Η επερχόμενη «ιστορική» εκλογική αναμέτρηση και το στοίχημα Ανδρουλάκη

Επενδύει στην ανανέωση και τον προγραμματικό λόγο!

Του ΚΩΣΤΑ ΚΡΙΕΤΣΙΩΤΗ

Ως «ιστορική» χαρακτηρίζεται από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις του κόμματος ανά την Ελλάδα, η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Μάλιστα, από τη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για «ετοιμότητα» του Κινήματος σε όλους τους τομείς, με τη μεγάλη μάζα των υποψηφίων βουλευτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί εδώ και 15 ημέρες να οργώνουν τις περιφέρειές τους και τα στελέχη να βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό».

Ο όρος «ιστορική» αναμέτρηση έχει υιοθετηθεί, διότι αποτελεί το στοίχημα του κόμματος και του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη για την ανασύσταση της Δημοκρατικής παράταξης, δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό προφίλ του κόμματος που είχαν απολέσει οι ηγεσίες την τελευταία δεκαετία.

Η απόφαση του κόμματος να επενδύσει στον προγραμματικό του λόγο και τις ανανεωμένες του θέσεις, μπορεί να αποτελεί σε κλίμα πόλωσης που επιδιώκουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ «δίκοπο μαχαίρι», όμως στην Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι «το να επιδεικνύεις σοβαρότητα έχει οφέλη στο κόσμο του κέντρου».

Για τον λόγο αυτό, συνεχίζουν να κρατούν ίσες αποστάσεις, μιλώντας από τη μία για αδιέξοδη πολιτική Μητσοτάκη την τελευταία τετραετία, αλλά και για επιστροφή σε καταστροφικές πολιτικές, αν επανέλθει στην εξουσία μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογη με αυτή της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.

Παράλληλα, η «εντολή» του κόμματος προς τα τοπικά στελέχη είναι να πραγματοποιούν συναντήσεις με κοινωνικούς, υγειονομικούς και αναπτυξιακούς φορείς, προκειμένου να γίνουν γνωστές η θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους τομείς, ενεργοποιώντας στην μάχη αυτή και τη μεγάλη μάζα στελεχών που διαθέτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βέβαια, άπαντες γνωρίζουν ότι όσο πλησιάζουμε στην εκλογική αναμέτρηση, η στρατηγική τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην εκλογική ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει, από τον -μεν- ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας «σκιές» για ενδεχόμενη συνεργασία μετεκλογικά του Κινήματος με τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μειώσει τις επιστροφές της πάλαι ποτέ κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ στην οποία είχε την τελευταία δεκαετία την πρωτοκαθεδρία και τη -δε- Νέας Δημοκρατίας με έντονο «φλερτ», προκειμένου να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους του Κέντρου.

Και για τα δύο σενάρια η Χαριλάου Τρικούπη έχει «άσσους στο μανίκι», αφού αν συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., τότε η απάντηση θα είναι ότι αποδέχεται πλήρως πως βρίσκεται σίγουρα στη δεύτερη θέση και επενδύει στη λάσπη και στη Νέα Δημοκρατία θα απαντούν στο «φλερτ» με μία διαρκή αμφισβήτηση των πολιτικών των τελευταίων τεσσάρων ετών, ανεβάζοντας παράλληλα και τους τόνους της αντιπαράθεσης, με επίκεντρο την «μαγική εικόνα» -όπως υποστηρίζουν- που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση για την Ελληνική οικονομία.