Λευτέρης Βαρουξής: «Είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω όλους τους Ηλείους!»

Οδεύοντας ολοταχώς προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές της Ηλείας κορυφώνουν την προεκλογική τους εκστρατεία προκειμένου να είναι έτοιμοι ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Ένας από αυτούς, ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας με την Νέα Δημοκρατία, Λευτέρης Βαρουξής παραχώρησε συνέντευξη στα «Πολιτικά Νέα» και την δημοσιογράφο Μαριάννα Μητροπούλου όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους λόγους οι οποίοι τον ώθησαν να ασχοληθεί με την πολιτική αλλά και γιατί ζητά την ψήφο του ηλειακού λαού.

Ο κ. Βαρουξής παράλληλα, απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν κρίσιμα θέματα του τόπου, καταθέτοντας τις δικές του απόψεις αλλά και τα όνειρά του για την Ηλεία.

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν στο να ασχοληθείτε με την πολιτική;

«Τις ευρωεκλογές τις είδα σαν ένα όμορφο ταξίδι. Συναντήθηκα στις αρχές του 2019 με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και μου ζήτησε να είμαι στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών θέλοντας να εκπροσωπήσω τη γενιά μου. Ήθελα και εγώ να προσπαθήσω να αλλάξω το πολιτικό σκηνικό με τις μικρές μου δυνάμεις. Είχαμε ζήσει πολύ άσχημα χρόνια από το 2015 μέχρι το 2019 και πραγματικά ήθελα και εγώ να βάλω ένα λιθαράκι. Στις ευρωεκλογές γύρισα πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, έκανα τρομερές γνωριμίες και έκανα πολλούς φίλους. Πραγματικά και εγώ δεν περίμενα να πάω τόσο καλά. Για ένα παιδί που γεννήθηκε και ζει στον Πύργο το να φτάσει 40.000 σταυρούς είναι σημαντικό και πραγματικά μου έδωσε το έναυσμα ότι ο κόσμος έχει αλλάξει λίγο. Θέλει το νέο και το διαφορετικό. Θέλει να κοιτάξει μπροστά. Και πραγματικά το 2019 η Νέα Δημοκρατία έβγαλε το μεγαλύτερο ποσοστό της που έχει βγάλει ποτέ στο Νομό Ηλείας».

Από την μάχη για την Ευρωβουλή στην μάχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Μιλήστε μας για την διαδρομή αυτή, και τη στιγμή της απόφασης να μπείτε στην εκλογική κούρσα.

«Δεν ήταν απόφαση, αλλά πρόταση. Από το 2019 και μετά όλοι μας αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές κρίσεις με μεγαλύτερη αυτή της πανδημίας. Δηλαδή όταν ήμασταν κλεισμένα σπίτια μας και επικοινωνούσε με τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ήταν δύσκολο να σκεφτώ πολιτικά. Στις αρχές του 2022 έγινε μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μου έγινε η πρόταση. Στην αρχή ήμουν συγκρατημένος. Μίλησα με την οικογένειά μου, γιατί πάντα τη γνώμη τους και την στήριξή τους και μου είπαν να το προσπαθήσω. Και αυτό ήταν το 50% που ήθελα για να πω το ‘’ναι’’. Το άλλο 50% το πήρα από τον κόσμο και από τους φίλους που συζήτησα μαζί τους.

Όμως, επειδή δε βλέπω αντιπάλους, παρά μόνο συναγωνιστές, τηλεφώνησα και στους τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τη Διονυσία Αυγερινοπούλου, τον Ανδρέα Νικολακόπουλο και τον Κώστα Τζαβάρα. Και οι τρεις μου είπαν να το προσπαθήσω και θα σταθώ περισσότερο στον Κώστα Τζαβάρα, γιατί συναντηθήκαμε στο γραφείο του στον Πύργο και μου αποκάλυψε τότε ότι δε θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Από την στιγμή που ένας άνθρωπος τον οποίο σέβομαι πολιτικά και είναι εδώ και χρόνια φίλος της οικογένειάς μου, με τον οποίο συζήτησα και δε θα πω το όνομά του, μου είπε ‘’Λευτέρη, γιατί όχι τώρα; ’’. Μου το είχε πει και το 2019 αλλά τότε δεν πίστευα ότι είναι ώρα. Τώρα όμως πιστεύω ότι είναι η ώρα της δικιά μας γενιάς, η ώρα της νέας γενιάς χωρίς να παραμερίσει το παρελθόν, να συμπορευτεί μαζί του και να κοιτάξει με ένα άλλο μάτι το μέλλον».

