Γλύφα: Δέσμευση Πέτσα για οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

Ελπίδες ότι το θέμα τους θα επιλυθεί σύντομα, έλαβε δια στόματος αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, η πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ της ΝΔ του δήμου Πηνειού, Σοφία Πέττα κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό, στον Πύργο.

Ο κ. Πέτσας, διαβεβαίωσε πως το υπουργείο και οι συναρμόδιοι φορείς, έχουν εξετάσει όλες τις παραμέτρους και πλέον δίδεται λύση στο ιδιοκτησιακό για την αποκατάσταση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει και αφορούν τον χαρακτηρισμό στο Κτηματολόγιο ως δημοτικών των εκτάσεων που κατείχαν οι πρόσφυγες της Μικρά Ασίας, στην περιοχή της Γλύφας του δήμου Πηνειού. Πρόκειται για τις κοινόχρηστες εποικιστικές εκτάσεις της Γλύφας και όχι τις εκτάσεις που εμπίπτουν στη ζώνη αιγιαλού-παραλίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, στο περιθώριο της επίσκεψής του στον Πύργο, για τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους, αποκάλυψε ότι ήδη έχει βρεθεί η λύση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στις εκτάσεις αυτές, οι οποίες θα επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους με την καταβολή ενός μικρού αντίτιμου της αντικειμενικής αξίας τους. Όπως δήλωσε στην εφ. Πατρίς, η κ. Πέττα, πρόκειται για μια εκκρεμότητα που είχε προκαλέσει κατά την περσινή χρονιά αντιδράσεις των κατοίκων της Γλύφας, που κατείχαν τις εκτάσεις αυτές από τότε που χρειάστηκε οι πρόσφυγες να εγκατασταθούν στην περιοχή τονίζοντας ότι αυτό είναι «ανάσα για τους κατοίκους της Γλύφας». Μάλιστα οι θιγόμενοι κάτοικοι ζητούσαν πέρυσι με ένστασή τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της ΠΕ Ηλείας και τον δήμο Πηνειού, να μη γίνει η ανάρτηση στο κτηματολόγιο για τη συγκεκριμένη περιοχή και ο Δήμος να προχωρήσει στην τακτοποίηση και παραχώρηση σε όλους τους κατοίκους που τους ανήκουν αυτές οι κοινόχρηστες εποικιστικές εκτάσεις της Γλύφας από το 1930.

Προσπάθειες επίλυσης

Εξάλλου για το συγκεκριμένο ζήτημα τον περασμένο Αύγουστο είχε συγκληθεί ευρεία σύσκεψη στον δήμο Πηνειού, από τον δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο, παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα. Για το ίδιο θέμα, ερώτηση στη Βουλή είχαν καταθέσει και οι βουλευτές της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου που τόνιζαν την ανάγκη να δοθεί οριστική λύση σε αυτή την επί σειρά ετών κοινωνική εκκρεμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να αποκατασταθούν οι πρόσφυγες της Μικρά Ασίας με την συνθήκη της Λωζάνης, το Ελληνικό Δημόσιο απαλλοτρίωσε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ) το αγρόκτημα Γλύφα, το οποίο ήταν μοναστηριακή περιουσία. Κατά τη διανομή του αγροκτήματος στους ακτήμονες πρόσφυγες το 1928 – 1930 παρέμειναν αδιάθετες υπόλοιπες εκτάσεις αποτελούμενες από χέρσους άγονους και πετρώδεις αγρούς μη καλλιεργήσιμους. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις χρησιμοποιούνταν από τους κληρούχους ως βοσκότοποι. Λόγω του μικρού κλήρου που δόθηκε στους πρόσφυγες της Γλύφας (25 στρέμματα ανά οικογένεια, διανεμήθηκαν συνολικά 1400 στρέμματα περίπου) πολύ γρήγορα οι άγονες αυτές εκτάσεις καλλιεργήθηκαν και δεντροφυτεύθηκαν.

Οι εκτάσεις που καταλείφθηκαν θεωρούνται αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του κλήρου των κατοίκων.

Από το 1995, με το άρθρο 28 παρ. 1 του νόμου 1080/80, οι κάτοικοι τις Γλύφας υπέβαλλαν αιτήσεις στη Δ/νση Γεωργίας για πώληση χωρίς δημοπρασία των κοινόχρηστων εκτάσεων που κατέχουν από το 1930. Υπήρξαν όμως πολλοί κάτοικοι οι οποίοι, για διάφορους λόγους, δεν έκαναν χρήση τότε της διάταξης αυτής με αποτέλεσμα πολλές εκτάσεις να παραμένουν σε εκκρεμότητα και για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί μια νέα συνολική ρύθμιση για να δοθεί η δυνατότητα να παραχωρηθούν ή να εξαγορασθούν τυπικώς και οι υπόλοιπες εκτάσεις που κατέχουν οι κάτοικοι από το 1930 και εμφανίζονται στο κτηματολόγιο ως δημοτικές.