Εγκληματική οργάνωση διακινούσε ναρκωτικά με βάση τη Γορτυνία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Συνελήφθησαν έξι μέλη και κατασχέθηκαν πάνω από 160 κιλά κάνναβης – Μίσθωναν ταξί για τη μεταφορά τους

Εξαμελής εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης, σε περιοχές της Αρκαδίας και της Αττικής εξάρθρωσε η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, με τις διωκτικές αρχές να κατάσχουν περισσότερα από 160 κιλά κάνναβης.

Η βάση της εγκληματικής οργάνωσης ήταν τοπική κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας, εκεί όπου βρισκόταν η φυτεία που καλλιεργούσαν οι δράστες από κοινού, από την οποία προέρχονταν οι ποσότητες κάνναβης και στη συνέχεια τις διοχέτευαν στους νομούς της Αρκαδίας και της Αττικής.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης συνολικά 6 άτομα, εκ των οποίων 4 αλλοδαποί, ηλικίας από 39 έως 45 ετών και 2 ημεδαποί, ηλικίας 62 και 64 ετών, αντίστοιχα, μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση των νομοθεσιών περί ναρκωτικών και τα -κατά περίπτωση- αδικήματα για τα όπλα και περί αλλοδαπών.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2023 έως και την 22.10.2023, όπου διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες σε περιοχές της Αρκαδίας και της Αττικής, αποκομίζοντας έτσι σημαντικά χρηματικά ποσά.

Ο τρόπος δράσης

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως ηγετικό μέλος ήταν ο 45χρονος αλλοδαπός συλληφθείς.

Επιπρόσθετα, τα μέλη μετά την παραλαβή των ποσοτήτων, για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών στους τόπους απόκρυψης ή στις οικίες τους χρησιμοποιούσαν μισθωμένα οχήματα και ταξί, για να αποτρέψουν τυχόν παρακολούθηση ή επιτήρηση σε βάρος τους.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons).

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες, υπαίθριους χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 101 κιλών και 458 γραμμαρίων, φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 67 κιλών και 646 γραμμαρίων, ένα περίστροφο και υλικά που χρησιμοποιούνταν στην καλλιέργεια και στην μετέπειτα συσκευασία των ναρκωτικών.

Παράλληλα, υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.