Η Εύα Καϊλή στην εφ. «Πατρίς»: «Υπάρχει πρόγραμμα για κάθε περιφέρεια»

Για τις δυνατότητες που προσφέρουν πλέον τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στις Περιφέρειες προκειμένου να αναπτυχθούν και να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, μίλησε στο περιθώριο του Olympia Forum III η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, στην εφ. «Πατρίς» και την Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

Ερωτώμενη αρχικά για την σημασία του συνεδρίου αλλά και το ενδιαφέρων της Ευρώπης για τις περιφέρειες η κα Καϊλή ανέφερε πως οι συναντήσεις στο Olympia Forum είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί πλέον αποτελεί θεσμό αλλά και μια πλατφόρμα διαλόγου και πρόσθεσε: «Για τις περιφέρειες είναι πλέον ψηλά στην ατζέντα της Ευρώπης να μην λαμβάνονται πλέον κεντρικά οι πολιτικές αλλά να μπορούμε να τις παρακολουθούμε και στην εφαρμογή τους και να μπορούμε να επικεντρώσουμε τον έλεγχο και την κατανόηση των αναγκών της κάθε περιφέρειας. Και γι’ αυτό εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η πλατφόρμα διαλόγου, γιατί φέρνει κοντά τους ενδιαφερόμενους».

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=4kyaX7Zadb4″]

«Δεν μπορούν όλες οι Περιφέρειες να βρίσκονται στην ίδια ταχύτητα»

Σχετικά την πρόοδο των ελληνικών Περιφερειών σε συνάρτηση με τα εργαλεία που τους δίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτιμά πως ορισμένες περιφέρειες έχουν προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα γιατί γνωρίζουν και κατανοούν πως μπορούν επωφεληθούν από τα εργαλεία που τους δίνει η Ευρώπη και άλλες πιο αργά.

Η κα Καϊλή πρόσθεσε πως «εξαρτάται φυσικά από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Δεν μπορούν όλες οι Περιφέρειες να βρίσκονται στην ίδια ταχύτητα γιατί ακριβώς μιλάμε για διαφορετικές περιφερειακές πολιτικές. Αυτό που πρέπει ίσως να γίνει γνωστό είναι ότι για τις περιοχές εκείνες που έχουν χαρτογραφήσει τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητές τους υπάρχει και ένα πρόγραμμα, για κάθε στρατηγική τους επιλογή. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει και να δείξει ότι κάτι έχε γίνει και λειτουργεί σε μια άλλη χώρα και έχει χρηματοδοτήσει τέτοιες συνεργασίες».

«Οι Περιφερειάρχες να εκμεταλλευτούν τους δραστήριους ανθρώπους»

Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό των περιφερειών, η κα Καϊλή τόνισε πως οι Περιφερειάρχες πρέπει να επενδύσουν στους δραστήριους ανθρώπους και να τους βγάλουν μπροστά προκειμένου με την βοήθεια και την στήριξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων να αναδειχτεί το έργο τους.

«Οι Περιφερειάρχες που έχουν ανθρώπους πολύ δραστήριους, θεωρώ πως πρέπει να τους αξιοποιήσουν, ώστε να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε, να τους στηρίξουμε και να αναδείξουμε το έργο τους», σχολίασε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε πως «έχουμε μπροστά μας τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να κάθε περιφέρεια να κερδίζει στον κλάδο εκείνο που έχει ισχυρά πλεονεκτήματα».