Αναμόρφωση του ΕΣΥ και αύξηση μισθών οι προτεραιότητες για την επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη

Την αναμόρφωση του ΕΣΥ και την αύξηση των μισθών, έθεσε ως κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες στην επόμενη κυβέρνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην διακαναλική συνέντυξη Τύπου που παραχώρησε από τις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της Ροδόπης και τον παρεμβατικό ρόλο του τουρκικού προξενείου στις πρώτες εκλογές λέγοντας ότι είχε ενημερώσει τον κ. Αλέξη Τσίπρα για την δραστηριότητά του, ενώ για το ναυάγιο στην Πύλο, τόνισε ότι είναι αναγκαία μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική στην οποία θα ισχύουν νόμιμες μεταναστευτικές δίοδοι.

Παράλληλα, είπε πως είναι ανοικτός σε μια συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι θα επιδιώξει τον επαναπροσδιορισμό του πλαισίου των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «ζητήματα κυριαρχίας, μειονότητας και αποστατιωτικοποίησης δεν συζητούνται με την Τουρκία».

Πώς θα είναι η επόμενη κυβέρνηση ΝΔ

Εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, θα είναι μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης είναι μεγάλο βάρος, μεγάλη ευθύνη της εντολής που μου δίνει ο ελληνικός λαός.

Θα δώσουμε έμφαση στην ικανότητα των προσώπών να υπηρετήσουν τις πολιτικές στις οποίες έχουμε δεσμευτεί, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς αν θα αξιοποιήσει και πρόσωπα από την Κεντροαριστερά. Για μένα το ιδεολογικό πρόσημο δεν είναι τόσο σημαντικό, είπε, το «μπόλιασμα» της ΝΔ με ικανά στελέχη είναι συνεχές.

Το σενάριο τρίτων εκλογών

Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Εγκάλεσε για ανεύθυνη στάση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι είναι μονόδρομος η αυτοδυναμία, καθώς ο ίδιος δεν προτίθεται να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος, υπογράμμισε.

Τι θα γίνει με το ΕΣΥ

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε δημόσια, δωρεάν ποιοτική Υγεία, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με την αναμόρφωση του ΕΣΥ, το οποίο άντεξε στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ανέδειξε και τις χτυπητές αδυναμίες του. Ποσό 1,5 δισ. ευρώ, 8% από τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κατευθυνθεί προς την Υγεία, υπογράμμισε.

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για ιδιωτικοποίηση της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε προσβλητικά όσα λέγονται για διαλογή ασθενών (καρκινοπαθών) στο τελικό στάδιο και αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για τις περιπτώσεις των ασθενών αυτών, με την πρόσβαση σε ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα.

Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και κρεβάτια σε ιδιωτικές κλινικές, θα το κάνουμε, είπε.

Οι αυξήσεις μισθών

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την αύξηση μισθών, τόνισε. Είπε ότι οι επενδύσεις και η μείωση της ανεργίας είναι διαπραγματευτικά οπλα στα χέρια των εργαζομένων. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αρχίζουν να ανεβαίνουν σταδιακά, είπε, καλώντας τους εργοδότες να πληρώνουν περισσότερα, για να προσελκύουν εργαζομένους.

Για μεταναστευτικό και Πύλο

«Το 2015, όταν η Ελλάδα είχε πολιτική ανοιχτών συνόρων, πάλι με βάρκες έρχονταν και πάλι πνίγονταν πολύ περισσότεροι, όπως σας είπα, το 2015-2019 σε σχέση με το 2019-2022. Όσο λιγότερες βάρκες έχουμε στη θάλασσα, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να έχουμε ναυάγιο και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι με το να τσακίσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Εμείς το κάναμε σε μεγάλο βαθμό στα δικά μας σύνορα με την Τουρκία» τόνισε.

«Ο κεντρικός δίαυλος είναι πιο σύνθετος, αλλά η δική μου εισήγηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τη Λιβύη μέσα από μία πολύ πιο καλή και αποτελεσματική επιτήρηση των δικών της χωρικών υδάτων. Έτσι ώστε τα σαπιοκάραβα αυτά να μη φεύγουν και να μη φτάνουν ποτέ στη μέση της Μεσογείου και να κινδυνεύουν με ένα ναυάγιο, που τα πράγματα είναι και επιχειρησιακά πάρα πολύ δύσκολα για οποιονδήποτε να κάνει κάτι και να το αποτρέψει» υπογράμμισε.

«Αυτή είναι η πολιτική μας και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την πολιτική των ανοιχτών θυρών, εάν μπορεί να εφαρμοστεί με κάποιο τρόπο που δεν θα μας ξαναέφερνε πίσω στην κατάσταση την οποία βιώσαμε το 2015, να μπαίνει, δηλαδή, όποιος θέλει. Διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος» σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Αναθεώρηση Συντάγματος

Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα ξεκινήσει το 2025, είπε ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ανοιχτός σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα της Βουλής για ευρύτερες συναινέσεις. Στο σημείο αυτό, δεσμεύτηκε ότι και 180 βουλευτές να έχει -πράγμα που, όπως είπε, είναι σχεδόν απίθανο- δεν θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, εάν δεν έχει τη συναίνεση τουλάχιστον ενός κόμματος.