Θα τρυγήσουν με την τιμή να αγνοείται….

Σε απόγνωση οι σταφιδοπαραγωγοί στην Ηλεία

Για ακόμα μία χρονιά οι σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται «κρεμάμενοι επί ξύλου», αφού σε δέκα μέρες θα ξεκινήσει ο τρύγος χωρίς να είναι γνωστή η τιμή που θα πωλήσουν. Το γεγονός αυτό ενισχύει την αβεβαιότητα που υπάρχει για την σταφίδα που για δεκαετίες αποτελούσε το βασικό προϊόν της Ηλείας από το οποίο ζούσαν εκατοντάδες οικογένειες στο νομό.

Τα τελευταία τρία χρόνια όπου το πρόβλημα έχει ενταθεί λόγω των απούλητων αποθεμάτων που υπάρχουν αλλά και εξαιτίας των αρνητικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές από τις παρεμβάσεις των μεσαζόντων, οι αγρότες της Ηλείας που ασχολούνται με την καλλιέργεια της σταφίδας, βιώνουν μία δραματική κατάσταση όσον αφορά τα εισοδήματα που προκύπτουν από την πώληση του προϊόντος. 

Πέρυσι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πούλησαν 65 και 75 λεπτά ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις η τιμή που έδωσαν οι έμποροι ξεπέρασε τα 90 λεπτά. Οι παραγωγοί καλούν όλους τους θεσμικούς φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να καθοριστεί η τιμή της σταφίδας σε επίπεδα που θα τους δίνει την δυνατότητα να μην βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλλιεργήσουν

«Πρέπει περιφέρεια, υπουργείο, βουλευτές και φορείς να σκύψουν πάνω στο ζήτημα της σταφίδας με σοβαρότητα και να πάρουν πρωτοβουλίες για να βρεθεί λύση στο θέμα της τιμής. Σε δέκα μέρες μπαίνουμε μέσα στα χωράφια για να τρυγήσουμε και δεν ξέρουμε πόσο θα πουλήσουμε. Κάθε χρόνο μπαίνουμε μέσα αφού το κόστος της καλλιέργειας έχει πάει στα ύψη. Το κιλό στοιχίζει πάνω από το 1,40 και πέρυσι η τιμής πώλησης της δεν ξεπέρασε τα 90 λεπτά. Πρέπει  να ζήσουμε και εμείς και μέχρι σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρεται», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Χρήστος Σταυρόπουλος από το Σόπι.