Δήμαρχοι Ηλείας: Το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΚΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι πέντε από τους επτά δήμους της Ηλείας που μπαίνουν σε νέα εποχή και οι δύο που συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν.

Νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες δήμαρχοι καταθέτουν στην εφ. “Πατρίς” το πλάνο τους για τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων τους. Μήνυμα ανανέωσης και αλλαγής σε πέντε από τους επτά δήμους της Ηλείας έστειλαν οι πολίτες του νομού στην εκλογική διαδικασίας της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου με τους νεοεκλεγέντες αλλά και τους επανεκλεγέντες δημάρχους να καταστρώνουν ήδη τα πλάνα τους και να προγραμματίζουν τις πρώτες κινήσεις τους ενόψει της νέας πενταετίας.
Και αν για τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννη Λέντζα και τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκο επί της ουσίας δεν αλλάζουν πολλά πράγματα αφού η ισχυρή λαϊκή εντολή που έλαβαν από τους ψηφοφόρους των δήμων τους, τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησαν το 2019, οι υπόλοιποι πέντε δήμαρχοι που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα και με γρήγορες και στοχευμένες ενέργειες να διαμορφώσουν το πλάνο για τα νέα καθήκοντα που θα αναλάβουν επισήμως 1-1-2024.
Στάθης Καννής στον δήμο Πύργου, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος στον δήμο Ήλιδας, Αλέξης Καστρινός στον δήμο Πηνειού, Άρης Παναγιωτόπουλος στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και Κώστας Μητρόπουλος στον δήμο Ζαχάρως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναλάβουν τις τύχες των δήμων τους και εκτός από τις δικές τους «πινελιές», θα κληθούν να διαχειριστούν έργα και ενέργειες των προκατόχων τους και πιθανώς «ανορθογραφίες» που θα επιχειρήσουν να διορθώσουν σύμφωνα με τα δικά τους «θέλω».
Οι δήμαρχοι Ηλείας, όπως προέκυψαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές καταθέτουν σήμερα στην εφ. «Πατρίς» το πλάνο τους ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων τους. Είναι το λεγόμενο πρόγραμμα των 100 ημερών το οποίο ως ορολογία χρησιμοποιείται να για να περιγράψει το ξεκίνημα της θητείας και ως επί το πλείστον θεωρείται διάστημα προσαρμογής, ωστόσο με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας οι δήμοι και στο σύνολο της η αυτοδιοίκηση, μόνο ως τέτοιο δεν μοιάζει.

Σάκης Μπαλιούκος, δήμαρχος Ανδρίτσαινας –Κρεστένων
«Πρώτο μέλημα να τρέξουμε σημαντικές δράσεις»
«Οι εκλογές τελείωσαν και σε δύο μήνες ανοίγει ο δρόμος για τη νέα δημοτική περίοδο. Πρώτο μας μέλημα είναι να τρέξουμε δράσεις που βρίσκονται στο στάδιο του διαγωνισμού και είναι σημαντικές αλλά και ικανοποιητικού προϋπολογισμού.
Επίσης πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο και να ασκήσουμε πίεση προς την κεντρική διοίκηση για πληρωμή λογαριασμών που έχουν υποβληθεί από αναδόχους αλλά παραμένουν απλήρωτοι, με αποτέλεσμα τα έργα αυτά να απειλούνται με διακοπή εργασιών.
Στους βασικούς στόχους του Δήμου μας και την ερχόμενη περίοδο θα είναι και πάλι η ανακούφιση των δημοτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ανεργίας, υγείας κλπ.Αυτό σημαίνει διεύρυνση και ισχυροποίηση των Προνοιακών Δομών μας.
Δημιουργούνται συνεχώς νέες συνθήκες και οι κρατικοί φορείς, άρα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να αλλάζουν προσανατολισμό και να θέτουν νέους στόχους. Η εμπλοκή στην Ουκρανία, το νέο μέτωπο στη Γάζα δημιουργεί βεβαιότητα για έξαρση του ενεργειακού προβλήματος που επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα του δημότη μας αλλά και δυσκολεύει υπερβολικά την λειτουργία του φορέα μας. Έτσι, η ενεργειακή αυτονομία του Δήμου μας αναγορεύεται σε πρώτη προτεραιότητα. Η στόχευση αυτή είναι συμβατή και παράλληλη με την προστασία του περιβάλλοντος, ενός άλλου σημαντικού στόχου.
Ανυποχώρητο στόχο αποτελεί η απαίτηση για ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία και η επέκτασή του σε Καλό Νερό – Τσακώνα.
Η στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό, η απόδοση στους ΟΤΑ των πόρων που η κρίση τους αφαίρεσε είναι επίσης ζητούμενο και απαιτητό από τους Δήμους.
Η ωριμότητα δράσεων παραμένει κυρίαρχος στόχος του Δήμου μας για τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Παράλληλα ξεκινάει μια νέα περίοδος που η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κριθεί και πάλι από τη δυνατότητά της να προστατεύσει τους δημότες από φυσικές καταστροφές, από τη δυνατότητα της να συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, από τη δυνατότητα να στηρίζει την παραγωγή και να είναι ΠΑΡΟΥΣΑ στο καθημερινό πρόβλημα του ΔΗΜΟΤΗ».

