Διονύσης Καλαματιανός: Πρωταγωνιστής με όραμα για την Ηλεία!

Ο Διονύσης Καλαματιανός γεννήθηκε, μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο στον Πύργο Ηλείας.

Από πολύ μικρή ηλικία, οπλίστηκε με όνειρα, ικανότητες και όραμα για μια κοινωνία πιο δίκαιη, που θα εξασφαλίσει πρόοδο και προοπτική για όλους. Σπούδασε, διακρίθηκε και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (Master of Science in European Studies) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003, εργάζεται ως δικηγόρος, εξειδικευμένος στα θέματα του Εργατικού, του Δημοσίου και του Κοινωνικοασφαλιστικού Δικαίου.

Πριν εκλεγεί Βουλευτής, ο Διονύσης Καλαματιανός είχε μια επιτυχημένη πορεία στη δικηγορία, με πολλές παραστάσεις σε δικαστήρια όλης της Χώρας και με πολλές συμμετοχές σε ημερίδες και συνέδρια σωματείων και φορέων.

Από το 2015 έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στη Δημόσια Διοίκηση και στους φορείς που υπηρέτησε, κερδίζοντας επάξια τη βαθιά εκτίμηση των συνεργατών, των υπαλλήλων και των πολιτών. Ανέλαβε καθήκοντα Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και επισκέφθηκε πολλά υποκαταστήματα σε όλη τη Χώρα. Με σκληρή δουλειά και αποτελεσματική πολιτική πρακτική, κατάφερε κατά την διοίκησή του, μεταξύ άλλων, να μειωθεί ο χρόνος απονομής των συντάξεων, να εκδίδονται ηλεκτρονικά οι γνωματεύσεις για τα ποσοστά αναπηρίας και να αυξηθούν τα έσοδα του Ασφαλιστικού Ταμείου κατά μισό δισ. (570 εκατ.), αντιμετωπίζοντας την εισφοροδιαφυγή.

Στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου, έχοντας την Ηλεία στο επίκεντρο της προσοχής του, πάλεψε και κατάφερε να χρηματοδοτηθούν έργα στα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης, καθώς, επίσης, να υπάρξει νομοθετική λύση για τη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου στο Παλούκι.

Αναμφίβολα, το 2019 είναι μια χρονιά ορόσημο για τον Διονύση Καλαματιανό, καθώς εκλέγεται με την πρώτη φορά Βουλευτής, πρώτος στην Ηλεία με 13.908 σταυρούς. Πρωταγωνιστική ήταν και η επίδοσή του στις πρόσφατες εκλογές της 21ης Μαΐου. Αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επανεκλέχθηκε, με 12.169 σταυρούς. Ασφαλώς, πρόκειται για μια επιβεβαίωση της αποδοχής και της εκτίμησης των πολιτών της Ηλείας, γεγονός που τον οπλίζει με δύναμη να συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί για την Ηλεία που τόσο αγαπά.

Η πρώτη κοινοβουλευτική θητεία του Διονύση Καλαματιανού μπορεί να χαρακτηριστεί με μια λέξη ως, πραγματικά, εντυπωσιακή. Ο Ηλείος Βουλευτής δικαίως ανακηρύχτηκε «πρωταθλητής» στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, καθώς μέτρησε συνολικά πάνω από 1.600 ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις κ.α., με συνεχή παρουσία τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην Ηλειακή καθημερινότητα.

Με κύριο του μέλημα τις κρίσιμες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Ηλεία, υπερασπίστηκε τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των Ηλείων πολιτών.

Με σειρά στοχευμένων επικαίρων ερωτήσεων ο Διονύσης Καλαματιανός ανέδειξε το μείζον ζήτημα της έλλειψης γιατρών στα νοσοκομεία του νομού, πιέζοντας για λύσεις. Μάλιστα, κατέθεσε και τροπολογία που προέβλεπε την ένταξη της Ηλείας στις Άγονες και Προβληματικές περιοχές Α΄ κατηγορίας, ώστε να δοθεί άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, που τόσο άδικα βιώνουμε καθημερινά.

Παράλληλα, με δυναμικές παρεμβάσεις στη Βουλή και έντονο κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο Διονύσης Καλαματιανός άσκησε αυστηρή κριτική κατά της απόφασης απομάκρυνσης των πανεπιστημιακών τμημάτων της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας, όπως, επίσης και της μη λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ, αντιπροτείνοντας το όραμά του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον νομό μας και τη συνέχιση του επιτυχημένου προγράμματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κατά το οποίο τα τμήματα αυτά είχαν ασφαλή θέση στο πανεπιστημιακό γίγνεσθαι της χώρας.

