Αυτοί είναι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ηλεία

Του Γιάννη Τσουκαλά

tsoukalas@dov.gr

Τους υποψήφιους βουλευτές Ηλείας με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τις επερχόμενες εκλογές ανακοίνωσε χθες η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του Κόμματος, κατά την διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις Καρούτες, με κεντρικό ομιλητή το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Σωτήρη Παρίση.

Την ανακοίνωση των ονομάτων που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο νομό έκανε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για αγρότες, αυτοαπασχολούμενος, συνταξιούχους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, ανθρώπους του μόχθου που μέσα από τα σωματεία τους και του συλλόγους τους, τους μαζικούς φορείς που συμμετέχουν, πρωτοστάτησαν και εξακολουθούν να διεκδικούν και να παλεύουν.

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ηλεία (με αλφαβητική σειρά):

– Αθανάσουλας Χρήστος, συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος, πρώην δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πύργου, υπεύθυνος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Πύργου

– Βομπίρης Θανάσης, αγρότης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας

– Γιάνναρος Χρήστος, μηχανολόγος-μηχανικός, αυτοαπασχολούμενος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πύργου, μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ηλείας, γραμματέας Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ

– Παναγιωτάρα Νατάσσα, ιδιωτική υπάλληλος, δασκάλα μουσικής, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας

– Τσάση Ζωή, ξενοδοχοϋπάλληλος, πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάμπου και Περιφέρειας, αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας

Μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Σωτήρης Παρίσης πραγματοποίησε την κεντρική του ομιλία, εξαπολύοντας επίθεση τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία, όσο και προς το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για αντιλαϊκές πολιτικές.

«Επί τέσσερα χρόνια, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνέπρατταν. Τώρα αυτές τις ημέρες έχουν όλοι ζωστεί φυσεκλίκια και διαμορφώνουν μια αντιπαράθεση μεταξύ τους, ακριβώς για να κρύψουν τη στρατηγική τους συμφωνία σε βασικά ζητήματα. Κανένας δεν πρέπει να πέσει σε αυτήν την παγίδα. Πρέπει να βγούμε πλατιά στον κόσμο. Έχουμε μπροστά μας κρίσιμες μάχες και κανένας δεν πρέπει να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα για να ξεχάσουμε όλα αυτά που έκαναν όλοι τους μαζί. Αυτή είναι η ουσία γιατί όλοι μαζί ψήφισαν ένα πολύ μεγάλο αντεργατικό και αντιλαϊκό οπλοστάσιο τα προηγούμενα χρόνια, για να φτάσουμε σήμερα σε αυτήν την κατάσταση όλοι εμείς. Καταρχάς δεν πρέπει κανένας να ξεχάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε πάνω από το 50% των αντιλαϊκών νομοσχεδίων και νόμων της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε πάνω από το 80%. Πρόσφατα το καλοκαίρι, όλοι μαζί ψήφισαν στη Βουλή να διατηρηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια κλπ. Όλοι μαζί τον Νοέμβριο απέρριψαν πέντε βασικές τροπολογίες του ΚΚΕ που αφορούσαν την ανακούφιση του λαού μας και την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος.

Άρα προς τι ο καβγάς και η αντιπαράθεση αφού συμφωνούν στα βασικά και κρίσιμα ζητήματα;

Αυτό ακριβώς λέει το ΚΚΕ, ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, ό,τι χρώμα και σύνθεση κι αν έχει, θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο λαός μας. Όποιο κόμμα κι αν κυβερνήσει, θα κινηθεί στις ίδιες ράγες. Ο μηχανοδηγός αλλάζει. Θα υλοποιήσουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας όταν ανέλαβε κυβέρνηση μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Άρα καμία αυταπάτη και κανένας χρόνος χαμένος. Αυτό που όλος ο λαός μας λέει με μια φωνή, «φτάνει πια», πρέπει να εκφραστεί σήμερα. Αυτό μεταφράζεται μόνο σε ένα ισχυρό ΚΚΕ γιατί την επόμενη μέρα θα είναι πιο δυνατός ο λαός».

Στην συνέχεια ο κ. Παρίσης αναφέρθηκε στους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στην Ηλεία, επισημαίνοντας πως στάθηκαν στο πλευρό του ηλειακού λάου σε όλες τις δυσκολίες που πέρασε, κυρίως την τελευταία τριετία.

«Πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση μπορεί να την εκφράσει μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή και έξω στους αγώνες, όπως το έκανε και εδώ στην Ηλεία τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν οι κομμουνιστές όλοι αυτοί που ηγήθηκαν ενάντια στις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές, που έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Τους υποψήφιους βουλευτές  μας στο νομό τους ξέρετε καλύτερα από τον οποιονδήποτε άλλο. Δεν ήρθαν τώρα να σας χτυπήσουν την πλάτη. Ήταν κάθε μέρα δίπλα σας και κατέθεσαν τον ιδρώτα τους και την ψυχή τους για να μπορεί να ανασάνει ο λαός μας. Με το χέρι στην καρδιά πρέπει να πάμε στην κάλπη να τους στηρίξουμε σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Αυτοί θα είναι δίπλα μας και την επόμενη μέρα. Κι ας σκεφτεί ο λαός πόσο διαφορετικά θα ήταν αν ήταν περισσότεροι βουλευτές του ΚΚΕ κι αν περισσότεροι δήμοι είχαν δήμαρχο τον Πελετίδη και αν είχαν Εργατικά Κέντρα με διοικήσεις σαν της Αμαλιάδας».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Χρήστος Γιάνναρος ανάφερε ότι «καλούμε τους συμπολίτες μας να ψηφίσουν με βάση τα δικά τους προβλήματα και τις δικές τους εμπειρίες που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή, να σκεφτούν ποιος αντιπολέμησε και αντιπάλεψε την κυβερνητική πολιτική το τελευταίο διάστημα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, με καθημερινούς αγώνες και πάλη απέναντι στα νομοσχέδια και τους νόμους που έκαναν τη ζωή όλων των συμπολιτών μας χειρότερη. Καλούμε τους Ηλείους να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τις εμπειρίες που είχαν από τις πυρκαγιές, από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και με βάση το γεγονός ότι από το 2019 έως σήμερα το 50% των μέτρων που ψηφίζονται στο κοινοβούλιο έχει την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας σαν κυβέρνηση, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Μια χαρά συνεργάζονται, αυτοί που μιλάνε για αντιδεξιό μέτωπο, και κανονίζουν το πώς θα συνεχίσουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Όπως έκαναν και πρόσφατα στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη Χρυσή Αυγή, έφτιαξαν διοίκηση για να συνεχίσουν την απαξίωση του θεσμού του Εργατικού Κέντρου, που μια δεκαετία τώρα είναι εξαφανισμένο. Εμείς λέμε ότι με την ψήφο τους πρέπει να δώσουν δύναμη στους αγώνες που θα έρθουν έτσι ώστε να αποτρέψουν μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν, όποια και να είναι η κυβέρνηση. Κύριο σύνθημα του ΚΚΕ που πρέπει να σκεφτεί και το ίδιο το λαϊκό κίνημα, είναι ότι ‘’μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό’’».