Η επαγγελματική «ταυτότητα» των υποψηφίων στην Ηλεία

(EUROKINISSI)

*Με πτυχία Νομικής, Ιατρικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Δημοσιογραφίας και Οικονομικών οι υποψήφιοι του νομού μας

Δικηγόροι και γιατροί σφραγίζουν ως επί το πλείστον την επαγγελματική «ταυτότητα» των υποψηφίων βουλευτών στην Ηλεία που θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στη Βουλή στις επερχόμενες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Η εφ. «Πατρίς» σας παρουσιάζει σήμερα με τι δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά οι υποψήφιοι του νομού πριν κάνουν «στροφή» στην πολιτική.

Ξεκινάμε με την Νέα Δημοκρατία. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι διπλωμάτης, οι Ανδρέας Νικολακόπουλος,  Διονυσία –Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Μαριάννα Σταθοπούλου είναι δικηγόροι, ο  Λευτέρης Βαρουξής είναι εκδότης –επιχειρηματίας, ο Νίκος Καλάκος οικονομολόγος και η Άννα – Μαρία Βλαγκούλη δημοσιογράφος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι Διονύσης Καλαματιανός και Ζωή Αναστασοπούλου είναι δικηγόροι, ο Μάκης Μπαλαούρας οικονομολόγος, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος επικοινωνιολόγος και οι Χρήστος Φωτόπουλος και Βίκυ Βασιλοπούλου εκπαιδευτικοί.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης είναι οδοντίατρος, οι Μισέλ Αμπού – Χάντμπα,Κώστας Τσεριώνης και Ευγενία Σασσάλου δικηγόροι, ο Αριστομένης Χρόνης γιατρός και η Βάσω Καραλάγα ελεύθερη επαγγελματίας.

Τέλος στο ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο Θανάσης Βομπίρης αγρότης, ο Χρήστος Αθανάσουλας συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος – εκπαιδευτικός ,  ο Χρήστος Γιάνναρος μηχανικός, η Ζωή Τσάση ξενοδοχοϋπάλληλος, η Ζωή Παναγιωτάρα ιδιωτική υπάλληλος και η Αθανασία Ξενοστάθη συνταξιούχος τραπεζικός.

Η εικόνα στην Βουλή

Οι δικηγόροι και οι γιατροί, είναι  φυσικά  επαγγέλματα που παραδοσιακά βρίσκονται στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα, και όχι μόνο και αυτό αποτυπώνεται και στην Βουλή. Από την άλλη δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, προχωρώντας μάλιστα μέχρι και την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Content της Εταιρίας Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας (με πηγές πληροφόρησης την ιστοσελίδα Βουλής, την ιστοσελίδα https://vouliwatch.gr/ και τις προσωπικές ιστοσελίδες των βουλευτών) τα πτυχία των βουλευτών μοιράζονται σε διάφορους τομείς όπως θετικές επιστήμες, πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις, νομική, ιατρική, κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες, παιδαγωγικά, φιλοσοφία, γεωπονικές επιστήμες, μηχανική, πληροφορική.

Οι περισσότεροι (89 από τους 300 βουλευτές, το 29,6%) έχουν πτυχίο στα νομικά. Ακολουθούν οι πτυχιούχοι μηχανικοί πολυτεχνικής σχολής με ποσοστό 14,3%, δηλαδή οι 43 από τους 300 βουλευτές. Από αυτούς, οι περισσότεροι ανήκουν στους πτυχιούχους πολιτικούς μηχανικούς και στους πτυχιούχους ηλεκτρολόγους και ηλεκτρονικούς μηχανικούς. Το 12,3% (δηλαδή, 37 βουλευτές) είναι απόφοιτοι ιατρικής σχολής. Το 11,6% (35 βουλευτές) έχει κάνει οικονομικές σπουδές (μοιράζονται κυρίως σε πτυχία διοίκησης επιχειρήσεων και πτυχία οικονομικών ). Το 4,3% των βουλευτών (συνολικά 13) έχει πτυχίο θετικών επιστημών. Δώδεκα βουλευτές (το 34% του συνόλου των 300 της Ελληνικής Βουλής) έχουν σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις. Το 3,6% των βουλευτών (συνολικά 11) έχει σπουδές στη φιλοσοφία. Για εννέα βουλευτές δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν είναι απόφοιτοι κάποιου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών (236 στους 300) έχουν σπουδάσει σε ΑΕΙ της Ελλάδος και 55 βουλευτές έχουν σπουδάσει του εξωτερικού, ενώ για το 6% των βουλευτών δεν υπάρχουν στοιχεία για τη χώρα των σπουδών τους. Το 2,3% των βουλευτών είναι απόφοιτοι στρατιωτικών σχολών. Το 27% είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 20% απόφοιτοι του ΑΠΘ και το 4,6 απόφοιτοι του ΕΜΠ. Το 42% έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα και το 17% είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Από τους 300 βουλευτές οι 49, δηλαδή το 16% έχουν και δεύτερο πτυχίο ενώ οι 28, δηλαδή το 9,3%, έχουν παρακολουθήσει και δεύτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Ως προς τα επαγγέλματα που δηλώνουν οι βουλευτές, οι περισσότεροι – 69 από τους 300 – είναι δικηγόροι. Ακολουθούν, οι 33 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ 29 από τους 300 βουλευτές ανήκουν επαγγελματικά στον κόσμο της δημοσιογραφίας. Επίσης, 23 από τους 300 βουλευτές είναι καθηγητές (διαφόρων βαθμίδων) σε πανεπιστήμια.

Ερώτημα είναι, λοιπόν, γιατί – και παρά το υψηλό μορφωτικό στάτους των βουλευτών – από τα διαχρονικά ζητήματα της πολιτικής ζωής είναι η αναβάθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης αλλά και ενίοτε της δικαιοσύνης!