Κώστας Σημίτης: Οι στιγμές μέσα στο χρόνο

Αφιέρωμα στον πρώην πρωθυπουργό από το πολιτικό ένθετο “Viral”, της εφ. «Πατρίς»

Ο Κώστας Σημίτης (23 Ιουνίου 1936) είναι Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός

. Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επίσης πρωθυπουργός της χώρας όντας ο μακροβιότερος πρωθυπουργός συνεχούς πρωθυπουργικής θητείας.

Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, υπήρξε από τους ιδρυτές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και ανέλαβε αρκετές υπουργικές θέσεις, όταν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία, υπηρετώντας στα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Εμπορίου.

Τον Ιανουάριο του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και στις 30 Ιουνίου 1996, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.

Επανεξελέγη πρωθυπουργός μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 και του Απριλίου 2000. Μεταξύ των σημαντικότερων επιτυχιών του θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001. Ο Κώστας Σημίτης μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Στο συγγραφικό έργο και τον δημόσιο λόγο του Κώστα Σημίτη περιλαμβάνονται κείμενα και βιβλία πολιτικού και επιστημονικού περιεχομένου.

Ο Κώστας Σημίτης διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ηλεία καθώς εκτός από το εξοχικό στο Κορακοχώρι όπου παραθερίζει τα περισσότερα καλοκαίρια, όπως και φέτος, συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα στο πλευρό του Πυργιώτη Σάκη Καράγιωργα, μετά την σύλληψη του οποίου, διέφυγε στο εξωτερικό.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Έβαλε την χώρα στην ΟΝΕ

Στις 9 Μαρτίου του 2000 ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης, υποβάλλει το αίτημα για ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία την ίδια χρονιά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την ένταξη της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ. Έτσι η Ελλάδα γίνεται το 12ο μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ την 1/1/2001, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα απέκτησε νομισματική σταθερότητα, ισχυρό νόμισμα κι ένα σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο αναφοράς.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Μπήκαμε στο Ευρώ

Η εισαγωγή του ευρώ επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε την 1/1/2002 και ήταν το επιστέγασμα της ένταξης στην ΟΝΕ. Η ελληνική οικονομία πέτυχε: αφενός τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών και αφετέρου (για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες) καλύτερες επιδόσεις από αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες – στον ρυθμό ανάπτυξης, τον περιορισμό του πληθωρισμού, το ύψος των επενδύσεων, τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους. Σε κάθε περίπτωση, όσα κι αν διαδραματίστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, η ελληνική κοινή γνώμη μοιάζει να πιστεύει πως το ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, που στη συνείδηση του Έλληνα διέθετε άλλωστε και ελληνική ρίζα (ως λέξη) περισσότερο ωφέλησε παρά έβλαψε την Ελλάδα.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ

Η Ελλάδα ως Προεδρία της ΕΕ στο α΄ εξάμηνο του 2003, προεδρεύοντος του Κώστα Σημίτη, αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση που προκλήθηκε στον απόηχο της επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ. Απέτρεψε την κλιμάκωση της διαφοράς ΗΠΑ-ΕΕ και πέτυχε τη διαμόρφωση Κοινής Θέσης στη σύνοδο Κορυφής. Κορυφαία στιγμή της Προεδρίας ήταν επίσης η υπογραφή στη Στοά του Αττάλου της προσχώρησης των δέκα νέων μελών στην ΕΕ, ανάμεσά τους και η Κύπρος. Στη σύνοδο Κορυφής της Θες/νίκης υιοθετήθηκε η Δήλωση που αναφερόταν στη διαδικασία εξευρωπαϊσμού των Δυτ. Βαλκανίων. Η Ελλάδα πραγματοποίησε με επιτυχία τέσσερα Ευρωπαϊκά συμβούλια και δεκάδες θεματικά συμβούλια προωθώντας την ενοποιητική διαδικασία και αναβαθμίζοντας το κύρος και την αξιοπιστία της – όπως ανέφεραν τα διεθνή ΜΜΕ.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ

Άσκησε οικονομική πολιτική ανάπτυξης και σταθερότητας

Η χώρα επί πρωθυπουργίας Σημίτη πέτυχε σημαντική πρόοδο στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας της, που άρχισε να συγκλίνει ουσιαστικά προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες της ΕΕ. Ειδικότερα, αυξήθηκε η συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας, βελτιώθηκε σημαντικά η κατανομή του εισοδήματος και το βιοτικό επίπεδο. Οι εισοδηματικές διακρίσεις και η φτώχεια περιορίστηκαν. Οι κοινωνικές, αναπτυξιακές και άλλες υποδομές βελτίωσαν την ποιότητα ζωής και δημιούργησαν τους όρους για μια πιο δυναμική ανάπτυξη. Το 1995 το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα βρισκόταν στο 64,6% του μέσου όρου της ΕΕ των 15. Το 2003 είχε φτάσει στο 73,7% – δηλαδή 9 μονάδες υψηλότερα από το αρχικό του σημείο.

(EUROKINISSI)

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Έκανε ρεκόρ πρωθυπουργίας

Το διάστημα της πρωθυπουργίας του (8 χρόνια και 2 μήνες από τον Ιανουάριο του 1996 έως τον Μάρτιο του 2004) αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους ως συνεχούς διαστήματος παραμονής στο αξίωμα του πρωθυπουργού, ξεπερνώντας το αντίστοιχο του Ανδρέα Παπανδρέου (7 χρόνια και 9 μήνες από τον Οκτώβριο του 1981 έως τον Ιούλιο του 1989). Είναι ακόμη αξιοσημείωτο ότι στο ξεκίνημα αλλά και στο πέρας της πρωθυπουργίας του, δεν ήταν ταυτόχρονα και αρχηγός του πλειοψηφούντος στη βουλή κόμματος, κάτι πρωτόγνωρο για τα σύγχρονα κοινοβουλευτικά χρονικά. Κατά τους 5 πρώτους μήνες της πρωθυπουργίας του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και κατά τον τελευταίο μήνα, ο Γιώργος Παπανδρέου.