Αλέξης Καστρινός: Η πρώτη συν/ξη του νέου δημάρχου Πηνειού μετά τις εκλογές για τα… ευτράπελα μιας περίεργης υπόθεσης

ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

«Δεν με αφήνουν να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Δήμου μας»

Δυσαρεστημένος και με πολλά ερωτηματικά εμφανίστηκε χθες στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, ο νέος δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός, που κατήγγειλε ένα σοβαρό θέμα που εξελίσσεται στον δήμο και το οποίο αφορά την κατάθεση αγωγής εις βάρος του δήμου Πηνειού, για υποθέσεις προμήθειας αθλητικών ειδών σε ομάδες που – όπως επικαλείται η συγκεκριμένη αγωγή και αποκάλυψε ο κ. Καστρινός – αφορούν τα έτη 2004, 2005, 2006 και 2007-2008, μια περίοδος που ο ίδιος ήταν εν ενεργεία αυτοδιοικητικό στέλεχος και μάλιστα είχε διατελέσει και δήμαρχος του τότε δήμου Γαστούνης.

Όμως η εντύπωση που προκαλεί η όλη υπόθεση, δεν είναι μόνο ότι ο κ. Καστρινός, όπως ο ίδιος τόνισε, έχει κάθε λόγο να προβεί σε αναλυτικές καταθέσεις επί της εν λόγω αγωγής, αλλά το ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει κληθεί να καταθέσει ενόρκως για την συγκεκριμένη υπόθεση, παρά το γεγονός ότι με αίτημά του το έχει ζητήσει.

«Είχε γίνει μία αγωγή στις 24 Μαΐου 2023 κατά του δήμου και ζητούσε αυτός που έκανε την αγωγή το συνολικό ποσό των 178.500 ευρώ», τόνισε ο κ. Καστρινός στις δηλώσεις του και συνέχισε «Είναι έμπορος αθλητικών ειδών και μέσα στην αγωγή του την οποία κατά νόμο και ουσία τη θεωρώ εγώ αβάσιμη και θα αποδειχθεί αυτό, αναφερόταν ότι στα έτη 2004, 2005 και 2006 καθώς και 2007-2008 είχε προμηθεύσει σωματεία αθλητικά με εντολή του τότε δήμου Γαστούνης, με αθλητικό υλικό».

ADVERTISING

Δεν καλείται να καταθέσει

Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση και πολλά ερωτηματικά, όπως εξήγησε ο κ. Καστρινός, είναι όχι τόσο το γεγονός πως έχει κατατεθεί αγωγή κατά του δήμου για τις συγκεκριμένες προμήθειες, όσο γιατί ο ίδιος αλλά και ο τότε αντιδήμαρχος του, Θ. Τσατσός, (ειδικά την περίοδο 2007-2008) δεν καλούνται να καταθέσουν ενόρκως αφού και οι δύο έχουν τον κύριο λόγο καθώς κατείχαν αυτοδιοικητικές θέσεις (δήμαρχος και αντιδήμαρχος). Επιπλέον κατά το έτος 2004 ο κ. Καστρινός κατείχε την θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και τα επόμενα 2005 και 2006 αποτελούσε δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφούσας τότε παράταξης.

«Ιδιαίτερα για την περίοδο 2007 και 2008 που επικαλείται η αγωγή, ήμουν εγώ ο δήμαρχος Γαστούνης», σημειώνει ο κ. Καστρινός.

«Επιπλέον», συνεχίζει «το 2004 ήμουν πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου και το 2005 και το 2006 ήμουν δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης άρα νομίζω ότι θα έπρεπε να ήμουν από αυτούς που θα έπρεπε να καλεστούν. Και προσέξτε, ζήτησα να καταθέσω υπέρ των συμφερόντων του δήμου».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Και ενώ το θέμα πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Πηνειού στις 30 Μαΐου 2023, όπου ορίσθηκε νομικός σύμβουλος για την υπόθεση, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 η απόφαση αυτή δεν είχε αναρτηθεί στην Διαύγεια, όπως αποκάλυψε ο κ. Καστρινός.

«Όταν πληροφορήθηκα από τον επικεφαλής της μειοψηφίας τον κύριο Γεωργόπουλο και τον κύριο Θεοδωρακόπουλο πού ήσαν μέλη στην Οικονομική Επιτροπή ότι υπάρχει αυτή η αγωγή αμέσως πήγα στο δημοτικό συμβούλιο και ζήτησα παρουσία όλου του Σώματος να καταθέσω ως μάρτυρας υπεράσπισης του δήμου για να αποδείξω τα ανακριβή, τα αναληθή και ψευδή που αναφέρονται στην αγωγή», ανέφερε ο κ. Καστρινός.

