Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: «Νέα μάχη» παρά το πνεύμα των εορτών…

Μπορεί να βρισκόμαστε στην εορταστική περίοδο, αλλά η «εμπόλεμη» κατάσταση στο Δήμο Πύργου συνεχίζεται χωρίς καμιά εκεχειρία. Αφορμή της νέας έντασης αυτή τη φορά ήταν η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το νέο έτος.

Οι σύμβουλοι από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στη διαδικασία, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να αναβληθεί. Μάλιστα, με επιστολή που δημοσιοποίησε χθες ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μπορούμε» Στάθης Καννής αναφέρεται στο λόγο για τον οποίον απείχαν χθες, όπως τόνισε, 22 από τους 33 συμβούλους.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=pBqa_QURxKs”]

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αγανάκτηση των μελών της δημοτικής πλειοψηφίας, ενώ τονίστηκε από το Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο ότι για ακόμα μια φορά οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης θέλησαν να σαμποτάρουν το προοδευτικό έργο της Δημοτικής Αρχή αλλά και του σώματος. Ο ίδιος, όπως και ο αναπληρωτής Δήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος, παρά το γεγονός ότι δε θα γινόταν τελικά η συνεδρίαση, αφού δε συμπλήρωνε τον απαιτούμενο αριθμό των 17 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκαν σε μια σειρά από παρεμβάσεις, ενέργειες, στόχους αλλά και έργα που είτε υλοποιούνται, είτε είναι προγραμματισμένα, είτε θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες σε εξέλιξη, αναφέροντας ότι αυτού του είδους τα έργα δε θέλουν να προχωρήσουν ο κ. Καννής και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπολίτευσης.

«Κάθε τι που κάνουμε θέλουν να το σαμποτάρουν. Κάνουν οποιαδήποτε προσπάθεια ώστε να υπάρχουν καθυστερήσεις και να δημιουργούνται προβλήματα, νομίζοντας ότι έτσι θα σταματήσουν το έργο της Δημοτικής Αρχής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακόπουλος. «Ωστόσο, δεν καταλαβαίνουν και δεν κατανοούν ότι με αυτό που κάνουν δεν προσπαθούν να ‘’φρενάρουν’’ το δικό μας έργο, αλλά προσπαθούν να σταματήσουν την εξέλιξη του Δήμου και όλες αυτές οι ενέργειές του έρχονται εις βάρος των ίδιων των πολιτών».

Ο κ. Καννής πάντως στη δήλωσή του έκανε λόγο για αντιδημοκρατική εμμονή της δημοτικής αρχής, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενη ρητή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και χαρακτηριστικά αναφέρει ακριβώς τα εξής: «Το να απέχουμε από τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 22 δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις δημοτικές παρατάξεις (5 εκ των οποίων από την παράταξη του Δημάρχου!!) κάτι σημαίνει. Για την παράταξή μας, η εν λόγω αποχή σημαίνει καθολική άρνηση στην επιχειρούμενη μεθόδευση του Δημάρχου να εκχωρηθούν για 12 έτη τα δημοτικά τέλη συνολικού ποσού 12.000.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία. Η αντιδημοκρατική εμμονή της δημοτικής αρχής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενη ρητή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ομόφωνα εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην προωθούμενη υποθήκευση του μέλλοντος του Δήμου και την οικονομική εξάρτηση για τρεις δημοτικές θητείες από αδιαφανείς συμβάσεις. Το μοναδικό μέλημά μας είναι η προστασία του συμφέροντος των δημοτών και η σωστή διαχείριση του δημοτικού χρήματος».

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής μετά την μη πραγματοποίηση της συνεδρίασης

Άκρως αναλυτική και άμεση ήταν η απάντηση της Δημοτικής Αρχής προς την αντιπολίτευση, η οποία με δήλωσή της αναφέρει ότι:

«Δεν έχει προηγούμενο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο η αντιθεσμική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά μέρους της αντιπολίτευσης του Δήμου Πύργου,

Οργανωμένα, μεθοδευμένα και συνειδητά η ετερόκλητη συμμαχία συγκεκριμένων παρατάξεων και προσώπων στο Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα (σ.σ. χθες) προέβη σε συμπεριφορές και πρακτικές που δεν έχουν προηγούμενο στα Αυτοδιοικητικά δρώμενα της πατρίδας μας.

