ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΚΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Τέλος του 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση των Χαρτών Επικινδυνότητας
Απάντηση στην αναφορά της βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου σχετικά με τον κίνδυνο πλημμυρών στην Ηλεία έδωσε την περασμένη Πέμπτη ο Θοδωρής Σκυλακάκης.
Σε ό,τι αφορά τον νομό μας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζει πως σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας και Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος /ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο του 1ου κύκλου εφαρμογής της οδηγίας 2007/60/ΕΚ έχει καταρτιστεί και έχει εγκριθεί με την υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΓρΕΓΥ/41356/323/29.06.2018 (EL08) Απόφαση (ΦΕΚ 2691/Β΄/06.07.2018), το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου (EL02). Τα Σχέδια αυτά, αναθεωρούνται κάθε 6 έτη, με σκοπό την επικαιροποίησή τους βάσει των πλέον πρόσφατων επιστημονικών μεθόδων και δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων υδρομετεωρολογικών δεδομένων, όπως π.χ. τα ύψη βροχής ανά περιοχή, τυχόν πρόσφατες πλημμύρες κ.λπ.
Σε εφαρμογή του 2ου κύκλου εφαρμογής της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ, η Γενική Διεύθυνση Υδάτων έχει ολοκληρώσει την 1η Αναθεώρηση της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας και τον προσδιορισμό των αναθεωρημένων Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (Νοέμβριος 2020). Την παρούσα χρονική στιγμή η ΓΔΥ καταρτίζει την 1η Αναθεώρηση των Χαρτών Επικινδυνότητας και Κινδύνου Πλημμύρας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2023, καθώς και των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2024, και στο οποίο θα εμπεριέχεται ένα επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της πληροφορίας και εμπειρίας που έχει προκύψει τα τελευταία 6 χρόνια. Επισημαίνεται, ότι τα ΣΔΚΠ που ολοκληρώθηκαν το 2018 είναι σε ισχύ μέχρι να επικαιροποιηθούν.

Νέος σχεδιασμός με έμφαση στην ανθεκτικότητα
Σε γενικότερο πλαίσιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε πως η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά το πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο «Daniel» που οδήγησε σε πλημμυρικά φαινόμενα που αντιστοιχούν στις κλιματολογικές συνθήκες που ίσχυαν προ της επέλευσης της κλιματικής κρίσης σε πλημμύρα 1.000 ετών, προσανατολίζεται προς έναν καινούριο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει νέες αντιπλημμυρικές προδιαγραφές, νέα έργα, καθώς και ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της ανθεκτικότητας, που αποτελεί -στο νέο πλαίσιο αβεβαιότητας για την ένταση των μελλοντικών ακραίων καιρικών φαινομένων- εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο του αντιπλημμυρικού μας σχεδιασμού. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί κάθε πότε θα βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα με φαινόμενα, όπως αυτό της πρόσφατης κακοκαιρίας «Daniel», εισάγουμε συνεπώς μαζί με την έννοια της «αντιπλημμυρικής προστασίας» και αυτήν της «αντιπλημμυρικής ανθεκτικότητας». Ακόμα, είναι αναγκαίο, υπό αυτό το πνεύμα, να επανεξεταστούν η πολεοδομική νομοθεσία και οι οικοδομικοί κανονισμοί.
Σε ό,τι αφορά στην ανθεκτικότητα, προτεραιότητα έχουν οι ανθρώπινη ζωή, οι κρίσιμες δημόσιες υποδομές (φράγματα, πόσιμο νερό, ηλεκτρικό δίκτυο, μεταφορές κλπ) και η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των ιδιωτικών περιουσιών που βρίσκονται σε περιοχές κινδύνου.
Σημαντικό ρόλο επίσης για το επόμενο επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού θα αποτελέσουν τα κλιματικά μοντέλα που θα βοηθήσουν στην ασφαλέστερη πρόβλεψη των μελλοντικών ακραίων φαινομένων και δυναμικά μοντέλα πλημμύρας που αποτελούν τη λογική εξέλιξη των χαρτών κινδύνου πλημμύρας.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα υπάρξουν: 1) νέοι θεσμοί και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των υδάτων, 2) νέο επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, με νέα, ρεαλιστικά πλέον και επικαιροποιημένα, σενάρια πλημμυρών και αντίστοιχο σχεδιασμό έργων και 3) μεγάλη επένδυση στην ανθεκτικότητα, τόσο με νέα έργα που αφορούν τις κρίσιμες υποδομές όσο και νέα προγράμματα που θα απευθύνονται στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ιδιωτικών υποδομών», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.