Λευτέρης Βαρουξής: Με βαρύτητα στην καταπολέμηση της ανεργίας νέων συμπολιτών μας

Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΕΙΑΣ

«Το ευρύ σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας που εφάρμοσε σε όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής της η ΝΔ είχε τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα αφού παρά τις διαδοχικές και διαφορετικές κρίσεις οι κατευθύνσεις και οι πολιτικές απασχόλησης είχαν «κομβικής» σημασίας ρόλο στην εξεύρεση εργασίας.

Και αυτές ακριβώς οι πολιτικές, θα συνεχισθούν με ακόμη πιο ουσιαστικό τρόπο και με την αξιοποίηση ανάλογων κονδυλίων είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από άλλες συγκεκριμένες πηγές πόρων».

Τα παραπάνω τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Λευτέρης Βαρουξής, οποίος πέραν των άλλων και από την θέση του στο Επιμελητήριο Ηλείας έχει ασχοληθεί επίμονα με τα ζητήματα της επιχειρηματικότητας και των δυνατοτήτων απασχόλησης ειδικά των νέων ανθρώπων στην περιοχή μας.

«Είναι χαρακτηριστική η εικόνα της διαρκούς μείωσης της ανεργίας», σημείωσε ο κ. Βαρουξής, λέγοντας ότι «από το 17,5% τον Ιούλιο του 2019 έφθασε τον χειμώνα του 2022 στο 11,4%, σημείωσε δηλαδή μια υποχώρηση στο -35%. Πρόκειται για μείωση που δεν επετεύχθη ασφαλώς τυχαία αλλά στη βάση ειδικών προγραμμάτων και προσλήψεων που έγιναν για διάφορες δράσεις και μάλιστα εν μέσω πανδημίας».

Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

«Σε αυτό το κρίσιμο σημείο – είπε ο Υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ – «δεν μπορεί να μην αναγνωρίσουμε και το ιδιαίτερο θετικό έργο που είχε η ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) η οποία αποτελεί την μετεξέλιξη του ΟΑΕΔ πάνω σε μια νέα οργάνωση και στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό στο μοντέλο μιας ευέλικτης δημόσιας λειτουργίας που αφορά όχι μόνο την εφαρμογή διαδικασιών ή την υλοποίηση προγραμμάτων αλλά και την επικοινωνία με μεγάλο αριθμό πολιτών».

Ο Λευτέρης Βαρουξής μίλησε ακόμη και για την επιδότηση συνολικώς 30.000 νέων θέσεων εργασίας που στοχεύουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων  του εργατικού μας δυναμικού και τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον περ. Δεκέμβριο, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και σε αυτά που ακολουθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για το τρέχον έτος, με σκοπό τη δημιουργία άλλων 68.000 νέων θέσεων στην απασχόληση, που θα καταπολεμήσουν σημαντικά και περαιτέρω τους δείκτες της ανεργίας.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Έμφαση στο μεταξύ έδωσε και στο κυβερνητικό σχέδιο για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, θέμα στο οποίο είναι επιβεβλημένο να τεθεί σε προτεραιότητα και μετά την περίοδο των εκλογών – αφού απασχόληση και νέοι αν δεν συμβαδίσουν δεν μπορεί να υπάρξει ελπιδοφόρο μέλλον για τον τόπο, αλλά μόνο «εξαγωγή» των ταλέντων και των πλέον δυναμικών νεανικών δεξιοτήτων μας στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής…

Είναι δε, όπως υποστηρίζει ο κ. Βαρουξής  ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη η πρόταση της ΔΥΠΑ και του δραστήριου Διοικητή της Σπύρου Πρωτοψάλτη, να γίνουν καταρτίσεις ανέργων αλλά και εργαζομένων σε συνεργασία με κορυφαία Ελληνικά Πανεπιστήμια και βεβαίως τη συμμετοχή του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

«Αξίζει να σημειωθεί εδώ και η χρησιμότητα που έχουν σε όλη αυτή την προσπάθεια και τα ψηφιακά μέσα που καθιερώνονται, όπως το Ψηφιακό Μητρώο, η Κάρτα ΔΥΠΑ, το ηλεκτρονικό Ατομικό Σχέδιο Δράσης κ.λπ. Είναι «εργαλεία» υποστήριξης που θα βοηθήσουν ενεργά στην προώθηση και την εφαρμογή προγραμμάτων, αλλά και στην υποβοήθηση της πολιτικής επιδομάτων και ενισχύσεων σε διάφορες κατηγορίες αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέλος -συμπλήρωσε ο Υποψήφιος Βουλευτής Ηλείας- τον κοινωνικό αντίκτυπο κατηγοριών που η κυβέρνηση έχει θέσει σε υλοποίηση όπως το στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους 25 έως 39 ετών με τα πιο χαμηλότοκα ή ακόμα και άτοκα δάνεια, το πρόγραμμα ‘’Πάω Μπροστά’’ που αφορά κυρίως στην πράσινη επιχειρηματικότητα, το πρόγραμμα ‘’Ανακαινίζω – Νοικιάζω’’ που έρχεται για την ένταξη κενών κατοικιών στην αγορά επιδοτούμενων – μισθώσεων κλπ».