Επιμένει η Νίκη Κεραμέως για τις σχολές της Ηλείας: «Δεν κάναμε κανένα λάθος…»

Τα εγκαίνια του Γενικού Λυκείου Λεχαινών, ενός υπερσύγχρονου κτηρίου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, έκανε χθες το μεσημέρι η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, που έκοψε την κορδέλα, ενός «ονείρου» ετών για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Λυκείου που έχουν φοιτήσει σε αυτό.

Η κ. Κεραμέως, από τα Λεχαινά και παρουσία των Αρχών του τόπου, μίλησε για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση που προσπαθεί να επιτύχει το υπουργείο με αναβάθμιση σχολικών υποδομών, ωστόσο σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την κατάργηση των τμημάτων των Πανεπιστημιακών Σχολών, στην Ηλεία, δεν έδωσε ελπίδες για «διορθώσεις λαθών» τονίζοντας ότι το μεγάλο λάθος είναι ότι «δεν έχουμε σήμερα εφαρμοσμένες επιστήμες σε επίπεδο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης».

Από την άλλη έριξε το μπαλάκι στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ότι η κατάργηση των σχολών ήταν απόφαση και πρόταση του ίδιου του Πανεπιστημίου για αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού του χάρτη, επισημαίνοντας ότι ήδη 53 περίπου Πανεπιστημιακά Τμήματα έχουν ανασταλεί ή καταργηθεί σε επίπεδο χώρας. Τμήματα που όπως σχολίασε, «σε μεγάλο βαθμό είχαν βασικές δυσλειτουργίες».

«Ο στόχος μας είναι να φέρουμε πιο πολύ κοντά εκπαίδευση και πραγματικές ανάγκες της χώρας. Πώς δηλαδή θα μπορέσει και η Πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά και η Επαγγελματική εκπαίδευση να ανταποκριθεί σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας, της χώρας. Η εκπαίδευση έχει μια αυταξία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά επιπλέον αυτής, είναι πολύ σημαντικό όσο πιο κοντά γίνεται να είναι η εκπαίδευση και τα εφόδια που δίνουμε στα παιδιά με τις πραγματικές ανάγκες και σε εθνικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο.

Το μεγάλο λάθος είναι ότι δεν έχουμε σήμερα εφαρμοσμένες επιστήμες σε επίπεδο Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αυτό είναι λάθος. Λείπουν οι εφαρμοσμένες επιστήμες. Τις έχουμε σε επίπεδο δημοσίων ΙΕΚ αλλά δεν τις έχουμε σε επίπεδο Πανεπιστημίων. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε το καλοκαίρι, τον Ιούλιο προβλέφθηκε η δυνατότητα ίδρυσης Πανεπιστημιακών Τμημάτων με κατεύθυνση εφαρμοσμένων επιστημών τα οποία έχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι τριετείς οι σπουδές και υποχρεωτική η πρακτική άσκηση. Ο στόχος είναι να καλύψουμε ακριβώς το κενό που έχει δημιουργηθεί σε ότι αφορά τις εφαρμοσμένες επιστήμες αλλά σε επίπεδο Πανεπιστημιακό», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Όσο για την δομή της τηλεκπαίδευσης που δημιουργήθηκε στην πανδημία, η κ. Κεραμέως επεσήμανε πως αυτό, είναι ένα «τεράστιο άλμα που πιστώνεται στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τους γονείς», αναφέροντας ωστόσο ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση να υποκαταστήσει την δια ζώσης». Προς αυτό το κομμάτι, η υπουργός Παιδείας, ανέφερε ότι την επόμενη σχολική χρονιά σε όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας (Λύκεια, Γυμνάσια και τμήματα Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού), εγκαθίστανται διαδραστικοί πίνακες στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού που εμπλουτίζει την δια ζώσης εκπαίδευση.

Ένα υπερσύγχρονο στολίδι

Τα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου κτηρίου του Γενικού Λυκείου Λεχαινών, σηματοδότησαν την υλοποίηση των στόχων που είχαν θέσει εδώ και πολλά χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση από θητεία προηγούμενων δημοτικών αρχών του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και την ολοκλήρωση του έργου με «συνέργειες» όπως αναφέρθηκε, τόσο της νυν δημοτικής αρχής και του δημάρχου, Γιάννη Λέντζα, όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, των στελεχών της ΚΤΥΠ, αλλά και της Κυβέρνησης – του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που βοήθησαν να βγει εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο.

