Ώθηση για την ελληνική οικονομία από την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Στις ελληνικές τράπεζες και τον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα αναφέρθηκε κατά την τοποθέτηση του στο FinForum 2023 ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας για τις προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ο κλάδος και τις ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση στην πορεία για την εξυγίανση τους» και πως «η επενδυτική βαθμίδα θα δώσει σημαντική ώθηση σε κάθε τομέα της ελληνικής οικονομίας».

Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «την περασμένη δεκαετία η Ελλάδα βίωσε μια απο τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, με βαριές συνέπειες και για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα».

«Σήμερα οι τράπεζες τηρούν πλήρως τους εποπτικούς δείκτες ρευστότητας» επισήμανε ο Διοικητής της ΤτΕ και τόνισε πως «διαθέτουν σταθερή και διαρκώς αυξανόμενη καταθεττική βάση, με πλήρη πρόσβαση στις αγορές, παρά το γεγονός πως δεν διαθέτουν ακόμα επενδυτική βαθμίδα».

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, πλέον οι ελληνικές τράπεζες γνωρίζουν σημαντική κερδοφορία, τόσο λόγω της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους και των υψηλών επιτοκιακών περιθωρίων, όσο και λόγω της πιστωτικής επέκτασης και της υψηλής αποδοτικότητας κόστους, αφού οι ελληνικές τράπεζες έχουν έναν από τους χαμηλότερους δείκτες κόστους».

«Μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία έπαψαν να είναι τα μαύρα πρόβατα της Ευρωζώνης και μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά εγρήγορση. Αναφέρθηκε στη μεγάλη απόσταση που έχουν διανύσει οι τράπεζες από τα χρόνια της κρίσης μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στην πολύ μεγάλη μείωση του ενεργητικού δανείων, που πλέον έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό.

Εν μέσω των γεωπολιτικών κινδύνων, πάντως, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των επιτοκίων.

«Βραχυπρόθεσμα η αύξηση των επιτοκίων έδωσε ώθηση στα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τόκους, μεσοπρόθεσμα όμως μπορεί να αυξήσει το κόστος πιστωτικού κινδύνου, το λειτουργικό κόστος και το κόστος άντλησης ρευστότητας» εξήγησε ο κ. Στουρνάρας. Επισήμανε ότι τα αυξημένα επιτόκια ασκούν πίεση στους δανειολήπτες και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης για νέα δάνεια και σε αδυναμία πληρωμής των υφιστάμενων δανείων, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί η επιδείνωση του ενεργητικού των τραπεζών.

Πηγή: cnn