Η αποτίμηση των κομματικών στελεχών για εκλογές στην Ηλεία

Φωτ.: Eurokinissi

Ενθουσιασμός, πίκρα και ελπίδες είναι τα βασικά συναισθήματα που επικρατούν στα στρατόπεδα των κομμάτων, στην Ηλεία, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής.

Από τη μία οι χαρές και οι επευφημίες στη Νέα Δημοκρατία, που επικράτησε σε σύνολο χώρας με ποσοστό 40,79% και από την άλλη, το μεγάλο ποσοστό «κατάρρευσης» με 20,07% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έβαλε σε σκέψεις τα στελέχη του κόμματος, ήταν αυτά που διαμόρφωσαν την εικόνα, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Στην Ηλεία, η Νέα Δημοκρατία εξελέγη με 37,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 23,9%, το ΠΑΣΟΚ με 19,3% και το ΚΚΕ με 5%, αποτελέσματα που έφεραν διαφορετικές «γεύσεις» σε κάθε παράταξη.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μια τεράστια νίκη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο και στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επικρατεί αισιοδοξία καθώς το μήνυμα της κάλπης έφερε ελπίδες ανάκαμψης και ριζικής επιστροφής παρά την τρίτη θέση.

Και στο ΚΚΕ το κλίμα που επικρατεί στους Ηλείους υποψηφίους είναι αρκετά αισιόδοξο καθώς η κάλπη έδειξε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος στην Ηλεία έκανε ένα πολύ καλό, μεγάλο βήμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, λαμβάνοντας ποσοστό 5%, τη στιγμή που στις εκλογές του 2019 είχε μόλις 3,6%.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής τη δική τους αποτίμηση κάνουν οι εκπρόσωποι των τοπικών κεντρικών Οργανώσεων της Ηλείας από τα τέσσερα κόμματα.

Γιώργος Λαμπρόπουλος, πρόεδρος ΔΕΕΠ Ηλείας

«Οι Ηλείοι έδωσαν τη λευκή επιταγή στον Κ. Μητσοτάκη»

«Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ένα αποτέλεσμα που πραγματικά δεν το περίμενε κανένας. Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος οπαδός του κόμματος, θεωρώ πως δεν περίμενε πως θα καταγραφόταν αυτή η μεγάλη διαφορά. Γνωρίζαμε πως ο λαός θα εμπιστευόταν στην Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια ωστόσο αυτή ήταν μια ιστορική νίκη του κόμματος και θρίαμβος της παράταξης για την Ηλεία. Οι Ηλείοι έδωσαν την λευκή επιταγή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να κάνει μεταρρυθμίσεις ώστε η Χώρα μας να γίνει επιτέλους κράτος και να συνεχίσει με σταθερότητα όπως έκανε μέχρι σήμερα. Γι αυτή την ιστορική νίκη για τη Νέα Δημοκρατία στην Ηλεία βοήθησαν οι βουλευτές και εγώ προσωπικά και έτσι πέτυχε η ανανέωση που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνεχίζουμε σταθερά, τολμηρά μπροστά».

Παναγιώτης Φλεβοτόμος, Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Στις επόμενες εκλογές θα είμαστε παρών»

«Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής ήταν σαφώς απροσδόκητα και δεν χωράει καμία αμφιβολία σε αυτό. Οι αποφάσεις όμως του ελληνικού λαού ήταν, είναι και θα είναι πάντα για εμάς δέσμευση. Τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει αποδείξει ότι ο μοναδικός εργοδότης του είναι ο λαός μας και γι αυτό τον λόγο καλούμαστε όλοι μας να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Άλλωστε η απόφαση του Προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα για άμεση σύγκληση των οργάνων και άμεσες δομικές αλλαγές μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το μήνυμα ελήφθη. Ο λαός μας είναι πιο δεδομένο από ποτέ πως ζητάει ενδυνάμωση της προσπάθειας για δικαιοσύνη και ένα κοινωνικό κράτος που θα τον υπηρετεί. Οι επόμενες εκλογές δεν θα καθορίσουν μόνο την επόμενη κυβέρνηση της χώρας μας, θα καθορίσουν επίσης και σε ποια κατεύθυνση επιθυμεί η κοινωνία μας να οδηγηθεί και σε αυτή την μάχη θα είμαστε παρών, με περισσότερη θέληση και τόλμη να τα αλλάξουμε όλα».

Δημήτρης Βάλαρης, Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής

«Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει πρωταγωνιστής στο νέο πολιτικό σκηνικό»

«Το αποτέλεσμα των εκλογών τόσο στην Ηλεία με ποσοστό 19,3% όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο με ποσοστό 11,5% παρά τις μεγάλες πιέσεις και τις επιθέσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τους τελευταίους μήνες είναι απόλυτα θετικό. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο άντεξε αλλά είναι και από τους μεγάλους κερδισμένους αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και επιστρέφει πλέον ως πρωταγωνιστής στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται. Πλέον ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος και φιλοδοξούμε να είμαστε εμείς που θα μιλήσουμε με την φωνή της λογικής με πρόγραμμα, με σοβαρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που θα εκφράζει τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας».

Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας Τομεακής Επιτροπής ΚΚΕ

«Το θετικό βήμα του ΚΚΕ να συνεχιστεί και να ενισχυθεί»

«Είναι θετικό αποτέλεσμα για τον λαό και τους εργαζόμενους η σημαντική άνοδος του ΚΚΕ στις εκλογές. Μέσα στην καταχνιά αντιλαϊκών μέτρων που μας ετοιμάζει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ σε σύμπλευση με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει την ηλιαχτίδα που θα δώσει ελπίδα στις διεκδικήσεις των λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει αυτό το θετικό βήμα να συνεχιστεί και να ενισχυθεί και στις επόμενες εκλογές. Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά πως μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ασκήσει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε μία αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Το πραγματικό δίλημμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι ποια δύναμη θα σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να ασκεί πραγματική και ουσιαστική αντιπολίτευση, κάτι που δεν έκαναν το προηγούμενο διάστημα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ.

Δεν σταματάμε την προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με όλα τα λαϊκά στρώματα της Ηλείας για να καταδικάσει και με την ψήφο του ο Ηλειακός λαός την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Να δυναμώσει η πάλη των συμπολιτών μας και με εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στο νομό, που ως ένα σημείο της εκλογικής αναμέτρησης φαινόταν ότι μπορούσε να συμβεί, που θα είναι η φωνή του λαού της Ηλείας και στο κοινοβούλιο αλλά και στους καθημερινούς αγώνες».