Καύσωνας Ιουλίου: Εντός φθινοπώρου θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες της Ηλείας

Του Γιώργου Μικελόπουλου

Eντός Φθινοπώρου, δηλαδή περίπου τρεις με τέσσερις μήνες μετά, θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στην Ηλεία από τον καύσωνα του περασμένου Ιουλίου, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανού που μεταξύ άλλων ρώτησε αν έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο πρόσφατος καύσωνας σε καλλιέργειες στον Νομό Ηλείας, αν αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως όλοι οι πληττόμενοι παραγωγοί και αν εξετάζει κάποιο μέτρο στήριξης και ενίσχυσης, που θα αντισταθμίσει την απώλεια του αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας των ζημιών

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, από τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, στην ΠΕ Ηλείας διαπιστώθηκαν ζημιές από καύσωνα σε διάφορες καλλιέργειες (αμπέλια, κηπευτικά, καρπούζια, κ.α.) εξ’ αιτίας του καύσωνα του Ιουλίου 2023. Διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ, έγιναν 117 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 1.206 δηλώσεις ζημιάς.

Ο κ. Σταμενίτης τονίζει πως «Αμέσως μετά το πέρας της υποβολής των δηλώσεων ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις, με προτεραιότητα στα κηπευτικά, οι οποίες προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν εντός του φθινοπώρου 2023. Μάλιστα, για την έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, το αρμόδιο Υποκατάστημα ενισχύεται με εποχικό προσωπικό 50 γεωτεχνικών, επιπλέον των μονίμων».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε πως «Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά τη διασταύρωση με το αρχείο ΟΣΔΕ. Τονίζεται ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επόμενου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα.

Αποκατέστησε μάλιστα και μια μεγάλη αδικία, επαναφέροντας το καθεστώς σε μια εφάπαξ πληρωμή και όχι σε δόσεις όπως είχε καθιερώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (70% – 20% -10%). Επίσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που για πρώτη φορά, το 2020, ενεργοποίησε το άρθρο 7 του Ν.3877/2010 και επιχορήγησε τον ΕΛΓΑ με τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας, ύψους 366 εκ. ευρώ ως τώρα, γεγονός που κατέστησε εφικτές τις έγκαιρες και έγκυρες διαδικασίες εκτιμήσεων και πληρωμών.

Η συνολική αναμόρφωση του γεωργοασφαλστικού συστήματος και η νομοθέτηση ενός νέου, εκσυγχρονισμένου και βελτιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ αποτελεί εξ αρχής βασικό στόχο της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ και έχει ήδη δρομολογηθεί, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες παραγωγών και κτηνοτρόφων, όπως αυτές διαμορφώνονται και διαφοροποιούνται.

Προς τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν δύο μελέτες, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της PWC, τις οποίες αξιολογούμε σχεδιάζοντας τα επόμενά μας βήματα, πάντα με γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και τη φερεγγυότητα των υπηρεσιών του. Οι εν λόγω μελέτες περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της δυνατότητας αξιοποίησης των διαθέσιμων από την νέα ΚΑΠ εργαλείων διαχείρισης κινδύνων (Καν. 2021/2115, άρθρο 76)».