ADVERTISING

Γιάννης Λέντζας, δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης
«Πρώτος στόχος η συμβασιοποίηση των μεγάλων έργων»
«Ο μεγαλύτερος στόχος είναι να συμβασιοποιηθούν τα μεγάλα, τα εμβληματικά έργα του δήμου μας και επίσης να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα έργα που έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα. Μιλάμε για έργα συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία βέβαια δεν μπορούν να υλοποιηθούν στους πρώτους τρεις μήνες καθώς χρειάζονται περίπου ένα χρόνο για να προχωρήσουν ωστόσο είναι αυτά που βρίσκονται στους πρώτους άμεσους στόχους μας».

Αλέξης Καστρινός, νεοεκλεγείς δήμαρχος Πηνειού
«Στόχος η κάθαρση»
«Θα απαντήσω με την λέξη Κάθαρση καθώς αυτός είναι ο βασικός μας στόχος τις πρώτες εκατό μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων μας».

Στάθης Καννής, νεοεκλεγείς δήμαρχος Πύργου
«Επαναφορά του κύρους και της αξιοπρέπειας»
«Η επαναφορά του Κύρους και της Αξιοπρέπειας που πρέπει να έχει ο Πύργος μας ως πρωτεύουσα του Ν. Ηλείας, έχω τονίσει πολλές φορές κατά την προεκλογική περίοδο ότι θα είναι το κυρίαρχο μέλημά μας.
Άρα θα είναι μείζονος σημασίας, η αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας, της συνέπειας και της καθαρότητας λόγων και έργων απέναντι στους πολίτες.
Από ’κει και πέρα οφείλουμε να εξετάσουμε τη σοβαρή και ορθολογική λειτουργία των οργάνων και υπηρεσιών του Δήμου που δυστυχώς με έλλειψη σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς είτε απαξιώθηκαν, είτε αγνοήθηκαν και δεν ανταποκρίθηκαν στο έργο για το οποίο έπρεπε να ανταποκριθούν με τον ανάλογο τρόπο.
Σε αυτό βασικό ρόλο αναμφίβολα θα έχουν οι εργαζόμενοι στον Δήμο μας.
Αναγκαίο είναι επίσης τις πρώτες ημέρες να υπάρξει ενδελεχής εξέταση θεμάτων που άπτονται της αυτοδιοικητικής διαχείρισης πάνω στα ζητήματα έργων και δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί από την προηγούμενη Δημ. Αρχή ώστε να μπορέσουμε να νοικοκυρέψουμε γρήγορα τα πράγματα κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα.
Γνωρίζουμε τέλος ότι πρέπει να δούμε εργασίες που είτε αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη, είτε για διάφορους λόγους έχουν σταματήσει, και να δρομολογήσουμε από τώρα τις διεκδικήσεις μας έχοντας ήδη ιεραρχήσει και προετοιμάσει από την προεκλογική περίοδο τις ανάγκες μας.
Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία με τους δήμους και τους φορείς μας, θα γίνεται από την πρώτη ημέρα με ανοιχτές πόρτες αφού θέλουμε από την αρχή να δείξουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας στις ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας».

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, δήμαρχος Ήλιδας
«Να αλλάξει η νοοτροπία του Δήμου και η σχέση με τους δημότες»
Δύο βασικές αλλαγές -σε ένα συνολικό πλέγμα αλλαγών που προκρίνουμε- είναι αυτές που θα κάνουμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων μας, ως νέα δημοτική αρχή.
Η μία έχει να κάνει με την καθημερινότητα των πολιτών της Αμαλιάδας και του συνόλου των δημοτικών διαμερισμάτων και η δεύτερη είναι να «αναπνεύσει» ο Δήμος και οι δημότες.
Στα θέματα της καθημερινότητας, μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας και ουσίας. Νοοτροπίας διότι θα δημιουργήσουμε μία διαφορετική συνθήκη, όπου οι πολίτες θα απευθύνονται απευθείας στις υπηρεσίες για τα προβλήματα και τις καταγγελίες τους και ουσίας διότι θα πρέπει ο Δήμος να αναβαθμιστεί σε θέματα καθαριότητας, πρασίνου, ύδρευσης και αισθητικής.
Με τον όρο να «αναπνεύσει» η πόλη και ο δημότης, εννοώ ότι δεν θα κάνω -εγώ και η παράταξή μου- καμία υποχώρηση σε θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας.
Από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, θα αλλάξουμε τα πάντα σ’ αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
Παραλληλα, θα βάλουμε σε πρώτο πλάνο τον ίδιο το δημότη και θα επαναφέρουμε την ύψιστη έννοια του πολίτη, λειτουργώντας και πάλι την επιτροπή διαβούλευσης, προκειμένου η πόλη να έχει άποψη στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, αλλά και τον θεσμό του “Συμπαραστάτη του Δημότη”, προκειμένου όλοι να μπορούν θεσμικά να βρουν το δίκιο τους σε ύψιστο επίπεδο.
Το πλέγμα των αλλαγών έχει να κάνει και με την ιεράρχηση των εργων, τα οποία προκύπτουν από το πρόγραμμα πενταετίας που έχουμε καταθέσει, στο οποίο εξειδικεύουμε τα όσα μπορούν και πρέπει να γίνουν για να αλλάξει επιτέλους ο δήμος μας.
Είχαμε βάλει τις απαραίτητες βάσεις το 2019, άρα το “πρόπλασμα” υπάρχει. Αυτή την ωριμότητα των έργων θα βάλουμε σε προτεραιότητα.
Μαζί, όμως, θα ακούσουμε την κοινωνία και τα όσα αυτή θα μας προτείνει και θα μας προκρίνει, μέσα στους επόμενους 2,5 μήνες έως την ανάληψη των καθηκόντων μας.
Στην πολιτική, οι θεσμοί πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να ακούν την κοινωνία και γι’ αυτό μία από τις πρώτες αποφάσεις μου είναι να ορίσω και πάλι την ημέρα του δημότη, όπου θα αφιερώνω μία ημέρα την εβδομάδα για να συναντώ προσωπικά τους συνδημότες μου και να ακούω τις απόψεις και τα προβλήματά τους.

