Διονύσης Τεμπονέρας: Το ανερχόμενο αστέρι για το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

(EUROKINISSI)

Το πρόσωπο με ισχυρό αντιδεξιό συμβολισμό που αναζητά φαίνεται πως βρήκε στον έμπειρο εργατολόγο ο Αλέξης Τσίπρας 

Ο Διονύσης Τεμπονέρας γεννήθηκε το 1981, στην Πάτρα. Είναι γιος του καθηγητή Μαθηματικών Νίκου Τεμπονέρα, που δολοφονήθηκε το 1991 στην Πάτρα από τον Γιάννη Καλαμπόκα.

Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και μετέπειτα, από τη Νομική Σχολή, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Ε.Κ.Π.Α. (με κατεύθυνση στο Εργατικό Δίκαιο) και σήμερα, είναι υποψήφιος διδάκτωρ, στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου, του Ε.Κ.Π.Α.

(EUROKINISSI)

Εργάζεται από το 2008, ως δικηγόρος ασκώντας δικηγορία, με εξειδίκευση, στα θέματα του Εργατικού, του Δημοσίου και του Κοινωνικοασφαλιστικού Δικαίου. Συνδράμει σαν νομικός παραστάτης, ομοσπονδίες και σωματεία. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας, στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ(ΕΦΚΑ) και στο ΕΤΕΑ.

Από τον Απρίλιο του 2017, διετέλεσε ειδικός νομικός σύμβουλος του Υπουργού Ναυτιλίας και την περίοδο 2018-2019, ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Παράλληλα, έχει δημοσιεύσει άρθρα, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά. Από το 2013 μέχρι σήμερα, είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενώ στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συμμετείχε  στην Επιτροπή Καταστατικού.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες στις επερχόμενες εθνικές εκλογές πιθανόν να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, έλκει την καταγωγή του από την Ηλεία και γι’ αυτό τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία για την εκδήλωση κοπής πίτας της τοπικής ΟΜ.

Από την κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Τεμπονέρας έστειλε «μήνυμα αλλαγής» τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και η απομάκρυνση της Νέας Δημοκρατίας από την Κυβέρνηση είναι μονόδρομος, όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται μεγάλος αγώνας μέχρι και την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες.

Το τελευταίο διάστημα, ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα της πρώτης κατοικίας προτείνοντας να υπάρξει άμεση προστασία αυτής για τους πολίτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή του δανείου τους και να καταργηθεί η παράλληλη δυνατότητα εφαρμογής από τους servicers των ν. 3956/2003 και 4354/2015, τουλάχιστον κατά το μέρος που αφορά την υποχρέωση για προηγούμενη διαπραγμάτευση με τον οφειλέτη προ της μεταβίβασης του δανείου, με το να είναι αυτή (διαπραγμάτευση) υποχρεωτική. Παράλληλα, τονίζει ότι θα πρέπει να θεσπιστεί η υποχρέωση για την εταιρεία διαχείρισης, υποβολής κατάλληλης και βιώσιμης πρότασης για τον δανειολήπτη, συνοδευόμενη από τη σχετική τεκμηρίωση και αφού λάβει υπόψη τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές του, έτσι ώστε να μην γίνεται προσχηματικά  και  να μπορεί να είναι δικαστικώς ελέγξιμη.

(EUROKINISSI)

Μιλώντας για το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο Διονύσης Τεμπονέρας, τόνισε πως «Οι ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας, αλλά κυρίως η αδιαφορία και η υποχώρηση κυβερνητικών και μη παραγόντων, μπροστά στην υψηλότερη κερδοφορία και στην «ανταγωνιστικότητα», οδήγησαν στο θάνατο, δεκάδες νέους και μεγαλύτερους ανθρώπους. Το γεγονός, φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από θέματα, που πρέπει να απασχολήσουν την Πολιτεία, τον κόσμο της εργασίας και κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Η ελληνική κοινωνία ανακαλύπτει ότι, οι πραγματικοί «ήρωες» δεν βρίσκονται στο Survivor του τηλεοπτικού δέκτη, αλλά πίσω από τα τιμόνια, τα πιλοτήρια, στους γκισέδες και στη μουτζούρα που φέρει ως παράσημο, ο καθημερινά εργαζόμενος στην υπηρεσία του πολίτη.

Το αίμα των παιδιών στα Τέμπη ας γίνει ένα ποτάμι ανατροπής αυτής της κακάσχημης ματαιότητας. Οι άνθρωποι δεν γίνεται να βρίσκονται, κάτω από τα κέρδη. Τα δημόσια αγαθά απαιτείται να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο. Τα συνδικάτα είναι ζωντανά τμήματα της κοινωνίας και φορείς συμμετοχής και δημοκρατίας. Η απεργία είναι ιερή. Σε αυτήν την χώρα, η αλήθεια πρέπει να λάμψει και να αποδοθούν οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες, για το φοβερό αυτό έγκλημα.

Τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των μανάδων που έχασαν τα παιδιά τους.

Δική μας υποχρέωση, άλλες μανάδες, οι δικές μας μανάδες, να μην βρεθούν στο μέλλον στην ίδια θέση».

Παράλληλα, ο  Διονύσης Τεμπονέρας παρακολουθεί προσεκτικά τι συμβαίνει στην Ηλεία τα τελευταία χρόνια και σε παλαιότερη συνέντευξή του, είχε σημειώσει πως ο νομός μετρά συνεχόμενες ήττες τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκφράζοντας την πεποίθηση πως  «Με την προοδευτική κυβέρνηση, που θα συγκροτηθεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ηλεία θα μπει σε ένα ολιστικό πρόγραμμα  παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα φέρει  αληθινή ελπίδα και προοπτική».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προοπτική του Επικρατείας, όπως είχε γράψει πρόσφατα η στήλη «Θεωρείο» της Καθημερινής: «Πρόσωπο με ισχυρό αντιδεξιό συμβολισμό αναζητάει ο Αλέξης Τσίπρας για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται πως ένα από αυτά που «αρέσουν» είναι ο δικηγόρος – εργατολόγος και πρώην γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας, επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του δολοφονημένου το 1991 στην Πάτρα εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα. Το αν η σκέψη θα προχωρήσει θα φανεί προσεχώς».