Δημ. Μάντζος στην εφ. «Πατρίς»: «Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι την κρίσιμη ώρα και η κρίσιμη ώρα είναι τώρα!»

Παρών στην τρίτη μέρα του OlympiaForumIII που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος ο οποίος συμμετείχε ως ομιλητής σε πάνελ με θέμα την Εφαρμογή Νέων Τεχνολογιών στην Αγροτική Οικονομία, την Βιομηχανία και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Μάντζος, παραχώρησε συνέντευξη στην εφ. «Πατρίς» μιλώντας για το πρόγραμμα και τους στόχους του κόμματος μέχρι και τις κάλπες αλλά και μετά από αυτές, για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, για το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τις εθνικές εκλογές, για την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αλλά και για την στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

To ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη έβαλε ως πρώτο στόχο την εξωστρέφεια και την επανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυτή η προσπάθεια γίνεται όλο και πιο έντονη. Τι ανταπόκριση υπάρχει από τον κόσμο και πως θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις κάλπες;

«Από την αρχή είχαμε πει ότι θα φέρουμε την κοινωνία στο προσκήνιο και ακριβώς αυτό θέλουμε να πετύχουμε σήμερα με το νέο μας προγραμματικό πλαίσιο το οποίο εξειδικεύουμε. Είναι μια δουλειά που έγινε μέσα στο καλοκαίρι από την ομάδα και τον Νίκο Χριστοδουλάκη και από εκεί και πέρα, εξειδικεύεται από την κοινοβουλευτική μας ομάδα και τα όργανα του κόμματος». Αυτές οι θέσεις, είναι για εμάς οι προτάσεις που θα επικοινωνήσουμε το επόμενο διάστημα με εξορμήσεις σε όλη τη χώρα, κάνοντας κατανοητές τις σκέψεις μας για το αγροτικό, την υγεία, για την παιδεία, για το ιδιωτικό χρέος αλλά και για τα ζητήματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης.

Έτσι θέλουμε να αξιολογηθούμε στις εκλογές από το εκλογικό σώμα. Το λέω γιατί συνεχώς γίνονται σενάρια για συνεργασίες. Αυτά εμείς τα αποκρούουμε με βάση την δική μας ιδεολογική ταυτότητα και την δική μας αυτονομία, σοσιαλδημοκρατική και ηθική. Έχουμε άλλη άποψη για το πως πρέπει να γίνεται η πολιτική στη χώρα μας. Όχι μέσα από κλειστά γραφεία και κλειστές απευθείας αναθέσεις αλλά με συμμετοχή και ανοιχτές διαδικασίες όπως έκανε, κάνει και θα κάνει το ΠΑΣΟΚ».

Μιλώντας με τον δημοσιογράφο, Γ. Μικελόπουλο, ο κ. Μάντζος τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια σειρά σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες όπως η ακρίβεια, το ενεργειακό, το στεγαστικό είναι επίκαιρες και αφορούν – φαντάζομαι – τη δεδομένη χρονική στιγμή και όχι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση στο μέλλον. Τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ανταπόκριση και υιοθέτηση αυτών των προτάσεων;

«Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι την κρίσιμη ώρα και η κρίσιμη ώρα είναι τώρα! Εδώ που μιλάμε, στην Ηλεία, στην Δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο αλλά και παντού υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες όπως τα αγροτικά, τα ενεργειακά, τα οικονομικά. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι σήμερα, ασχέτως του πότε θα γίνουν οι εκλογές, ασχέτως του τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν ούτε τις εκλογές, ούτε τις συνεργασίες. Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και προσαρμοσμένες με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα γι’ αυτό προτείνουμε πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, την μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα όπως έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλές από αυτές τις προτάσεις μας – με μεγάλη καθυστέρηση δυστυχώς – έχουν γίνει δεκτές. Αναφέρομαι στην φορολόγηση των υπερκερδών, στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που έστω και με στρεβλό τρόπο ως ένα πρόγραμμα realestateγια ιδιώτες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγκάστηκε να το βάλει στον δημόσιο διάλογο και αυτό το είχε ξεκινήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης ήδη από την εσωκομματική προεκλογική διαδικασία. ΤΟ ΠΑΣΟΚ παράγει πολιτική, προτείνει ιδέες οι οποίες γίνονται δεκτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος βρέθηκε στην Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, πρότεινε  μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους μας στην Ευρώπη, να προχωρήσει η Ευρώπη σε κοινή παραγγελία φυσικού αέριου ώστε να πέσει η τιμή και είδαμε με χαρά, ότι αυτό έγινε δεκτό στη Σύνοδο Κορυφής από τις κυβερνήσεις. Λύσεις υπάρχουν, διάθεση και πολιτική βούληση χρειάζεται για την ανατροπή των συσχετισμών και ρήξης με τα συμφέροντα».