Άρης Παναγιωτόπουλος, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας
«Σε κάθε μας βήμα θα αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις και προτάσεις»
«Η Ολυμπία είναι ένας ιδιαίτερος Δήμος αφού συνδυάζει διαφορετικά περιβάλλοντα με το καθένα από αυτά να προτάσσει τις δικές του αναγκαιότητες. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό μας ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του Δημότη που αφορά στην αγροτική οδοποιία , στον φωτισμό, στην καθαριότητα αλλά και γενικότερα σε ό,τι αφορά στις τακτικές ή έκτακτες ανάγκες.
Πολλές φορές μετά από εκλογές η λειτουργία του Δήμου μπορεί να παρουσιάζει ορισμένες αρρυθμίες, ειδικά όταν έχουμε αλλαγή Δημοτικής Αρχής. Είναι μείζονος σημασίας να μην υπάρξει κανένα κενό στην παροχή υπηρεσιών και οφείλουμε να διορθώσουμε αυτές τις αρρυθμίες εάν υπάρξουν με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό.
Περεταίρω βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού του Δήμου θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την αποδοτικότητα προς όφελος των δημοτών μας.
Το 2024 είναι μια Ολυμπιακή χρονιά και στον Δήμο μας θα λάβουν γεγονότα παγκόσμιας αναφοράς και εμβέλειας. Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας καθώς και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων που θα προηγηθούν της Αφής, θα πρέπει να προετοιμαστούν με κάθε λεπτομέρεια όπως πρέπει να προετοιμαστεί και η τοπική κοινωνία για την νέα σεζόν και την διαχείριση του τουριστικού προϊόντος.
Ασφαλώς από την αρχή θα επικεντρωθούμε στις μελέτες που έχει ανάγκη ο Δήμος όπως και στην αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας.
Είναι βέβαιο ότι σε κάθε μας βήμα θα αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις και προτάσεις και θα συνομιλούμε με την κοινωνία διασφαλίζοντας το συμφέρον του Δήμου και των συνδημοτών μας».

Κώστας Μητρόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως – Φιγαλείας
«Επανεκκίνηση λειτουργίας υπηρεσιών και προγραμματισμός υλοποίησης έργων»
«Θέλω αρχικά να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Όπως έχω ήδη δεσμευτεί από την πρώτη κι όλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, θα φροντίσουμε προκειμένου να οργανωθούν πλήρως οι υπηρεσίες του δήμου μας, οι οποίες θα λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε μία πρώτη καταγραφή των προβλημάτων της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, προκειμένου από τις πρώτες ημέρες, να ξεκινήσει η επίλυση μικρών αλλά και μεγαλύτερων ζητημάτων που τους απασχολούν. Δεν είναι όμως μόνο τα ζητήματα της καθημερινότητας. Υπάρχουν και σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα τα οποία οφείλουμε να «τρέξουμε» από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μας όπως η λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου και τα έργα ανάπλασης στο χώρο του υδροθεραπευτηρίου Καϊάφα. Οφείλουμε παράλληλα να δούμε άμεσα και με σοβαρότητα το ζήτημα της λειτουργίας του «Παρά Θιν αλός». Στοχεύουμε σε μία καλή συνεργασία με την ΕΤΑΔ και αυτός είναι ο λόγος που δρομολογούμε μία συνάντηση με την διοίκηση. Οι πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων μας ουσιαστικά αφορούν την οργάνωση και επανεκκίνηση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου μας αλλά και τον προγραμματισμό υλοποίησης αναπτυξιακών έργων».