Δυστυχώς η πολιτική ανωριμότητα και η εισαγωγή τοξικότητας στην τοπική πολιτική σκηνή, κρύβεται πίσω από ευκαιριακές απολίτικες πλειοψηφίες που διαμορφώνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο χάριν της απλής αναλογικής.

Εξαίρεση, αποτελεί η παράταση του κ. Αντώνη Καράμπελα και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντρέας Δημητρόπουλος, οι οποίοι προσήλθαν στη συνεδρίαση.

Ο κ. Καννής, αφού εξάντλησε τις απειλές προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να διασφαλίσει θετική εισήγηση με σκοπό την παρεμπόδιση υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του έτους 2023, προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους αρμόδιους Δ/ντες του Δήμου, παραπέμποντας τους στην εισαγγελία με «βαρύγδουπες» κατηγορίες. Ένα είναι σίγουρο, ότι η νομική του αστοχία και η πολιτική του ανεπάρκεια, για άλλη μια φορά τον καθιστούν μαζί με τους ‘’ευκαιριακούς’’ συνοδοιπόρους του, αφερέγγυους και επικίνδυνους για τον τόπο.

Όταν και η προσπάθεια τρομοκράτησης των υπαλλήλων δεν απέδωσε, προφανώς μετά από ενδοσυνεννόηση, δεν ήρθαν στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2023. Έχει προηγηθεί η διαδικασία διαβούλευσης και έγκρισης από την Εκτελεστική Επιτροπή. Η υποτιθέμενη εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε ο κ. Καννής, σύμφωνα με το νόμο για να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προϋποθέτει τη θετική εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών. Ο Δ/ντης των Τεχνικών Υπηρεσιών δεν νομιμοποίησε την εναλλακτική πρότασή του, απαντώντας εγγράφως ότι η κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος από την Υπηρεσία είναι απολύτως νόμιμη.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Καννής, σύμφωνα με την προσφιλή του τακτική για άλλη μια φορά, όπως έκανε και με τη Δ/ντρια Οικονομικών κ. Παπανικολάου, παρέπεμψε τον κ. Τσίκα στον εισαγγελέα.

Η ορθότητα των νομικών απόψεων του κ. Καννή είναι γνωστή από μια σειρά απορρίψεων των θέσεών του από τις Δικαστικές και Ελεγκτικές Αρχές για άλλα θέματα του Δήμου.

Εξ άλλου και στο παρελθόν τα ίδια έπραττε, χωρίς ίχνος δικαίωσης από καμία Αρχή.

Σήμερα (σ.σ. χθες) , πάνω από 35 πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, έμαθαν την ΑΛΗΘΕΙΑ και έλαβαν ενημέρωση με συγκεκριμένα παραδείγματα για την συστηματική και εμμονική υπονόμευση της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου. Και ουσιαστικά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Δημοτική Αρχή να συνεχίσει το έργο της. Συνεχίζουμε στο δρόμο της υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος, το οποίο είναι νόμιμο, αναπτυξιακό με κοινωνικό πρόσημο.

Τέλος, όσον αφορά δημοτικούς συμβούλους που ‘’χρεώνονται’’ στην παράταξή μας, αυτοί, εδώ και καιρό, έχουν επιλέξει το δικό τους δρόμο. Ο κ. Κυριαζής Επαμεινώνδας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κ. Βγενόπουλος Ανδρέας, προφανώς έχουν ξεχάσει να αποχωρήσουν από την παράταξή μας. Ίσως, γιατί δεν αποχωρίζονται εύκολα τα προσωπικά πλεονεκτήματα και οφέλη, λειτουργώντας ως σύγχρονοι ‘’Δούρειοι Ίπποι’’. Τους παραπέμπουμε στην κρίση των συμπολιτών μας!».