«Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο»: Αλλαγή σελίδας με Γιάννη Λύτρα

Ο Γιάννης Λύτρας είναι εδώ και λίγες ημέρες ο νέος επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της ΠΔΕ «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην πρόοδο», έπειτα από την παραίτηση του Απόστολου Κατσιφάρα, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε μετά την εκλογή ως μια γενναία και βαθιά πολιτική απόφαση.

Ο κ. Λύτρας εκλέχθηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου ως ο νέος ηγέτης της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με 8 ψήφους υπέρ, ο κ. Λύτρας έναντι 5 ψήφων που έλαβε ο συνυποψήφιός του από την Αχαΐα Κώστας Καρπέτας, ενώ τρία ακόμα μέλη της παράταξης ψήφισαν λευκό.

Γεννήθηκε το 1956 στην Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας. Από το 1985 μένει μόνιμα στο Αγρίνιο. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. με ειδίκευση στα συγκοινωνιακά και υδραυλικά έργα.

Είναι μηχανικός στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και εργάστηκε ως καθηγητής εφαρμογών στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας και διετέλεσε προϊστάμενος του τμήματος Ελέγχου Προμετρητικών και Επιμετρητικών στη Διεύθυνση Εκτέλεσης Δημοσίων Έργων Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Επέβλεψε την εκτέλεση πολλών έργων, κτιριακά, οδοποιίας και λιμενικά. Από την ίδρυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εκλέχτηκε πρώτος Νομαρχιακός Σύμβουλος για τέσσερις τετραετίες.

Διετέλεσε Αντινομάρχης με αρμοδιότητα τον Δευτερογενή τομέα και στη συνέχεια Αντινομάρχης με αρμοδιότητα τον Πρωτογενή τομέα, τα εγγειοβελτιωτικά έργα και την πολεοδομία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Από το 1997-2004 διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (Ο.Δ.Δ.Υ.) καθώς και μέλος της διοίκησης της Γενικής Εταιρείας Μελετών και Εκμεταλλεύσεων (Γ.Ε.Μ.Ε.). Διετέλεσε μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε.) και πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Εργασιακών Θεμάτων της Ε.Ν.Α.Ε., πρόεδρος του Δ.Σ. Φοιτητικού Συλλόγου, πρόεδρος Εκπαιδευτικών Τ.Ε.Ι. επί σειρά ετών, ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Νομού Αιτωλοακαρνανίας και υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Σήμερα είναι μέλος της διοίκησης της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Κ.Ε.Δ.Ε.

Tο στίγμα του

Ο Γιάννης Λύτρας, μετά την εκλογή του ανέφερε ότι «προηγήθηκε γόνιμος πολιτικός διάλογος, τοποθετήθηκε το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της Παράταξης και επαναβεβαιώθηκε η σφυρηλατημένη ομοψυχία και ενότητα της Παράταξης στο πρόσωπο του νέου Επικεφαλής, ο οποίος θα είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Τέλος, τέθηκε το πολιτικό πλαίσιο που θα θέσει την παράταξη σε πορεία νίκης στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Στο ντεμπούτο του ως επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα στην Πρόοδο» στον Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στον Πύργο έδωσε και το στίγμα του όσον αφορά την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει, επισημαίνοντας πως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης έχουν μια θεσμική ιδιότητα, έναν θεσμικό ρόλο και δεν είναι συνδικαλιστικοί φορείς.

Μάλιστα, η πρώτη ερώτηση του Γιάννη Λύτρα αφορούσε το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ηλείας μετά τις πυρκαγιές του 2021, με στόχο, όπως είπε, να εκφράσει την αγωνία του με καλή πρόθεση και όχι με στείρα αντιπολιτευτική διάθεση, αναφορικά με το τι έχει γίνει το χρονικό διάστημα που ακολούθησε μετά τις πυρκαγιές και να πιέσει προς την κατεύθυνση της ταχύτερης υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου.

Ωστόσο, φρόντισε να κάνει ξεκάθαρο, όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του Απόστολος Κατσιφάρας, η παράταξή του θεωρεί πως η παρούσα περιφερειακή αρχή δεν έχει πιέσει όσο θα όφειλε, είναι αναποτελεσματική, έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από τις πυρκαγιές του 2021 και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των εξαγγελλόμενων.