Μιχάλης Κατρίνης: «Για εμένα η πολιτική είναι τρόπος αντίληψης και ζωής»

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΣΤΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στα «Πολιτικά Νέα», και στη δημοσιογράφο Μαριάννα Μητροπούλου, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης μίλησε για το ξεκίνημά του, τους λόγους που επέλεξε να ασχοληθεί με την πολιτική, τις στιγμές που καθόρισαν την πολιτική του πορεία, αλλά και την σημασία που έχει για εκείνον η στήριξη που λαμβάνει από την οικογένεια του, σε κάθε του προσπάθεια. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για προσπάθεια απόταξης των ευθυνών της για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ενώ απάντησε και σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την οργή του κόσμου, τις διαδηλώσεις, τον δρόμο προς τις κάλπες, την επόμενη μέρα και τα σενάρια συνεργασίας, αλλά και τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την Ηλεία, και τους στόχους για το αύριο του νομού.

Το «μικρόβιο» της πολιτικής

«Το «μικρόβιο» υπήρχε μέσα μου από τότε που ήμουν μικρός, και λόγω της ενασχόλησης του πατέρα μου με την πολιτική, αλλά και επειδή έβρισκα ενδιαφέρον να παρακολουθώ τι γίνεται. Βέβαια, εννοείται πως από τη στιγμή που πέρασα στο πανεπιστήμιο, και πάντα σε μια ισορροπία με τις σπουδές, ξεκίνησα να έχω μια πιο ενεργή ενασχόληση. Για εμένα η πολιτική είναι τρόπος αντίληψης και ζωής. Η ενασχόληση με τα κοινά, το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, αυτή η διαρκής προσπάθεια να είσαι χρήσιμος, ωφέλιμος, να πετυχαίνεις καθημερινά πράγματα, μικρές ή μεγαλύτερες νίκες, αλλά και οι απογοητεύσεις και οι στεναχώριες που έχει η πολιτική, όπως έχει και η ζωή άλλωστε. Όλα τα παραπάνω μου «επέβαλαν» να ασχοληθώ με την πολιτική με έναν πιο ουσιαστικό, πιο πρωταγωνιστικό ρόλο»

Βουλευτής στα 32

«Δεν ξεχνώ ποτέ, ότι οι πολίτες της Ηλείας, με τίμησαν σε μια τόσο νεαρή ηλικία, χωρίς ουσιαστικά να με ξέρουν, και μου έδειξαν μια πρωτοφανή εμπιστοσύνη που για μένα είναι, όχι απλά ένα δώρο ζωής, αλλά μια δέσμευση ζωής. Γιατί όταν ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία, βλέπει χιλιάδες πολίτες με την ψήφο τους, να του δίνουν αυτό το δικαίωμα, δεν νιώθει μόνο την χαρά της επιτυχίας, αλλά και την αίσθηση της ευθύνης του να ανταποδώσει με έργο, ορατό και δυνατό την αγάπη και την εμπιστοσύνη. Από τότε μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά. Περάσαμε κρίσεις, η ζωή έγινε πολύ πιο δύσκολη, αλλά και η πολιτική φυσικά έγινε πιο δύσκολη. Αυτό που πάντα παραμένει, είναι η ίδια αίσθηση καθήκοντος, και ευθύνης απέναντι σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι δίπλα μας, είναι άνθρωποι με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί, άνθρωποι με τους οποίους συναντιόμαστε καθημερινά, τους βλέπουμε στις ζωές τους, στις δουλειές τους, εκεί όπου καθημερινά δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης. Αυτούς τους ανθρώπους παλεύω να εκπροσωπώ, αυτούς κοιτάζω στα μάτια, αυτούς ακούω, και τα δικά τους αιτήματα και προβλήματα προσπαθώ να μεταφέρω προς επίλυση, στα κέντρα λήψης αποφάσεων.»

Η στιγμή που…

«Η πολιτική μου διαδρομή μέχρι σήμερα, επειδή έχει τύχει να είμαι ενεργός πολιτικός σε δύσκολες περιόδους για την πολιτική ζωή της Ελλάδας, έχει περισσότερες δύσκολες στιγμές, παρά ευχάριστες. Υπάρχουν οι μικρές χαρές, και οι επιτυχίες, όπως όταν φέρνεις ένα θέμα στη Βουλή, ένα ζήτημα στο οποίο αναζητούν λύση οι συμπολίτες σου, κι αυτό γίνεται νόμος και αλλάζει την ζωή των ανθρώπων, αισθάνεσαι βεβαίως πως δικαιώνεται η προσπάθειά σου. Από εκεί και πέρα, η χαρά της πρώτης εκλογής, και της επανεκλογής μου το 2019, ναι μεν ήταν για μένα στιγμές κατά της οποίες ένιωσα δικαίωση και χαρά, όμως αποτέλεσαν μικρές στιγμές χαράς και ικανοποίησης, που κράτησαν λίγο, γιατί τη θέση τους πήρε και έπρεπε να πάρει το αίσθημα της ευθύνης.»