Το όνομα του ΠΑΣΟΚ συνδέεται συχνά – πυκνά με σενάρια συνεργασιών, πότε με την ΝΔ και πότε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, είναι δεδομένο ότι αυτό θα γίνεται εντονότερο ενώ και μετά τις εκλογές, πιθανόν το κόμμα σας να πιεστεί είτε εκ δεξιών είτε εξ’ αριστερών για τον σχεδιασμό κυβέρνησης. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα συζητούσε την πιθανότητα συνεργασίας με κάποιο κόμμα;

«Οι προγραμματικές μας θέσεις είναι οι δικοί μας όροι και προϋποθέσεις. Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με προηγούμενες συγκυβερνήσεις. Δεν ζούμε υπό την δαμόκλειο σπάθη της οικονομικής κρίσης αλλά βρισκόμαστε σε μια εποχή στην οποία η χώρα μας πρέπει με θάρρος, αισιοδοξία και δυναμισμό να περάσει στην επόμενη εποχή. Οποιεσδήποτε συζητήσεις, συνεργασίες ή συγκλίσεις πρέπει να έχουν προγραμματικό περιεχόμενο. Εμείς δεν μοιράζουμε καρέκλες, δεν θέλουμε οφίτσια, δεν μας ενδιαφέρουν τα αξιώματα. Θέλουμε να προτάξουμε τις δικές μας θέσεις και απόψεις: Ισχυρό και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, ισχυρό κοινωνικό κράτος, προοπτικές στη νέα γενιά, ισχυρούς δεσμούς δημοκρατίας και όχι κλειστά club διαχείρισης εξουσίας. Αυτές είναι προϋποθέσεις και πριν τις εκλογές αλλά και μετά  τις εκλογές. Είναι οι όροι που θέλουμε οι πολίτες να μας αξιολογήσουν πριν τις εκλογές και οι όροι που θα σταθούμε εμείς αξιακά μετά τις εκλογές.

Δεν κάνουμε πολιτική αλά καρτ. Όταν κάποιος βρεθεί στο παραβάν απέναντι από τα ψηφοδέλτια και δει το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θέλουμε να έχει κατά νου ότι θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ επειδή θέλει ΠΑΣΟΚ, όχι ΠΑΣΟΚ συν κάτι άλλο. Αν θέλει το κάτι άλλο, ας πάει στο κάτι άλλο. Θέλουμε να μας ψηφίσει ο κόσμος επειδή πιστεύει στη δική μας εναλλακτική και αυτήν την πίστη δεν θα την προδώσουμε και τη Δευτέρα μετά τις εκλογές».

Μετά τις εθνικές εκλογές, έρχονται και οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Τι τακτική αναμένεται να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ;

«Ασφαλώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για εμάς κομβική και θεμελιώδης σημασίας. Είναι στο γενετικό υλικό της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου έκανε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση με τελευταία τον Καλλικράτη. Προφανώς η τοπική αυτοδιοίκηση έχει άλλο πρόσημο, οφείλει να έχει άλλο πρόσημο. Και η τελευταία μεταρρύθμιση, του Καλλικράτη είχε αυτή τη λογική, ότι η κεντρική διοίκηση και τα κόμματα δεν πρέπει να καπελώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η γραμμή όπως την χάραξε και ο πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ότι αφήνουμε τις τοπικές κοινωνίες να αναπτύξουν τις δυναμικές και τους συσχετισμούς δυνάμεων και εμείς τις αφουγκραζόμαστε προσεκτικά από κοντά. Με τον Τομέα Αυτοδιοίκησης που θα δημιουργηθεί τις επόμενες εβδομάδες στα γραφεία του κόμματος και αποκεντρωμένα με όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές αφουγκραζόμαστε τις διεργασίες. Δεν θέλουμε να πάμε σε λογική χρισμάτων όπως γινόταν παλιά. Την έχουμε αφήσει πίσω μας ανεπιστρεπτί, όπως θέλω να πιστεύω όλα τα κόμματα. Θα δούμε και τους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες με υποψηφιότητες ανθρώπων που τουλάχιστον αξιακά και πολιτικά, εκφράζουν τις δικές μας αρχές, αξίες και προτάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα».