Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: «Οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς με την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ανταποδίδουν!»

Οδεύοντας ολοταχώς προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων εντείνουν την προεκλογική τους εκστρατεία για να πείσουν τους πολίτες τόσο για τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων τους όσο και για τους ίδιους, ζητώντας ην ψήφο τους.

H εφ. «Πατρίς» και η Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση φιλοξένησαν την βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφια Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου η οποία παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον δημοσιογράφο Γιώργο Μικελόπουλο.

Πραγματοποιείτε καθημερινά επισκέψεις σε πολλές περιοχές της Ηλείας, ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τους Ηλείους πολίτες ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου και ποιες είναι οι βασικές αγωνίες τους για τις οποίες ζητούν την συμβολή σας;

«Υπάρχει έντονη πεποίθηση σε όλους τους συμπολίτες μας και στους υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και σε πολίτες που ψηφίζουν ή ψήφιζαν κατά το παρελθόν άλλα κόμματα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός αυτά τα χρόνια που αντιμετωπίσαμε πολλά εξωγενή προβλήματα όπως η πανδημία, το μεταναστευτικό και τα θέματα ασφάλειας, τα αντιμετώπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς και νιώθουν ότι στο τιμόνι της χώρας υπάρχει ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά πως θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια μπροστά και αυτό το ανταποδίδουν και με την αναγνώριση των ικανοτήτων στο πρόσωπό του και με τη στήριξη.

Αυτό που βλέπω σε σχέση και με το 2019 που η Νέα Δημοκρατία βγήκε πρώτη και στην περιοχή μας και στη Χώρα είναι ότι υπάρχει αύξηση των πολιτών οι οποίοι τώρα το 2023 θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό τουλάχιστον βλέπω να συμβαίνει στην Ηλεία όπου μιλάω με τους συμπολίτες μου».

Βλέπουμε την Νέα Δημοκρατία να διατηρεί σταθερά το προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις παρά τις αποκλίσεις που μπορεί να έχουν υπάρξει κατά καιρούς. Αισιοδοξείτε ότι αυτό το προβάδισμα θα αποτυπωθεί και στην κάλπη όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ανοιχτά τις μετρήσεις;

«Καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τις μετρήσεις που γίνονται εδώ και τέσσερα χρόνια. Στις δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετώπιζε η χώρα δεν κατάφερε ούτε να προτείνει συγκεκριμένες θέσεις για να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη ούτε και να πείσει τους πολίτες ότι ο ίδιος θα δημιουργήσει ένα πιο κοινωνικό κράτος το οποίο ευαγγελίζεται αλλά δεν φαίνεται να το δημιουργεί ούτε το έκανε τα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Αντιθέτως αυτό το οποίο δημιουργεί είναι ψευδαισθήσεις  και fake news και για αυτό το λόγο επειδή δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες, δεν έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αυτό φαίνεται στις δημοσκοπήσεις και είναι σίγουρο ότι θα φανεί και στην κάλπη».

Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο με πολλά και σκληρά διλήμματα. Με δεδομένο, πως όλα δείχνουν πως πάμε για κυβέρνηση συνεργασίας μήπως αυτό το κλίμα έντασης και διαφωνιών αποπροσανατολίζει τον κόσμο και πόσο εύκολη μπορεί να είναι η συνεργασία αλλά και μετέπειτα συνύπαρξη σε κυβέρνηση μέσα σε τέτοιο κλίμα πόλωσης;

«Θεωρώ ότι θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια αυτό δεν καθίσταται εφικτό από την πρώτη Κυριακή των εκλογών διότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δημιουργήσει ένα εκλογικό σύστημα το οποίο δεν οδηγεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση από κανένα κόμμα άλλωστε. Μάλλον η επιλογή του ήταν η ακυβερνησία στη Χώρα όμως στις δεύτερες εκλογές έχουμε ένα πιο σωστό, πιο ορθολογικό εκλογικό σύστημα το οποίο πραγματικά μπορεί να οδηγήσει στην αυτοδυναμία και για εμάς θεωρώ ότι η αυτοδυναμία είναι μία φυσιολογική λύση με μία μονοκομματική κυβέρνηση.

Γιατί η μονοκομματική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα, ξεκάθαρα δεδομένα για το τι θα κάνει όταν κυβερνήσει και μπορεί να κυβερνήσει με σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Αντιθέτως στο παρελθόν οι οποίες συγκυβερνήσεις στη χώρα μας οδήγησαν  θα έλεγα σε αποτυχία σε βασικά θέματα όπως για παράδειγμα η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών από το ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη και του κυρίου Καμμένου.

Στη Νέα Δημοκρατία κατεβαίνουμε πάντα με συγκεκριμένο πρόγραμμα και όλες τις προγραμματικές μας θέσεις το 2019 τις κάναμε πράξεις. Ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματικά το έχει υλοποιήσει και στο μεγαλύτερο βαθμό που μπορούσε. Στη νοοτροπία της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτά τα οποία λέμε, αυτά και να κάνουμε και για αυτό το λόγο ζητούμε από τον κόσμο να μας εμπιστευτεί».

Προέρχεστε από τρεις κυβερνητικές θητείες και στοχεύετε ασφαλώς σε μια ακόμα. Με την εμπειρία που έχετε αποκτήσει πλέον στο κοινοβούλιο, θεωρείτε ότι τόσο από εσάς όσο και από τους συναδέλφους σας η Ηλεία εκπροσωπήθηκε επάξια στην Βουλή και τι αντιμετώπισης έτυχε ο νομός από πλευράς κοινοβουλευτικού έργου;

«Έχουμε μία άριστη σχέση με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς.  Οι πόρτες της κυβέρνησης για την Ηλεία ήταν πάντα ανοιχτές!

Επιτρέψετε να επιστρέψω στον Κυριάκο Μητσοτάκη Γιατί αυτός είναι ο πρώτος υπουργός, ο πρωθυπουργός. Οι θύρες οι δικές του ήταν καταρχάς ανοιχτές και ο ίδιος μαζί με τον πρώην Υπουργό υποδομών τον Κώστα Καραμανλή έβαλαν σε προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου την επανέναρξη του αυτοκινητοδρόμου και τη συνέχιση της Ολυμπίας Οδού έως τον Πύργο και στη συνέχεια μάλιστα έως το Καλό Νερό.

Εάν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είχε ασχοληθεί με αυτό το θέμα προσωπικά και αν και ο κύριος Καραμανλής και εγώ στη συνέχεια δεν πηγαίναμε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούμε την έγκυρη επανέναρξη αυτού του έργου δεν γνωρίζω εάν ακόμα θα είχε ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία. Η κυβέρνηση έβαλε το νομό Ηλείας σε απόλυτη προτεραιότητα, το έργο έχει ξεκινήσει και σε λίγο χρονικό διάστημα θα αποδοθεί στην κυκλοφορία και  μάλιστα είναι προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού να ολοκληρωθεί όχι μόνο το τμήμα Πατρών- Πύργου αλλά και το τμήμα Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας και στη συνέχεια Το Πύργου – Καλό Νερό.

Ήδη το κομμάτι Καλό Νερό – Τσάκωνα και αυτό δρομολογείται άρα θα έχουμε έναν ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομο όπως όλες οι περιοχές, το αυτονόητο δηλαδή. Όμως μέχρι τώρα στην Ηλεία δεν είχαμε ούτε το αυτονόητο, τώρα το έχουμε.

Ζητήσαμε την κυβέρνηση συγκεκριμένα πράγματα και βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση. Για παράδειγμα την ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας ως πόλο έλξης της αθλητικής εκπαίδευσης κάτι που δεν είχε γίνει ως τώρα. Έτσι λοιπόν με τον Πρωθυπουργό αλλά και τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη θεσμοθετήσαμε και χρηματοδοτήσαμε με τη βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την ίδρυση του πρώτου Ινστιτούτου αθλητικών στελεχών στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένας τέτοιος θεσμός για την Ολυμπία και πραγματικά θέτει το σύγχρονο ρόλο της Ολυμπίας σε σωστές βάσεις.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και το γεγονός ότι μετά τις πυρκαγιές τόσο στην Αρχαία Ολυμπία όσο και στα χωριά και στις υπόλοιπες πυρόπληκτες κοινότητες, για πρώτη φορά έγινε ένα συνεκτικό σχέδιο συγκρότησης Το έχει αναλάβει η διαΝΕΟσις και αυτή τη στιγμή για την Ηλεία έχουν διατεθεί περί του ενός δισεκατομμυρίου κονδύλια για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο Ανασυγκρότησης. Έχει γίνει μία πολύ σημαντική εργασία για την Ηλεία η οποία και έχει αρχίσει να αποτυπώνεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που οδηγήσει το νομό με σταθερότητα και σε μία καλύτερη προοπτική στο άμεσο μέλλον. Σε λίγα χρόνια και ο τουριστικός και ο χάρτης των Υποδομών και των μεταφορών και των αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και των εκπαιδευτικών θα είναι διαφορετικός στην περιοχή».

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό από τον Πύργο να δεσμεύεται για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τον νομό όπως οι υποδομές, η υγεία ενώ για πρώτη φορά αναφέρθηκε και στο θέμα των σχολών τονίζοντας πως θα μεριμνήσει ώστε να μην αισθάνεται αδικημένη η Ηλεία . Υπάρχει όντως πλάνο για την ανάπτυξη της Ηλείας αν η Νέα Δημοκρατία την επομένη των εκλογών είναι κυβέρνηση;

«Η Κυβέρνηση έχει δείξει πόσο πολύ στηρίζει  το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ήδη έχει δρομολογήσει 10.000 θέσεις εργασίας νοσηλευτών και γιατρών στο ΕΣΥ ενώ σε λίγο θα δοθούν και αποτελέσματα από τον πρώτο διαγωνισμό ΑΣΕΠ για άνω των 4 χιλιάδων νοσηλευτών οι οποίοι θα προσληφθούν ως μόνιμοι πλέον και όχι ως επικουρικοί.

Μη ξεχνάμε ότι και για το Νοσοκομείο του Πύργου και της Αμαλιάδας αλλά και για τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία έχουν προκηρυχθεί πάρα πολλές θέσεις και ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει ένα κονδύλιο το οποίο θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά για αυξήσεις στις θέσεις των ιατρών για να δοθούν ακόμα περισσότερα κίνητρα για την ένταξη τους στο Εθνικό σύστημα υγείας.

Εμείς έχουμε περάσει και αρκετές νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν μία ευελιξία και στον ιδιωτικό τομέα στους γιατρούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα να παράσχουν τις υπηρεσίες τους και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προσπαθούμε να εξοπλίσουμε τα νοσοκομεία μας και να βάλουμε προσωπικό αλλά και να δώσουμε πολλά κονδύλια για τον Ιατρικό εξοπλισμό. Θυμίζω άλλωστε ότι και Κέντρα Υγείας στην Ηλεία και μάλιστα σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Ανδρίτσαινα αλλά και σε νέες περιοχές όπως το Σιμόπουλο έχουν χρηματοδοτηθεί με ένα πολύ σημαντικό κονδύλι για κάθε Κέντρο Υγείας.

Όσον αφορά τις σχολές, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων μεταφέραμε στην κυβέρνηση το πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε από την απόφαση όχι της κυβέρνησης αλλά του ίδιου του Πανεπιστημίου Πατρών να κλείσει τα τμήματα τα οποία είχε στην Ηλεία. Πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν ήταν της κυβέρνησης απόφαση γιατί η κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων είναι απόφαση καθαρά του πανεπιστημίου και δεν εμπλέκεται καθόλου το Υπουργείο Παιδείας σε αυτό. Μόνο στην ίδρυση ενός τμήματος εμπλέκεται το Υπουργείο Παιδείας. Έτσι λοιπόν είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας στο να κλείσουν αυτά τα τμήματα όμως  βρεθήκαμε στο να έχουν κλείσει. Θεωρήσαμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό η Ηλεία που είναι ένας χώρος πολιτισμού, πνεύματος και έντονου συμβολισμού και σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως λόγω της Αρχαίας Ολυμπίας και όχι μόνο, να έχει τμήματα πανεπιστημιακά.

Ήδη λοιπόν, σε συνομιλίες στις οποίες έχουμε κάνει με την κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό μας, με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και με τα πανεπιστήμια τα οποία ενδιαφέρονται για την Ηλεία υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει προτείνει την  ίδρυση όχι απλά ενός τμήματος μεμονωμένου αλλά μιας σχολής φιλοσοφίας με περισσότερα τμήματα στην Αρχαία Ολυμπία.

Σε συνεννόηση που κάναμε τόσο με το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και όσο και με τις πρυτανικές αρχές δέχθηκαν την πρόταση μου αυτά τα τμήματα να μην είναι μόνο για Έλληνες αλλά να είναι και ξενόφωνα ώστε να μπορούν να φιλοξενούν και φοιτητές και καθηγητές από το εξωτερικό. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόγραμμα το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με αμερικανικά πανεπιστήμια ήρθαν στην Ηλεία μέσω του Πανεπιστημίου Πατρών και εξέφρασαν ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν προγράμματα του στην Αγγλία αρκετά ξένα πανεπιστήμια».

Διαβάσαμε πρόσφατα σε ένα άρθρο σας για δέκα μεγάλα έργα που αλλάζουν την Ηλεία. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διατελέσατε  πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής θεωρείτε πως η ανάπτυξη των υποδομών σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την στήριξη του πρωτογενή τομέα είναι  ο δρόμος προς την ανάπτυξη της Ηλείας;

«Η επιτροπή Περιβάλλοντος και η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων ήταν πολύ σημαντικές και για την Ηλεία. Συζητήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων ενός εργοστασίου στην περιοχή μας και των εκπομπών όπου υπήρξε μια σαφή περιβαλλοντική υποβάθμιση. Μπορέσαμε να περιορίσουμε αυτές τις εκπομπές και τη ρύπανση του εργοστασίου και να το βάλουμε σε μία σωστή, σύννομη σειρά.

Επίσης εντοπίσαμε και άλλα προβλήματα όπως για παράδειγμα την έλλειψη σύγχρονων υποδομών στην ύδρευση και μία από τις πρώτες κινήσεις που έγιναν στην περιοχή πάλι με τη βοήθεια και της Περιφέρειας ήταν στην Βόρεια Ηλεία και ειδικότερα στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης όπου δόθηκαν τα χρήματα και ξεκινάει η διαδικασία αντικατάστασης του δικτύου του πόσιμου νερού.

Και για τα ορεινά χωριά της περιοχής της Ανδρίτσαινας με τη βοήθεια της υποεπιτροπής υδατικών πόρων,αυτή τη στιγμή δρομολογείται ένα νέο πρόγραμμα για την εύρεση νέων κοιτασμάτων νερού ή την αξιοποίηση των υπαρχόντων. Μιλώντας για υποδομές αυτά είναι πολύ βασικά σημεία για να πάμε παρακάτω.

Έχουμε ένα εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων το οποίο δρομολογήθηκε και λειτουργεί στο νομό. Όταν πρωτοήρθα ήρθα στην Ηλεία, η κατάσταση με τη διαχείριση των αποβλήτων ήταν τραγική! Είχαμε πάρα πολλούς ΧΑΔΑ και εστίες ρύπανσης. Μέσα από συστηματική δουλειά όλοι μαζί σήμερα έχουμε ένα πρότυπο εργοστάσιο διαχείρισης το οποίο κάνει και ανακύκλωση, έχουμε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, κινήσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλες επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν η και ήδη όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, δρομολογούνται και δύο μονάδες διαχείρισης αγροτικών αποβλήτων.

Μάλιστα, με την επιτροπή περιβάλλοντος θα ξεκινήσουμε και ένα πρόγραμμα για τη διαχείριση του Αγροτικού πλαστικού, των πλαστικών θερμοκηπίων αλλά και των πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Είναι αίτημα όλης της κοινωνίας και κυρίως του αγροτικού κόσμου»

Σε  προσωπικό επίπεδο γιατί ζητάτε από τον ηλειακό λαό να επιλέξουν εσάς για να τους εκπροσωπήσετε στο κοινοβούλιο για ακόμη μια τετραετία και τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Ηλείους πολίτες λίγες ημέρες πριν τις εκλογές;

«Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ατζέντα, στη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας για αυτό και έχουμε κάνει πάρα πολλές δράσεις στήριξης. Έχουμε κάνει επίσης, πολλές δράσεις στήριξης των εκπαιδευτικών διαδικασιών και με δική μου πρωτοβουλία έχουν στηριχθεί πάρα  μητέρες.  Για αυτό λέω ότι ο καθένας δίνει τις δικές του προτεραιότητες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τα οποία διαθέτει. Είμαι μία νέα γυναίκα και θέλω να στηρίξω τις νέες γυναίκες και τις επαγγελματίες και τις μητέρες και τις γυναίκες οι οποίες Θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτές και τις οικογένειές τους.

Στέκομαι όμως δυναμικά και κοντά στους άντρες. Έχω σταθεί δυναμικά δίπλα στους αγρότες. Προσπαθώ και θεωρώ ότι δίνω λύσεις σε προβλήματα αγροτικά στο νομό Ηλείας, όπως σε  θέματα αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές όσο και θέματα επιχειρηματικότητας.

Στηρίζω ιδιαίτερα και την επιχειρηματικότητα και λέω ότι η Ηλεία χρειάζεται παραπάνω επενδύσεις. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επένδυσης για τον Καϊάφα και τις ιαματικές πηγές και έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας. Τις επόμενες εβδομάδες προχωράμε στο δεύτερο στάδιο για να έχουμε επιτέλους το διεθνή δημόσιο διαγωνισμό και τον άξιο ανάδοχο για να αξιοποιήσει τις ιαματικές πηγές, τα ξενοδοχεία και τη λίμνη.

Βοηθώ και στην τουριστική ανάπτυξη και μάλιστα θα γίνει μία στρατηγική επένδυση την ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός μας για να δημιουργηθούν δηλαδή πολύ περισσότερες κλίνες στο νομό Ηλείας και να αυξηθεί το εισόδημα στον τουρισμό και να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα,  βοηθώ και να δημιουργηθούν και νέες εκπαιδευτικές δομές όπως η δημιουργία μιας Σχολής Παραναυτιλιακής σχολής.

Κλείνοντας ζητώ και εγώ τη στήριξη όλων των συμπολιτών μας γιατί δουλεύω πάρα πολύ για αυτούς ατομικά αλλά και για τις κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπούν  και είμαι εδώ στο νομό μας με αγάπη. Με αγάπη για την Ηλεία, για τη χώρα για την βιώσιμη ανάπτυξη και για τους νέους μας».