Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η (ιδιαίτερη) πατρίδα τον καλεί!

Με σύνθημα «Η Ηλεία Μπροστά», υποψήφιος με την ΝΔ στον νομό ο τέως Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας

Πώς τα φέρνει η μοίρα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο; Με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (μάλλον) θα την τελειώσει.

Ήταν διπλωματικός σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, τον είχε αποσπάσει στο γραφείο του από την Γενεύη, όπου ήταν πρόξενος. Από τότε ο κ. Αβραμόπουλος τον συνόδευε σε όλα τα ταξίδια του και σε όλες τις συναντήσεις που είχε. Αξέχαστη θα του μείνει η συνάντηση του ζεύγους Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με το ζεύγος Τζορτζ (του πρεσβύτερου) και Μπάρμπαρα Μπους.

Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στo Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του ULB (Université libre de Bruxelles) στις Βρυξέλλες. Είναι επίτιμος Διδάκτορας των Πανεπιστημίων ADELPHI (Νέα Υόρκη), DREXEL (Φιλαδέλφεια), KINGSTON (Λονδίνο) και του DEREE (Αθήνα) και είναι Επίτιμος Καθηγητής Σύμβουλος της Σχολής Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, Επίτιμος Καθηγητής της Κρατικής Ακαδημίας Τεχνολογικών Επιστημών της Μόσχας (Ρωσία), και του Ευρωπαϊκού Κολεγίου της Πάρμας (Ιταλία).

Το παρασκήνιο της επιστροφής

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πήρε επίσημα την περασμένη εβδομάδα το χρίσμα του υποψηφίου βουλευτή Ηλείας. Το προηγούμενο διάστημα είχε κυκλοφορήσει στον αθηναϊκό τύπο ένα σενάριο ότι περίμενε μια πρόταση από την Ε.Ε. το οποίο ακόμα και αν ευσταθούσε, δεν ευοδώθηκε ποτέ με αποτέλεσμα ο τέως Επίτροπος να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής.

Οι επιλογές του ήταν τρεις: Η Α’ Αθηνών που όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ήταν και ο φυσικός του χώρος, η Ηλεία που ήταν ο τόπος καταγωγής του πατέρα του και η Αρκαδία που είναι οι ο τόπος καταγωγής της μητέρας του.

Τότε, όπως αποκάλυψε και στην συνέντευξη του παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς»,  κάποιοι του πρότειναν να είναι υποψήφιος στον νομό στηριζόμενοι στο γεγονός ότι ο πατέρας του, Λάμπρος Αβραμόπουλος καταγόταν από το Αυγείο της Ήλιδας και ο ίδιος διατηρεί ακόμα περιουσία στην περιοχή.

Το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας στην Ηλεία, φαίνεται πως είδε με καλό μάτι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μετά την αποχώρηση Τζαβάρα και (τελικά) την απόσυρση Κοντογιαννόπουλου από το ηλειακό ψηφοδέλτιο, αναζητούσε ένα «βαρύ» όνομα για να συμπληρώσει το παζλ.

Εν συνεχεία «μέτρησε» ότι κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας στο Υγείας άφησε έργο στην περιοχή αφού, δημιούργησε κέντρα υγείας σε αυτή την περιφέρεια, στη Ζαχάρω και στα Λεχαινά, καρδιολογικά κέντρα σε άλλες περιοχές της Ηλείας  ενώ ως υπουργός Τουρισμού επίσης έκανε έργα στη Λίμνη Καϊάφα.

Η πολιτική του πορεία

Δύο φορές εκλεγμένος δήμαρχος (ως δήμαρχος απέκτησε φιλίες με τον Ερντογάν που τότε ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης), πέντε φορές υπουργός με το πιο σημαντικό υπουργείο στο Υγείας.

Εν συνεχεία Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2019. Είναι ο πολιτικός με τα περισσότερα… παράσημα και τους τιμητικούς τίτλους. Έχει συγκεκριμένα παρασημοφορεί και έχει τιμηθεί με ανώτατες κρατικές διακρίσεις από πολλές χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Μάλτα, Καζακστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Βατικανό, Βενεζουέλα, Γιουγκοσλαβία και Λίβανο.

Στις 24 Νοεμβρίου του 2000 ενώ ακόμα ήταν δήμαρχος βρέθηκε στα γραφεία της καλωδιακής τηλεόρασης Filmnet, στην Αθήνα. Συγκεντρώθηκαν γύρω του τα στελέχη της εταιρείας και κάποιοι εργαζόμενοι. Ο δήμαρχος δεν μίλησε ανοιχτά για το νέο κόμμα που σκέπτεται να ιδρύσει. Με το γνωστό του στυλ ανέπτυξε τις σκέψεις του για το καινούριο που πρέπει να γεννηθεί στην πολιτική. «Θα είστε μαζί μου όταν έρθει η ώρα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Το κόμμα του λεγόταν «Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών» (ΚΕΠ) και υπήρξε το αποτέλεσμα της σύγκρουσης του Αβραμόπουλου με τον Κώστα Καραμανλή. 

Από τότε, κύλησε… πολύ νερό στο αυλάκι! Την Τετάρτη 29 Μαρτίου, Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε στο Μαξίμου τον κ. Αβραμόπουλο και πάλι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Τον ενθάρρυνε να είναι και πάλι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια της Ηλείας και η συμφωνία «κλείδωσε» και επίσημα και ανακοινώθηκε.

Ακολούθως, με συγκίνηση ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό, σας γνωστοποιώ σήμερα την απόφασή μου να βρεθώ κοντά σας, δίπλα σας, στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας προσπάθειας να ανεβάσουμε την Ηλεία μας ψηλά, κατερχόμενος ως Υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Τον ωραίο αγώνα για την ιδιαιτέρα μας πατρίδα, θα τον δώσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι…»