Διον. Καλαματιανός: «Αρνητές της πραγματικότητας»

Για ακόμη μία φορά σε δημόσια τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο αυτοθαυμασμού και περιαυτολογίας. Προσπάθησε ξανά να πείσει πως όλα βαίνουν καλώς, αρνούμενος να αναλάβει την παραμικρή ευθύνη για τα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν ανέφερε τίποτα ουσιαστικό:

• για την αφαίμαξη των εισοδημάτων και τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών,

• για τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα προϊόντα που είναι, πλέον, ανεξέλεγκτες,

• για τη γενικευμένη ακρίβεια στην ενέργεια, στα καύσιμα και στις υπηρεσίες.

Ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της κυβέρνησής του εδώ και 3,5 χρόνια αυτό που κάνουν είναι να διοργανώνουν πανηγυρικές φιέστες και να διατυμπανίζουν πομπώδεις υποσχέσεις, φορτώνοντας ολοένα και περισσότερα βάρη στις πλάτες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Στην πραγματικότητα οι κυβερνώντες αδιαφορούν επιδεικτικά για τα όσα δεινά συμβαίνουν στη Χώρα, δεν επιλύουν προβλήματα, αντίθετα δημιουργούν περισσότερα. Φροντίζουν, όμως, για τη συσσώρευση κερδών σε συγκεκριμένες εταιρίες και συμφέροντα.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός για το 2022 έκλεισε στο 9,6%, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα τον περασμένο Δεκέμβριο να ξεπερνά το 15% και τις τιμές να συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους.

Μπροστά σε αυτή την απελπιστική κατάσταση, η κυβέρνηση επιμένει να εμπαίζει την κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό που κάνει είναι να επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Ταυτόχρονα, τα ελάχιστα μέτρα που έχει λάβει είναι καθυστερημένα, προσχηματικά και ελλιπή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο ξεκάθαρα αποτελεί μια ακόμη κυβερνητική αποτυχία, καθώς από την έναρξή του καταγράφονται τεράστιες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα έως 70%. Την ίδια στιγμή δεν πραγματοποιούνται ουσιαστικοί έλεγχοι στην αγορά, γεγονός που φουντώνει και πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα ασυδοσίας. Ακόμα και η αύξηση των συντάξεων που πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες, είναι αποτέλεσμα νόμου του 2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν πως η κυβερνητική παράταξη είναι αυτή που τους στέρησε τη 13η σύνταξη και τα αναδρομικά. 

Σε αντίθεση με τις πρόχειρες, ανεπαρκείς και άστοχες κυβερνητικές πολιτικές, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εστιάζει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ρεαλιστικά μέτρα, προκειμένου να ανασάνει η κοινωνία από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Μεταξύ άλλων, προτείνει:

• αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τιμαριθμική αναπροσαρμογή,

• επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους,

• επαναφορά της 13ης σύνταξης,

• μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης,

• επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ,

• μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση,

• ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην υγειονομική κρίση, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις,

• κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης ΝΔ που υφαρπάζει την πρώτη κατοικία και θέσπιση νέου που θα την προστατεύει,

• ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη κριθεί και καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών, οι οποίοι, γνωρίζουν πως μόνο μια προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις και να βγάλει τη Χώρα από τα αδιέξοδα. Να αποκαταστήσει αδικίες, επαναφέροντας την κοινωνική δικαιοσύνη και τη συλλογική ευημερία. Πολύ σύντομα θα δώσουν τις απαντήσεις τους, απορρίπτοντας την οπισθοδρόμηση, επιλέγοντας την ελπίδα και την προοπτική.