Τεράστια η προσοσφορά της…

Έφυγε από την ζωή μια εμβληματική προσωπικότητα με τεράστια προσφορά στην Πελοπόννησο, την Ηλεία, αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη, η Βερόνικα Μητσοπούλου-Leon. Η σπουδαία αρχαιολόγος αφιέρωσε όλη της ζωή στην έρευνα με εξαιρετικά αποτελέσματα και έφερε στο φως τις αρχαίες ρίζες μας.
Στα σχεδόν 40 χρόνια της θητείας της ως Διευθύντριας (1964-2001), διαμόρφωσε καθοριστικά το παράρτημα του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα με τον κομψό, διπλωματικό και ταυτόχρονα πάντα εξυπηρετικό και πρακτικό τρόπο της. Υπήρξε διαρκώς αξιόπιστο πρόσωπο επαφής για γενιές Αυστριακών ερευνητών και υποτρόφων που εργάζονταν στην Ελλάδα. Εργάστηκε στις αυστριακές ανασκαφές στην Έφεσο, όπου έγινε γνωστή κυρίως με
την εργασία της πάνω στην ελληνιστική κεραμική. Από νωρίς συμμετείχε στις ελληνικές ανασκαφές στο ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, διηύθυνε την αυστριακή ομάδα στις ανασκαφές στην Ήλιδα (1960-1980), τη μητρόπολη της ομώνυμης περιοχής, και πιο πρόσφατα τις αυστριακές ανασκαφές στους Λουσούς στα βουνά των Καλαβρύτων. Αφήνει πίσω της ένα εκτεταμένο επιστημονικό έργο, το οποίο, εκτός από τις ανασκαφικές εκθέσεις της, ασχολείται εκτενώς με θέματα όπως η λατρεία, η κεραμική, τα μικρά ευρήματα και τα πήλινα ειδώλια. Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων της Ελλάδας απολάμβανε μεγάλη αναγνώριση καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητάς της. Ο αποχαιρετισμός της θα γίνει αρχικά σε στενότατο οικογενειακό κύκλο, ενώ ένα ανοικτό για το κοινό μνημόσυνο προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα.