Βασίλης Γιαννόπουλος: «Ξανά στο πλευρό του Νεκτάριου Φαρμάκη»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στα «Πολιτικά Νέα», και στη δημοσιογράφο Μαριάννα Μητροπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ο κ. Γιαννόπουλος, μίλησε για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και για σημαντικά και πολυσυζητημένα έργα που αφορούν την Π.Ε. Ηλείας, όπως το Πύργος – Κατάκολο. Ακόμη, αναφέρθηκε στο πολιτικό του ξεκίνημα, στη θητεία του ως αντιπεριφερειάρχης, αλλά και στα σχέδιά του για το μέλλον.

Για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

«Το Φεστιβάλ έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία, για όποιον το έχει ζήσει και για όποιον έχει έρθει έστω και για λίγο κοντά σε αυτό. Φέτος συμπλήρωσε 25 χρόνια ζωής, γεγονός που ίσως κανείς δεν είχε προβλέψει, ούτε καν οι εμπνευστές του. Έχει καταφέρει και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σπουδαιότερα, αν όχι το σπουδαιότερο του είδους του, παγκοσμίως και συνεχίζει την πορεία του, προς το μέλλον το οποίο φαίνεται ευοίωνο. Φέτος, είδαμε την περιοχή μας να πλημμυρίζει με κόσμο, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, ανθρώπους που ήρθαν να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ, και γέμισαν με ζωντάνια τους δρόμους και τα μαγαζιά μας. Φανταστείτε, ποια θα είναι η εικόνα, όταν το Φεστιβάλ, θα έχει πλέον το δικό του σπίτι, στις αποθήκες του ΑΣΟ, κι έτσι όλες οι εκδηλώσεις του θα είναι συγκεντρωμένες σε έναν χώρο. Πέρα από το ότι θα εξυπηρετούνται όλες οι υλικο-τεχνικές ανάγκες της διοργάνωσης, αυτή η νέα και μόνιμη στέγη για το φεστιβάλ θα μετατραπεί σε πρότυπο κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Η ενασχόληση με τα κοινά

«Ο προβληματισμός μου σχετικά με την ενασχόληση με τα κοινά, γεννήθηκε όταν ο νυν Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδα, Νεκτάριος Φαρμάκης, μου γνωστοποίησε την απόφασή του, να κατέβει υποψήφιος. Μέχρι τότε, δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να ασχοληθώ με τα κοινά. Ασκούσα μάχιμη δικηγορία και λάτρευα τη δουλειά μου. Γι’ αυτό πραγματικά προβληματίστηκα, και για καιρό αμφιταλαντευόμουν. Το 2019 όμως, αποφάσισα να το κάνω, και καθοριστικός παράγοντας στην απόφαση αυτή, ήταν ο ίδιος ο Νεκτάριος Φαρμάκης. Τους δυο μας, συνδέει μια μακρά φιλία, μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του, δεν θα είχα επιλέξει να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση».

Μια ματιά στη θητεία του

«Μια από τις πιο σημαντικές αλλά συνάμα δύσκολες στιγμές της θητείας μου, ήταν η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ήταν τότε που άλλαξε όλη μας η ζωή. Βρισκόμασταν μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη πανδημία, αντικρίζαμε μια πρωτόγνωρη κρίση και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ούτε την εξέλιξη της κατάστασης αυτής, ούτε τις επιπτώσεις που θα άφηνε. Κληθήκαμε να λειτουργήσουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες, να διαχειριστούμε επίπονες καταστάσεις και φυσικά να επιβλέπουμε την τήρηση σκληρών μέτρων, που πίεσαν και δυσκόλεψαν πολύ τους πολίτες. Μια ακόμη πολύ δυσάρεστη κατάσταση βιώσαμε, με τις πυρκαγιές του 2021, στην Αρχαία Ολυμπία. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ζωές, όμως υπήρξε μια πολύ μεγάλη καταστροφή, τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. Στις ευχάριστες στιγμές που συγκρατώ, ήταν η αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΑΣΟ για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας, αλλά και το έργο του αεροδρομίου του Επιταλίου».

