Δημοτικά Συμβούλια Ηλείας: Οι νέοι είναι… ωραίοι και αρκετοί!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΚΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

“Άνεμος” ανανέωσης στα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Ηλείας, μετά τις εκλογές και την επικύρωση των αποτελεσμάτων

«Άνεμος» ανανέωσης θα πνέει από την 1-1- 2024 στα δημοτικά συμβούλια των επτά δήμων της Ηλείας αφού όπως προέκυψε από τις εκλογές, τα νέα πρόσωπα που εκλέχθηκαν είναι αρκετά και φανερώνουν την επιθυμία των ψηφοφόρων για αλλαγή και για ευκαιρία σε καινούρια άτομα που δεν είχαν δοκιμαστεί έως σήμερα στον Α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε ρεπορτάζ της «εφ. Πατρίς» καταγράφονται τα νέα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στα δημοτικά συμβούλια μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους στην αρχή του νέου έτους.

Πάνω από τους μισούς οι «νέοι» στον Πύργο

Αλλαγές στα πρόσωπα, που ξεπερνούν το 50%, έφεραν οι δημοτικές εκλογές του Δήμου Πύργου, καθώς στη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου τα 19 από τα 29 μέλη του, δεν βρίσκονταν στο προηγούμενο σώμα, δηλαδή την περίοδο 2019-2023.

Όπως είναι φυσιολογικό, βάσει του αριθμού των εδρών όπως αυτές κατανεμήθηκαν, η δημοτική παράταξη «Μπορούμε» του νέου δήμαρχου Πύργου Στάθη Καννή έχει τους περισσότερους «νέους», καθώς έχει και τις περισσότερες έδρες. Ειδικότερα στον συνδυασμό του κ. Καννή συναντάμε 10 από τους 17 δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι δεν βρίσκονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης δημοτικής θητείας. Πρόκειται για τους Δημήτρη Τζουανόπουλο, Λάκη Αθανασόπουλο, Βασίλη Φάμελο, Γιώργο Κάρδαρη, Γιώργο Παπαντωνόπουλο, Αλέκο Γαλανόπουλο, Αθανάσιο Τσαμπρινό, Βασίλη Λιακόπουλο, Ελένη Μπαγιώργου και Γιώργο Βέρροιο.

Ο συνδυασμός «Ενωμένοι Αλλάζουμε τον Πύργο» του απερχόμενου δήμαρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου διαθέτει 3 νέα πρόσωπα. Τον Γιάννη Βαρελά, τον Γιάννη Μπαλάσκα και τον Θοδωρή Κλειδέρη.

«Νέοι» είναι και οι 4 δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Δ.Ε.ΚΑ.». Εκτός από τον επικεφαλής Διονύση Μπέλτσο, που επίσης το 2019 δεν ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, συναντάμε τον Νίκο Σκορδαλή, τον Γιάννη Κουτσαντωνάκη, τον Ανδρέα Γαλανόπουλο και τον Γιώργο Σκούτα. Τέλος, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα βρίσκεται και ο Χρήστος Αθανάσουλας, επικεφαλής της
«Λαϊκής Συσπείρωσης, που ουσιαστικά αντικαθιστά τον Χρήστο Γιάνναρο, μιας και η παράταξη με το γαρύφαλλο πήρε μια έδρα.

Εννιά στα 25 νέα πρόσωπα στην Αρχαία Ολυμπία

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής την 1-1-2024 εννιά από τους εικοσιπέντε δημοτικούς συμβούλους είτε θα είναι νέα πρόσωπα είτε θα επιστρέψουν στα έδρανα μετά την απουσία της θητείας που ολοκληρώνεται σε περίπου δύο μήνες.

Από τον συνδυασμό του νεοεκλεγέντος δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας Άρη Παναγιωτόπουλου, έξι είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν βρίσκονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης δημοτικής θητείας. Πρόκειται για τους Αντώνη Χρυσανθακόπουλο, Αθηνά Ηλιοπούλου, Δημοσθένη Κατσίκα, Πέτρο Γκούβα, Γιώργο Κρέζο, Κωνσταντίνο Τζούβαλη και Γιώργο Μπαντούνα.