«Είχαμε υποσχεθεί ότι θα έρθουμε, είναι μεγάλη η χαρά να βρισκόμαστε στα εγκαίνια του υπέροχου αυτού σχολείου. Επενδύουμε στην παιδεία. Και επενδύουμε όλοι μαζί. Όταν συμπράττουμε όλοι μαζί το αποτέλεσμα είναι πάντοτε καλύτερο», ανέφερε μεταξύ των άλλων στην ομιλία της η κ. Κεραμέως.

«Για τα Λεχαινά είναι μια ιδιαίτερη τιμή και ευλογία με την παρουσία της κ. Υπουργού αλλά και με τον εγκαινιασμό αυτού του κτηρίου που δείχνει την επιμέλεια, την φροντίδα, τον αγώνα που κάνει το υπουργείο ώστε η παιδεία να βελτιωθεί κτηριακά, τα παιδιά μας να σπουδάζουν σε σύγχρονα κτήρια που θα είναι άνετα και χαρούμενα και θα μπορούν να αποδίδουν και να καλλιεργούνται πνευματικά», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, Αθανάσιος Β’.

«Είναι μια σημαντική ημέρα για την σχολική κοινότητα της Δυτικής Ελλάδας. Τα εγκαίνια της σχολικής μονάδας του Λυκείου Λεχαινών είναι μια μεγάλη απόδειξη. Πόσο μπορεί να πετύχει το Κράτος, η Αυτοδιοίκηση όταν δουλεύουμε με ενότητα και με διάθεση για να είμαστε αποτελεσματικοί για την ίδια την κοινωνία», επεσήμανε μεταξύ των άλλων στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκης.

«Θα χρησιμοποιήσω μια φράση του Βίκτωρ Ουγκώ που είχε πει ότι εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή. Με μια λιτή έκφραση καταφέρνει να μας δώσει την σημασία της εκπαίδευσης. Για να υπάρχει όμως εκπαίδευση εκτός από τους κατάλληλους παιδαγωγούς χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές. Με τα εγκαίνια του Γενικού Λυκείου Λεχαινών παραδίδεται στον δήμο μας ένα υπερσύγχρονο κτήριο που παρέχει ασφάλεια, άνεση και τις κατάλληλες συνθήκες σε μαθητές, μαθήτριες και καθηγητές για ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία», τόνισε ο δήμαρχος Γ. Λέντζας.

Την τελετή των εγκαινίων έκανε στην επίσημη πρώτη του παρουσία ως Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, ο Αθανάσιος Β’, συνεπικουρούμενος από τον ιερό κλήρο, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Γιαννόπουλος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Ανδρέας Καρατζάς, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Ανδρέας Ζέρβας, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, Αθανάσιος Κατσίμπελης, οι αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Κοροβέσης και Δημήτρης Νικολακόπουλος, το πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, Λευτέρης Βαρουξής, ο Διοικητής της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας, Αβραάμ Καζαντζόγλου, ο διοικητής του Α.Τ. Λεχαινών, Παναγιώτης Κυριαζής, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών, Χαράλαμπος Παπούλιας, αντιδήμαρχοι του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς, οι πρώην δήμαρχοι Νίκος Κουλούρης και Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Σε Ανδραβίδα και Νέα Μανολάδα

Νωρίτερα χθες το πρωί, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, επισκέφθηκε τις δύο κτηριακές σχολικές εγκαταστάσεις σε Νέα Μανολάδα και Ανδραβίδα, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την εξέλιξη των εργασιών στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μανολάδας, που εκτιμάται ότι θα παραδοθεί προς χρήση αρχές του 2023 καθώς και τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου Ανδραβίδας. Η κ. Κεραμέως συνομίλησε με μαθητές των δύο σχολείων, ζητώντας να της μεταφέρουν τις σκέψεις τους και το όνειρό τους για το σχολείο τους, φωτογραφήθηκε μαζί τους και δέχθηκε δώρα που της προσφέρθηκαν από τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων. Μάλιστα στο Δημοτικό Σχολείο Ανδραβίδας, η κ. Κεραμέως, συμμετείχε σε σύντομη σύσκεψη που έγινε παρουσία των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών όπου συζητήθηκαν ζητήματα του σχολείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.