Ιδιαίτερη ευαισθησία επέδειξε στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και ο αγροτικός κόσμος. Με πλήθος ερωτήσεων, αναφορών και ομιλιών, ο Διονύσης Καλαματιανός έγινε η φωνή των αγροτών και των κτηνοτρόφων στο κοινοβούλιο, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την εξεύρεση λύσεων για τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, το υψηλό κόστος παραγωγής, τη μειωμένη απορροφητικότητα των προϊόντων, τις χαμηλές τιμές παραγωγού και την αισχροκέρδεια. Ξεχωρίζουν οι παρεμβάσεις του για το ζήτημα της αδιάθετης σταφίδας, της μειωμένης τιμής παραγωγού στα εσπεριδοειδή, της αθρόας εισαγωγής πατάτας, των ζημιών σε κηπευτικά, τον κίνδυνο απώλειας αγροτικών εκτάσεων σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Χειμαδιό και Περιστέρι, την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών από τις πυρκαγιές του 2021.

Ισχυρή κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε και για το κορυφαίο ζήτημα των υποδομών. Για τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα-Πύργος» κατέθεσε, μεταξύ πολλών παρεμβάσεων και ερωτήσεων, Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, αναδεικνύοντας, παράλληλα, με τη χρήση των κοινοβουλευτικών μέσων και άλλα κρίσιμα έργα υποδομής για την Ηλεία και τους πολίτες της, όπως, το «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα» και το «Αρχαία Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη», η επαναλειτουργία σιδηροδρόμου και η σύνδεση με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό δίκτυο, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Καϊάφα και ο εκσυγχρονισμός φραγμάτων Πηνειού και Αλφειού.

Ασφαλώς, δεν παρέλειψε να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με συνεχείς επισκέψεις στις αγορές του νομού. Ανέδειξε την ανάγκη παροχής ρευστότητας, όπως, βεβαίως, και αυτή της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων, που αποτελούν βραχνά για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας ως βουλευτής του νομού, ο Διονύσης Καλαματιανός ξεχώρισε στην κεντρική πολιτική σκηνή, για την νομική του κατάρτιση – βασικό αναγκαίο χαρακτηριστικό της νομοθετικής δράσης των βουλευτών- τον καίριο και εμπεριστατωμένο πολιτικό του λόγο, το ήθος και την οξυδέρκειά του, με αποτέλεσμα να ορίζεται πολύ συχνά – από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εισηγητής σε νομοσχέδια. Μάλιστα, ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, τον επέλεξε για  Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δίνοντάς του ειδική θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Διονύσης Καλαματιανός, για ακόμα μια φορά έφερε σε πέρας με επιτυχία και αυτό τον κρίσιμο και απαιτητικό ρόλο.

Η ιδιαίτερη σχέση του Διονύση Καλαματιανού με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον Αλέξη Τσίπρα διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι κατά την τελευταία τετραετία την Ηλεία την έχουν επισκεφθεί όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη, με πρώτο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει έλθει την τελευταία τετραετία 5 φόρες στην Ηλεία, έχοντας πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας. Ασφαλώς, πρόκειται για κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Ηλείο Βουλευτή.

Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Διονύση Καλαματιανού είναι μεγάλη. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως ανήκει στην ομάδα στελεχών πρώτης γραμμής που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας για να αναλάβει το μεγάλο βάρος του προεκλογικού διαλόγου στα τηλεοπτικά πάνελ σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνωρίζει την ικανότητα και την ποιότητα λόγου του Ηλείου Βουλευτή, για δυναμική παρουσία και εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ,  με τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο.   

Το βέβαιο είναι πως ο απολογισμός της πρώτης κοινοβουλευτικής θητείας του Διονύση Καλαματιανού, επιβεβαιώνει τη διαπίστωση πως πρόκειται για σπουδαίο πολιτικό κεφάλαιο της Ηλείας με δυναμικό παρόν και μέλλον. Για μια ισχυρή προσωπικότητα, που θέλει να αγωνιστεί, συνεισφέροντας στο κοινωνικό συμφέρον, για την ευημερία του τόπου και των συμπολιτών του.