Στην αντίπερα, τα νέα πρόσωπα από τον συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου, Γιώργου Γεωργιόπουλου είναι τρία και συγκεκριμένα οι Παναγιώτης Μαντάς, Θεοδώρα Μαρκοπούλου και Νίκος Καρκούλιας.

Δώδεκα καινούργια πρόσωπα στον Δήμο Πηνειού

Η εκλογή του Αλέξη Καστρινού στη θέση του δημάρχου του Δήμου Πηνειού έφερε και «νέα» πρόσωπα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πηνειού, καθώς συνολικά 12 δημοτικοί σύμβουλοι, που δεν ήταν εκεί το 2019, μπαίνουν στο σώμα.

Με την παράταξη του Αλέξη Καστρινού 7 δημοτικοί σύμβουλοι θα βρίσκονται στα έδρανα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού, στην έναρξη της θητείας της νέας δημοτικής αρχής. Πρόκειται για τους Νίκο Θεοδωρόπουλο, Νίκο Σερέτη, Βασίλη Ντούγκα, Λεωνίδα Μαρίνο, Δημοσθένη Χριστόπουλο, Δημήτρη Λαγανόπουλο, Ανδρέα Διαμαντόπουλο και Πέτρο Κλάδη.

Όσον αφορά την παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου, οι μισοί του δημοτικοί σύμβουλοι δε βρίσκονταν στο πλευρό του το 2019, καθώς έχει 5 «νέα» ονόματα από τους 10 που εξέλεξε. Ο λόγος για το Γιάννη Τακουμάκη, τον Στάθη Στεφανόπουλο, τον Ανδρέα Αλεξόπουλο, τη Μαρία Μητσοπούλου – Τσιόγκα και τον Κωνσταντίνο Λάζαρη.

Λιγότερες οι αλλαγές στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Λίγο λιγότερο από τις μισές έδρες καταλαμβάνουν οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης, καθώς συναντάμε 12 άτομα από τα συνολικά 25, τα οποία δε βρίσκονταν στην συγκεκριμένη θέση κατά την πρώτη θητεία του Γιάννη Λέντζα.

Η παράταξη του δήμαρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης έχει 7 «νέα» πρόσωπα από τα 18 συνολικά, κάνοντας μια ανανέωση σε σύγκριση με την περίοδο 2019- 2023.

Πρόκειται για τους Γιάννη Γυφτοχρήτο, Γεώργιο Μπράβο, Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, Γεώργιο Σκλαβενίτη, Κλεομένη Μπακογιάννη, Χρήστο Σάμαρη, Βάσω Σωτηροπούλου και Κωνσταντίνο Δημητρόπουλο.

Η παράταξη του Βασίλη Τσιρίκου έχει 5 «νέους» από τους 7 δημοτικούς συμβούλους. Αυτοί είναι οι Γιώργος Χατζηπανταζής, Δημήτρης Λευκαδίτης, Νίκος Παπανικολάου, Θεόδωρος Γκρίντζος, Διονυσία Κουτσούκου – Ζησιμοπούλου.

Με νέα πρόσωπα το μισό Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας Ανανεωμένο σχεδόν κατά το ήμισυ είναι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας μετά τις δημοτικές εκλογές της 8ης και 15ης Οκτωβρίου, με την κάλπη να αναδεικνύει δώδεκα νέα πρόσωπα συγκριτικά με τη σύνθεσή του την περίοδο 2019-2023.

