωλήνα, χωρίς ίντριγκες. Μπήκαμε στη Βουλή για να της δώσουμε ζωή. Θα ασκήσουμε έντονο πολιτικό έλεγχο. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κάλεσα τους πολίτες να αλλάξουμε τον κόσμο να το κάνουμε με αγάπη. Από πολλούς λοιδορήθηκε η καρδούλα), χαμογέλασαν ή χασκογέλασαν όμως η αγάπη είναι εκείνη που μπορεί να κινήσει το σύμπαν και να κινήσει βουνά».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε επίσης να κινηθεί τάχιστα η υπόθεση της Ρένας Δούρου για να αποδοθεί δικαιοσύνη για το Μάτι όπως επίσης να προχωρήσει άμεσα και η διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών. Τέλος, ζήτησε να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία, για να πάψει η ατιμωρησία του πολιτικού προσωπικού και επανέφερε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που είπε οφείλει να διεκδικήσει η κυβέρνηση.
Πηγή cnn