Η παρουσία σας στα social media είναι αρκετά ισχυρή. Πόσο σημαντικά πιστεύετε ότι είναι στην πολιτική;

«Επειδή είμαι νέος πολιτικός ήθελα να με γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Χρησιμοποιώ επίσης όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που τα αγαπώ και τα πιστεύω. Όμως ήθελα να φτάσω όσο πιο κοντά μπορώ στη νέα γενιά. Σίγουρα τα social media είναι κοντά στη νέα γενιά και έμεινα έκπληκτος από την απήχηση των video ειδικά στο Tik Tok. Θέλω να δείξω ότι είμαι εδώ, ότι προσπαθώ και εκτός από αυτά, δε θα αφήσω χωριό στην Ηλεία που να μην το επισκεφθώ. Θέλω να έχω αλληλεπίδραση με τον κόσμο, θέλω να μου μιλάνε. Απαντάω πάντα, έστω και καθυστερημένα, σε όποιον μου στείλει το οποιοδήποτε ερώτημα».

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήσαμε στα ‘’Πολιτικά Νέα’’ μερικά από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που φάνηκε να ανησυχούν το κοινό μας, σε επίπεδο νομού, ήταν οι Υποδομές και τα Νοσοκομεία. Πως σχολιάζετε τα όσα ήδη έχει κάνει η κυβέρνηση για την Ηλεία, λίγο πριν την εκπνοή της τετραετίας, και πως διαμορφώνεται η μετεκλογική ατζέντα για την περιοχή μας; Τι θα αποτελούσε προσωπικά για εσάς προτεραιότητα;

«Ζούμε σε ένα νομό όπου η δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε όλους δεν είναι δεδομένη και πραγματικά με θλίβει αυτό. Όμως από την άλλη επισκέφθηκα και τα τρία νοσοκομεία, όπως των Κρεστένων όπου μέσα σε λίγους μήνες έχουν αλλάξει πάρα πολλά και είναι πρότυπο νοσοκομείο, γιατί το μεράκι της διοίκησης και των εργαζομένων πραγματικά έχει δώσει μια άλλη νότα. Και στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, που έχει νέα διοικήτρια, είδα τρεις γιατρούς που είχαν κλείσει 24ωρο και συνέχιζα. Εκεί είδα χαμόγελο και μεράκι. Και αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί όταν η πολιτεία δε δίνει το 120% όπως θα έπρεπε, έρχεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το δίνει αυτό. Αυτοί κράτησαν όρθιο το νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Στο νοσοκομείο του Πύργου, που το επισκέφθηκα και για προσωπικούς μου λόγους, εξυπηρετήθηκα στην ώρα μου. Έχει ένα νέο διοικητή, τον Σπύρο Πολίτη, ο οποίος προσπαθεί πάρα πολύ, όμως έχει ακόμα τα προβλήματά του. Πρέπει να βρούμε άμεσα παθολόγους, που είναι μια παθογένεια ετών, με κάθε τρόπο. Αυτή την στιγμή είναι άρτια εξοπλισμένο, έχει μια ΜΕΘ πάρα πολύ καλή και μια Παιδιατρική που είναι πρότυπο. Την έλλειψη γιατρών πρέπει να την κοιτάξουμε ως κυβέρνηση και οι Ηλείοι βουλευτές, όσοι είναι στο επόμενο κοινοβούλιο, πρέπει να θέσουν όλα τα νοσοκομεία και κυρίως του Πύργου που είναι το μεγαλύτερο, σε προτεραιότητα. Προτεραιότητα για εμένα στην Ηλεία είναι η υγεία.

Ακολουθούν οι σχολές, οι οποίες κακώς για εμένα πάρθηκαν από την Ηλεία. Οι σχολές για εμένα πάρθηκαν ουσιαστικά όταν το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ έγινε τμήμα Μουσειολογίας και το τμήμα Πληροφορικής έγινε τμήμα Γεωπονίας. Ειλικρινά πιστεύω ότι ήταν μια λάθος απόφαση τότε, που άφησε τους φοιτητές μακριά από την Ηλεία, γιατί έχουμε ζήσει τον Πύργο και την Αμαλιάδα με φοιτητές τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε δει την πνοή που έδιναν στην οικονομία και την κοινωνία μας. Πιστεύω ότι οι σχολές πάρθηκαν από την Ηλεία τότε και όχι τώρα. Το σχέδιο ‘’Αθηνά’’ είναι ένα σχέδιο το οποίο για εμένα η κυβέρνησή μας το έφερε σε άμεση προτεραιότητα. Νιώθω αδικημένος ως Ηλείος που ξεκίνησε το πρόβλημα από εμάς, όμως οι σχολές μας είχαν πεθάνει και όποιος δε το βλέπει αυτό εθελοτυφλεί. Πρέπει να προσπαθήσουμε με ένα νέο σχέδιο να διεκδικήσουμε νέες σχολές με μέλλον.