Σε ό,τι αφορά τη νέα δημοτική αρχή του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, τα επτά από τα δεκαπέντε πρόσωπα είναι «νέα» σε σχέση με το 2019 και από αυτά τα πέντε αναλαμβάνουν για πρώτη φορά τη σημαντική αυτή θέση ευθύνης. Ο λόγος για τους Θεώνη Γεωργοπούλου, Αλέξανδρο Γεωργουλή, Κωνσταντίνο Κουτρουμπή, Γεώργιο Καραπιπέρη και Αθανάσιο (Μούγιο) Γεωργούλια που δεν
είχαν καμία συμμετοχή ξανά σε δημοτικό συμβούλιο, ενώ Σπυρίδων Λαμπρινός και Κωνσταντίνος Τρικόγιας μπορεί να μην ήταν δημοτικοί σύμβουλοι το 2019 αλλά θεωρούνται ως έμπειρα πρόσωπα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Από την παράταξη «Ήλιδα Νέα Εποχή» του Γιάννη Λυμπέρη, μοναδικό νέο πρόσωπο είναι ο ανιψιός του Ερνέστο Λυμπέρης που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία από την εν λόγω διαδικασία. Από την παράταξη «Ήλιδα 36», νέα πρόσωπα σε σχέση με το 2019 είναι και οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγει, με το Διο- νύσιο (Σάκη) Κότσιφα ωστόσο να είναι γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ για τους Άννα Κορτέση και Νικόλαο Τσαγρή θα είναι η πρώτη τους φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέλος, νέο πρόσωπο θα έχει και η Λαϊκή Συσπείρωση, αφού ο επικεφαλής της Βησσαρίων Πολύδωρος ασχολείται για πρώτη φορά και αυτός με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ανανέωση και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Μεγάλη ανανέωση είχαμε και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, που προ- έκυψε μετά τις δημοτικές εκλογές. Σε ότι αφορά τη δημοτική αρχή του Διονύση Μπαλιούκου και τον ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, τα εννέα από τα 15 πρόσωπα που μπαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο είναι «νέα» σε σχέση με το 2019.

Συγκεκριμένα μπαίνουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο οι: Μικέλης Δημήτριος, Δρακόπουλος Κωνσταντίνος, Κουσκουρή Αθανασία, Σκουφής Χρήστος, Δημητρακοπούλου Σταυρούλα (Βούλα), Ζαφειροπού- λου Δήμητρα, Νανοπούλου Αντωνία, Κοτσοπούλου Βασιλική & Κωνσταντάρας Κωνσταντίνος.

Από την παράταξη του Παναγιώτη Δημητρουλόπουλου, «ΔΥ- ΝΑΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ», από τα εννέα πρόσωπα (πέρα από τον επικεφαλής της παράταξης) που μπαίνουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, τα 7 είναι νέα και συγκεκριμένα οι : Νικολόπουλος Παναγιώτης, Χριστόπουλος Αναστάσιος, Σπυρόπουλος Βασίλειος, Κουφωλιά Ελένη, Καλάκου Θεοδώρα (Δώρα), Μαντζαράπης Κωνσταντίνος & Γρίβα Κλειώ.

«Αέρας» ανανέωσης και στον δήμο Ζαχάρως

Τέλος, ανανεωμένο σε αρκετά μεγάλο βαθμό (περίπου 70%) θα είναι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως. Σε ότι αφορά τη νέα δημοτική αρχή του Κωνσταντίνου Μητρόπουλου και τον ΣΥΝΔΥΑ- ΣΜΟ «ΖΑΧΑΡΩ – ΦΙΓΑΛΕΙΑ», τα δέκα από τα έντεκα πρόσωπα που μπαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο είναι «νέα» σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα μπαίνουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο οι: Καψής Κωνσταντίνος, Πλιάγκος Χρήστος, Λώλος Θεόδωρος, Αντωνοπούλου Μαρίνα, Λαλιώτης Αριστείδης, Μπάμης Ιωάννης, Τερζής Ιωάννης, Κόσσυφας Δημήτριος, Κουτσόπουλος Νικόλαος (είναι πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Φιγαλείας) και Βάγιας Παναγιώτης.

Από την παράταξη του Αναστά- σιου Κάπου, «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ», από τα τρία πρόσωπα (πέρα από τον επικεφαλή της παράταξης) που μπαίνουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, τα δυο είναι νέα και συγκεκριμένα οι Θάνος Μιλτιάδης & Αδαμόπουλος Αντώνιος.

Από την παράταξη «ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ του Κωνσταντίνου Αλεξανδρόπουλου, νυν δημάρχου, δεν υπάρχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο κάποιο νέο πρόσωπο.