Κομβική κίνηση επιτάχυνσης για την παράκαμψη Αγ. Ιωάννη από τον Β. Γιαννόπουλο

Πιο γρήγορα αλλά και πιο σίγουρα προχωρά πλέον το σημαντικό και ιδιαίτερα κομβικό για την ανάπτυξή μας έργο της παράκαμψης του Αγίου Ιωάννη.

Και αυτό γιατί μετά από την πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου φαίνεται να παίρνει τέλος μια σοβαρή εμπλοκή που υπήρχε με την απαλλοτρίωση τεσσάρων ιδιοκτησιών και το οποίο αν δεν έβρισκε τη λύση του, ενδεχομένως να δημιουργούσε μείζονα ζητήματα όσον αφορά την εξέλιξη και την πρόοδο των εργασιών στο άμεσο μέλλον.

Ειδικότερα από το Μονομελές Εφετείο Πατρών εκδόθηκε η απόφαση που αφορά στο θέμα απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών για την κατασκευή του έργου «Λαστέικα – παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο», σύμφωνα με την οποία παρέχεται η άδεια στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας να πραγματοποιήσει εργασίες, καταβάλλοντας το 70% της αποζημίωσης των απαλλοτριούμενων, ενώ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να παραδώσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Να σημειωθεί ότι το θέμα έρχεται από το παρελθόν και συγκεκριμένα από την πρώτη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, όταν εξαιτίας ενός μεγάλου λάθους στον τρόπο υπολογισμού της μονάδας αποζημίωσης το κόστος της απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών αυτών έφτανε σε σχεδόν «αστρονομικό» ποσό, επί ζημία του ίδιου του κρατικού προϋπολογισμού.

Άμεση κατανόηση του προβλήματος

Το ζήτημα αντελήφθη άμεσα ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος το έφερε το 2020 σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα τότε ο ίδιος είχε επιχειρηματολογήσει για την εξεύρεση διεξόδου από μια τέτοια εμπλοκή με πολιτική αποφασιστικότητα αλλά και με τις ανάλογες νομικές του γνώσεις. Έτσι, έγινε με απόφαση εκείνης της συνεδρίασης του Σώματος η μερική ανάκληση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, συνολικού εμβαδού 15.924,19 τ.μ.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία προχώρησε για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες για τις οποίες η τιμή μονάδα αποζημίωσης βρισκόταν σε λογικά επίπεδα και η μερική ανάκληση αναφερόταν μόνο στις προκείμενες περιπτώσεις. Για αυτές ξεκίνησε μια νέα δικαστικού περιεχομένου συζήτηση με την δυνατότητα διασφάλισης, δηλαδή  θα γινόταν αυτό ‘’ανάχωμα’’ στην εξέλιξη του έργου.

Απρόσκοπτη η συνέχεια

Έτσι, χάριν των κινήσεων του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας ξεκίνησε το έργο χωρίς να παρεμποδίζεται η ομαλή του υλοποίηση με την έναρξη εργασιών σε δύο σημεία σε δύο αντίστοιχες πλευρές που κρίθηκαν κατάλληλες για να αρχίσει η κατασκευή της παράκαμψης. Όσον αφορά την περαιτέρω εξέλιξη και ανεξαρτήτως των ενστάσεων, αν και εφόσον υποβληθούν από τους ιδιοκτήτες επί του καθορισμού της τιμής μονάδος, μπορούν τα συνεργεία της αναδόχου εταιρίας με τη μορφή του κατεπείγοντος να προχωρήσουν τα έργα και στα όρια των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών, έτσι ώστε να εκτελούνται εργασίες στα περισσότερα σημεία. Είναι γεγονός πάντως ότι ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο που υπήρχε για το έργο αυτό. Και μπορεί κάποιοι να επέκριναν ή να αμφισβήτησαν την πρωτοβουλία που πήρε  ο κ. Γιαννόπουλος, ωστόσο η σημερινή εξέλιξη των πραγμάτων φαίνεται να δικαιώνει και το προσωπικό του «στοίχημα» για να προχωρήσει το ιδιαίτερης σημασίας έργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από μια μικρή ύφεση λόγω αντικειμενικών καιρικών δυσκολιών την προηγούμενη περίοδο τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες τα έργα για την παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη έχουν ενταθεί, τόσο όσον αφορά τις χωματουργικές εργασίες όσο και σε σχέση με τις τεχνικές παρεμβάσεις.

Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και μπορούν το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμα ταχύτεροι. Δεν αποκλείεται δε, ο κ. Γιαννόπουλος να επισκεφθεί σύντομα τους χώρους εργασίας για να επιθεωρήσει και ο ίδιος προσωπικά την πορεία αυτών των εργασιών.