Η τρίτη μου προτεραιότητα θα έλεγα ότι είναι ο οδικός άξονας, αλλά ευτυχώς το Πάτρα-Πύργος τα επόμενα χρόνια θα είναι πραγματικότητα. Το 2025 θα υπάρχει δρόμος. Και η Ολυμπία Οδός δε θα σταματήσει στον Πύργο, θα φτάσει στην Ολυμπία. Το τρένο πρέπει να γίνει ένα μέσο που θα έχουν στη διάθεσή του οι Ηλείοι πολίτες και τα λιμάνια της Κυλλήνης και του Κατακόλου τα επόμενα χρόνια πιστεύω ότι θα έχουν να δώσουν μόνο θετικό πρόσημο στον τουρισμό της Ηλείας. Όντας Ηλείος και ζώντας σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, δε θα μπορούσα να παραλείψω τα αγροτικά μας προϊόντα, τα οποία πρέπει να φτάσουν σε κάθε ράφι στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Κοιτάζοντας τον Ηλείο πολίτη στα μάτια, τι θα του απαντούσατε στο ερώτημα ‘’Γιατί να στηρίξω με την ψήφο μου τη ΝΔ και τον Λευτέρη Βαρουξή;’’

«Πρώτα απ’ όλα θα καλούσα τους συμπολίτες και συντοπίτες μου να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία γιατί είναι η μόνη σταθερή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και η μόνη κυβέρνηση προοπτικής η οποία στάθηκε στις κρίσεις αυτής της τετραετίας με πολύ καλό βαθμό. Η υγειονομική κρίση είχε θύματα στην χώρα μας αλλά δεν είχε τα θύματα που θα μπορούσε να έχει αν θα ήταν άλλη κυβέρνηση και αυτό δεν μπορεί να το διαψεύσει κανείς. Το έλεγε η κοινή γνώμη τότε, το λέει και τώρα. Είναι μια κυβέρνηση που δίνει τροχιά ανάπτυξης, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό κατά 20% τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα μπορούμε περισσότερο αλλά έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα. Είναι μια κυβέρνηση που έδωσε αύξηση στις συντάξεις οι οποίες παραμένουν μικρές αλλά έγινε άλλο ένα βήμα. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, έχουν κοπεί συθέμελα από παλιά! Και όποιος τα υπόσχεται μόνο κακό κάνει στη χώρα. Πρέπει να έχουμε σύνεση έτσι ώστε να έχουμε σταθερότητα. Είναι μια κυβέρνηση την οποία εγώ χάρηκα βλέποντας τον πρωθυπουργό να μιλά και να καταχειροκροτείται το αμερικάνικο κοινοβούλιο. Είναι μια κυβέρνηση, που έφερε τα ελληνοτουρκικά, έστω και μέσω αυτού του ατυχούς γεγονότος με τον σεισμό στην Τουρκία, σε μια πολύ καλή σχέση. Και είναι μια κυβέρνηση που αποπέμπει σεβασμό.

Σκοπός μας είναι τα νέα μυαλά και τα μυαλά που είναι στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους να μείνουν στην Ελλάδα και να προοδεύσουν. Τους ζητάω να με στηρίξουν επειδή είμαι ένας από αυτούς!

Ζω εδώ, μεγάλωσα εδώ, μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω αλλού όμως έμεινα εκτός Ηλείας μόνο τα χρόνια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών μου. Είμαι τα 34 από τα 40 χρόνια της ζωής μου στην Ηλεία και θα μείνω στην Ηλεία μέχρι το τέλος της ζωής μου. Αγαπώ αυτόν τον τόπο, έχω τα ίδια προβλήματα με όλους. Είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω όλες τις ηλικίες και όλους τους Ηλείους και πραγματικά όποιος με ξέρει, το γνωρίζει αυτό. Έχω την όρεξη, το πείσμα και νομίζω τις γνώσεις! Ζητώ μια από τις δυο ψήφους σε όσους ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία για να είμαι στο επόμενο κοινοβούλιο και να ξέρουν ότι ο Λευτέρης θα είναι εδώ!»