Αεροδρόμιο Επιταλίου

«Από το καλοκαίρι ήδη, έχει δημοσιευτεί η σχετική υπουργική απόφαση σχετικά με τη λειτουργία του αεροδρομίου του Επιταλίου. Υπήρχε μια μονάχα εκκρεμότητα, που αφορούσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Πολεμική Αεροπορία, για τους όρους λειτουργίας του αεροδρομίου, αλλά και τον ορισμό υπευθύνου λειτουργίας, που είναι η Αερολέσχη του Πύργου, τα μέλη της οποίας, μαζί με τον πρόεδρο, τον Θοδωρή Γιαννακούλια, έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για το αεροδρόμιο. Μόλις πρόσφατα, στον χώρο αυτό εγκαταστάθηκε και μετεωρολογικός σταθμός, από τον οποίο η ΕΜΥ πλέον μπορεί και λαμβάνει δεδομένα από την περιοχή μας. Αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» τόσο για τον αγροτικό κόσμο, όσο και σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί, πως εκκρεμεί αίτημά μας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να μας παραχωρήσει όμορες εκτάσεις, ώστε εάν γίνει δεκτό, να προχωρήσουμε σε επέκταση του αεροδιαδρόμου».

Πύργος – Κατάκολο

«Παρότι ακόμη το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, ήδη βλέπουμε έναν δρόμο να έχει αλλάξει εντελώς μορφή. Όταν αναλάβαμε το 2019, η μελέτη αυτού του έργου είχε ήδη κατατεθεί. Προσωπικά διαφώνησα εξαρχής με την τοποθέτηση τόσο μεγάλου αριθμού από παγκάκια και κάδους απορριμμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των νησίδων. Όμως δεν θα ήταν φρόνιμο να πούμε ότι δεν μας αρέσει η μελέτη, οπότε θα την ακυρώσουμε, άρα πετάμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Γι αυτό προχωρήσαμε σε τροποποιήσεις. Αλλαγές, που περιελάμβαναν μείωση στα παγκάκια, στους κάδους αλλά και στις νησίδες. Θα ήθελα όμως να εστιάσω στην ουσία. Το γεγονός πως πλέον υπάρχει φωτισμός σε όλο το μήκος του δρόμου, επιτρέπει στον κόσμο, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας να μπορεί να αθληθεί, να πάει για περπάτημα, να κάνει βόλτα με την οικογένειά του. Αυτή είναι μια πολύ όμορφη εικόνα. Είναι εικόνα μιας σύγχρονης πόλης. Επίσης, γνωρίζω πως πολλοί δυσανασχέτησαν με την τοποθέτηση νησίδων, όμως το πιο σημαντικό δεν είναι ο δρόμος Πύργος-Κατάκολο να είναι ασφαλής; Δεν είναι ένας δρόμος στον οποίο μπορεί κάποιος να κάνει κόντρες ή να τρέχει με 200 χλμ. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του έργου άλλωστε, η οποία βασίζεται στις νησίδες. Ένας ασφαλής και σύγχρονος δρόμος».

Εκλογές 2023

«Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος, στο πλευρό του Νεκτάριου Φαρμάκη, και αυτό γιατί πέρα από την σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει, την οποία προανέφερα πιστεύω πως όταν ξεκινάς κάτι, πρέπει να το συνεχίζεις και να το τελειώνεις. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα, πρέπει όμως να γίνει κι ένα δεύτερο, για να πάρουν σάρκα και οστά όλα όσα έχουμε τρέξει αυτό το χρονικό διάστημα και όσα είναι να τρέξουν το αμέσως επόμενο. Είναι κρίμα όλοι αυτοί οι κόποι και οι προσπάθειες που έχουν γίνει, να μείνουν στο μισό. Εφόσον φυσικά ο λαός της Ηλείας, μας επιλέξει ξανά, οφείλουμε να τις ολοκληρώσουμε».