Ο Αλέξης Καστρινός και ο Θανάσης Τσατσός, την περίοδο που επικαλείται η αγωγή ήταν δήμαρχος και αντιδήμαρχος αντίστοιχα, ωστόσο η απερχόμενη δημοτική αρχή, δεν δέχεται να καταθέσουν υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του δήμου.

«Περίμενα λοιπόν να αναρτηθεί στη Διαύγεια ο ορισμός του δικηγόρου και αναγκαστικά τον Σεπτέμβρη αφού δεν είχε βγει η απόφαση κάλεσα τον γενικό γραμματέα του δήμου και τον ενημέρωσα ότι εκκρεμεί να ανέβει η απόφαση στην Διαύγεια. Ορίστηκε λοιπόν ο δικηγόρος και μετά πήγα και κατέθεσα αίτηση προς τον Δήμο και προς τον εκπρόσωπο του δήμου, στον αντιδήμαρχο και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και στον ίδιο το δήμαρχο, προς την οικονομική επιτροπή προς την οικονομική υπηρεσία και προς τον δικηγόρο που είχε οριστεί για να με εντάξουν ως μάρτυρα υπέρ των συμφερόντων του δήμου. Την ίδια αίτηση πήγε και κατέθεσε λίγες μέρες αργότερα και ο κύριος Τσατσός τότε αντιδήμαρχος μου για να καταθέσει και αυτός ως μάρτυρας γιατί μέσα στην αγωγή αναφέρεται ότι ο ενάγων έπαιρνε είτε εντολές είτε από τον δήμαρχο είτε από τον αντιδήμαρχο», σχολιάζει ο κ. Καστρινός.

Παραβλέπεται η εξέταση μαρτύρων

«Ενώ έπαιρνα την δικηγόρο τηλέφωνο να μου ορίσει ημερομηνία», συμπληρώνει ο Αλέξης Καστρινός, «χθες με πήρε τηλέφωνο η δικηγόρος και μου είπε ότι δεν επιθυμεί η δημοτική αρχή να καταθέσω εγώ και ο κύριος Τσατσός. Αυτό είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουμε μάλιστα έστειλα και e-mail στην δικηγόρο για να πάρουμε την απάντηση εγγράφως. Δεν μέμφομαι κανέναν, αναφέρομαι σε γεγονότα. Τονίζω λοιπόν ότι έλαβα απάντηση μέσω e-mail που ανέφερε ότι ο νομικός σύμβουλος παίρνει εντολή μόνο από τον τωρινό εκπρόσωπο του δήμου».

«Οφείλω όσο κανείς άλλος να πάω να καταθέσω και προσέξτε υπέρ του δήμου, για τα συμφέροντα του δήμου, ενάντια στην αγωγή, για την αναίρεση της αγωγής. Και αυτό δεν έχει γίνει στα χρονικά, εμείς δεν πήγαμε να κατηγορήσουμε κανέναν πήγαμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα του δήμου», καταλήγει ο κ. Καστρινός που σημείωσε ότι νιώθει την ηθική υποχρέωση να παραχωρήσει την συνέντευξη «μήπως και μας καλέσουν έστω και τώρα και εμένα και τον κύριο Τσατσό».

Ορίσθηκε πληρεξούσιος

Ολοκληρώνοντας ο Αλέξης Καστρινός, στάθηκε στο γεγονός ότι ήδη έχει ορισθεί πληρεξούσιος δικηγόρος από την πλευρά της παράταξης «Ενωτική Δύναμη Προοπτικής» που θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση «να ενημερωθεί ανά πάσα στιγμή για οποιοδήποτε στραβοπάτημα και η αρμόδια εισαγγελία και το αρμόδιο ελεγκτικό συνέδριο για ενδεχόμενο καταλογισμό» ενώ εξέφρασε την απορία του «πώς καταθέτουν δύο πρώην αυτοδιοικητικοί ένας πρώην δήμαρχος και ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος και δεν γίνονται δεκτοί δύο αυτοδιοικητικοί πού είναι τώρα εν ενέργεια ο ένας και ο άλλος είναι εν δυνάμει από 1η Ιανουαρίου αλλά και εκείνη την περίοδο ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι. Εύχομαι να μη γίνει κάτι λάθος εύχομαι να μη διανοηθεί κανείς να πάει σε κανέναν εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι ο κ. Καστρινός, επεσήμανε πως θα παραλάβει με επιφύλαξη τον δήμο ενώ παρέμεινε σταθερός στην άποψη και την δέσμευση να ενημερώσει τους πολίτες του δήμου, για όλα τα πεπραγμένα της προηγούμενης περιόδου καθώς και για την συγκεκριμένη υπόθεση την οποία θεωρεί εντελώς αβάσιμη.