Άδεια από ψηφοφόρους και εφορευτικές επιτροπές τα εκλογικά τμήματα

Μόνο εκλογές δεν θύμιζε η εικόνα της πλειοψηφίας των εκλογικών τμημάτων σε Πύργο, Αμαλιάδα και Ζαχάρω, εκεί δηλαδή που οι πολίτες κλήθηκαν να προσέλθουν στην κάλπη για δεύτερη φορά προκειμένου να εκλέξουν δήμαρχο. Αναμφίβολα λοιπόν, το κυρίαρχο στοιχείο της χθεσινής ημέρας ήταν η μεγάλη αποχή, με την προσέλευση στα εκλογικά τμήματα να είναι χαμηλή καθ’ όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Προβλήματα ιδιαίτερα δεν υπήρξαν, με την αποστολή των στοιχείων με τους ψηφίσαντες προς το σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών να γίνεται στις προκαθορισμένες ώρες μέσω των τάμπλετ. Παράλληλα, για ακόμα μια φορά υπήρχαν μεγάλες ελλείψεις και στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που παρά την αποζημίωση που προβλέπε- ται, η οποία χαρακτηρίζεται μικρή, δεν συμμετείχαν στη διαδικασία. Όμως, σύμφωνα με τους δικαστικούς αντιπροσώπους, η απουσία τους δεν επηρέασε την τελική καταμέτρηση, καθώς σε αυτή συνέβαλαν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεων, με δεδομένη φυσικά την αυξημένη αποχή.

Μαρία Τσουκαλά, δικαστική αντιπρόσωπος (Πύργος)

«Τα πράγματα κύλησαν ομαλά σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Δυστυχώς, δεν είχαμε μεγάλη προσέλευση, σχεδόν το ήμισυ σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή. Ακόμα, η εφορευτική επιτροπή δεν προσήλθε πάλι παρά το γεγονός ότι προβλέπεται εκλογική αποζημίωση, μόνο ένα άτομο ήρθε. Η διαδικασία της καταμέτρησης τελείωσε πιο γρήγορα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο».

Ελένη Νικολαΐδου, δικαστική αντιπρόσωπος (Πύργος)

«Τα πράγματα ήταν πολύ ήσυχα. Λογικά περιμένουμε αποχή και αυτή την φορά ήταν πιο εύκολη η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων. Στο εκλογικό μου τμήμα δεν ήρθε κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής, όμως δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα».

Αναστάσιος Ανδρικογιαννόπουλος, δικαστικός αντιπρόσωπος (Αμαλιάδα)

«Η ψηφοφορία διεξήχθη κανονικά. Στο εκλογικό μου τμήμα υπήρχε εφορευτική επιτροπή και κύλησαν όλα κανονικά και χωρίς προβλήματα».

Αθηνά Πλατή, δικαστική αντιπρόσωπος (Πύργος)

«Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά. Ιδιαίτερα θετικό ήταν το γεγονός ότι η προσέλευση της εφορευτικής στο εκλογικό μου τμήμα ήταν ικανοποιητική, κάτι που μας βοήθησε όλους, ωστόσο η προσέλευση των ψηφοφόρων κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα».

Μαρία Πετροπούλου, δικαστική αντιπρόσωπος (Αμαλιάδα)

«Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ χαμηλή και έδειξε ότι αυτή την Κυριακή η αποχή θα είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Την προηγούμενη στο δικό μας εκλογικό τμήμα είχαμε αποχή πάνω από το 50% και αυτή την φορά πιστεύω πως θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Επίσης δεν είχαμε εφορευτική επιτροπή και νομίζω ότι παρότι έχει αμοιβή αυτό δεν έχει γίνει γνωστό στους πολίτες που έχουν κληρωθεί».

Αγγελική Αντωνοπούλου, δικαστική αντιπρόσωπος (Αμαλιάδα)

«Δεν υπήρχε μεγάλη προσέλευση μέχρι το μεσημέρι. Την προηγούμενη Κυριακή ήμασταν στο 50% και τώρα αναλογικά με τις ώρες είμαστε λίγο πιο χαμηλά η συμμετοχή, έχουμε λίγο παραπάνω αποχή. Έχει μειωμένο ενδιαφέρον. Είναι αναμενόμενο κάτι τέτοιο γιατί κάποιοι δεν έρχονται επειδή δεν έχει περάσει η παράταξή τους. Επίσης, από εφορευτική επιτροπή εμείς εδώ έχουμε ένα άτομο και τα διπλανά τμήματα δεν έχουν κανέναν».

Γεώργιος Μούκας, δικαστικός αντιπρόσωπος (Ζαχάρω)

«Η εκλογική διαδικασία δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα, από το πρωί έρχονταν οι ψηφοφόροι και ψήφιζαν και όλα κύλησαν ομαλά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα».

Όλγα Λάμπρη, δικαστική αντιπρόσωπος (Αμαλιάδα)

«Ώρα 12 το μεσημέρι σε εμάς και είχαν ψηφίσει 90 άτομα από 480 εγγεγραμμένους. Υπήρχε ροή και σε σύγκριση με την προηγούμενη Κυριακή είμαστε στα ίδια επίπεδα. Από εφορευτική επιτροπή δεν έχει έρθει κανείς, αλλά η κατάσταση μπορεί να διαχειριστεί καθώς υπάρχουν εκλογικοί αντιπρόσωποι από τις δύο παρατάξεις και ήταν πιο εύκολη η διαδικασία της καταμέτρησης».

Κώστας Γιαννάτος, δικαστικός αντιπρόσωπος (Ζαχάρω)

«Από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα, όλα κύλησαν ομαλά και υπήρξε αρκετά μεγάλη συμμετοχή».

Ειρήνη Οικονόμου, δικαστικός αντιπρόσωπος (Ζαχάρω)

«Δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία. Όλα κύλησαν ομαλά από την αρχή μέχρι το τέλος».