Πολιτική και οικογένεια

«Δύσκολη εξίσωση. Ευτυχώς σε όλη μου την προσπάθεια από την αρχή, η σύζυγός μου με βοήθησε πάρα πολύ, όχι μόνο με την υπομονή της, αλλά και με τη δική της παρότρυνση, να συνεχίσω, να μη σταματήσω να ασχολούμαι με τα κοινά, με την πολιτική, παρά το γεγονός πως αυτό, όπως εύκολα καταλαβαίνετε, γίνεται εις βάρος και της οικογενειακής ζωής και μιας καθημερινότητας που όλοι θα ήθελαν να έχουν μέσα στο σπίτι τους. Άρα, είναι βασικός παράγοντας και βασικός πυλώνας της ενασχόλησής μου με την πολιτική, η αγάπη, η στήριξη, η αλληλεγγύη, που νιώθω, τόσο από την σύζυγό μου, την Γιάννα, όσο όμως και από τα δύο μου τα παιδιά, τα οποία όσο μεγαλώνουν, γίνονται και πιο ανήσυχα. Ρωτούν, ενδιαφέρονται, και αυτό μου δίνει την αφορμή να προσπαθώ και εγώ να τους μυήσω στην αξία της ενασχόλησης με τα κοινά. Δύσκολη εξίσωση λοιπόν ναι, η πολιτική έχει κι αυτές τις εκπτώσεις αναγκαστικά, στην καθημερινότητα και στην οικογενειακή ζωή, είναι ένα κόστος όμως το οποίο το έχω αναλάβει, και το γεγονός πως βρίσκω αυτή την αγάπη και την συμπαράσταση από την οικογένεια μου, μου δίνει περισσότερη δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω να κάνω το καλύτερο για τον τόπο μου και τους συμπολίτες μου.»

Η αναζήτηση ευθυνών μετά την τραγωδία στα Τέμπη

«Αυτή η συνέντευξη, λαμβάνει χώρα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ολυμπίας. Προσωπικά μεγάλωσα στο Πελόπιο, δίπλα στο σταθμό του τρένου, έτσι κι εγώ, όπως και όλοι μας, χρησιμοποιούσα και έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές στη ζωή μου το μέσο αυτό, είναι ένα οικείο μέσο, και αυτός είναι ένας από τους λόγους, που αυτό το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, σόκαρε τόσο πολύ την ελληνική κοινωνία. Προφανώς ευθύνες υπάρχουν διαχρονικά, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Όμως δεν είναι ίδια η ευθύνη. Το λέω αυτό, γιατί η κυβέρνηση προσπάθησε να επιμερίσει, να διαχύσει τις ευθύνες, ουσιαστικά να τις βγάλει από πάνω της, να τις βγάλει πάνω από τον πρωθυπουργό, πάνω από το επιτελικό κράτος, το οποίο ενώ τέσσερα χρόνια επαιρόταν για τα πάντα, για τα απλά και καθημερινά, για την ασφάλεια του πολίτη, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τι λέει λοιπόν σήμερα ο ελληνικός λαός και τι απαιτεί, δικαίως; Γρήγορη απονομή δικαιοσύνης. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, και θεωρούμε ότι θα κινηθεί τάχιστα, ώστε να αποδοθούν σωστά οι ευθύνες και να φτάσουν όσο ψηλά κι αν πρέπει να φτάσουν.»

«Η άνοιξη του θυμού»

«Η οργή του κόσμου μετά το δυστύχημα των Τεμπών, είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, τα οποία βλέπουν ότι η πολιτεία σήμερα δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, όπως είναι μια ασφαλής μετακίνηση με το τρένο. Εμείς όμως λέμε ότι αυτή η οργή, η αγανάκτηση και ο θυμός, που δικαιολογημένα σήμερα υπάρχει και εκφράζεται, θα πρέπει να μεταφραστεί σε μια πολιτική αντίδραση, να μετασχηματιστεί σε κάτι το οποίο θετικά θα κάνει μια «επανάσταση», που ουσιαστικά θα φέρει τις αλλαγές που όλοι συζητάμε, όλοι συμφωνούμε, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν βλέπουμε. Άρα πρέπει να περάσουμε από την φάση του θυμού, και της δικαιολογημένης οργής και αγανάκτησης, στην φάση της θετικής αντίδρασης, η οποία θα δρομολογήσει τις αλλαγές που χρειαζόμαστε, και φυσικά αυτό ξεκινάει και τελειώνει στην πολιτική επιλογή που θα γίνει το επόμενο διάστημα.»

Η αποχή και η… «αντιδραστική» ψήφος

«Στις τελευταίες εκλογές, δυστυχώς τα ποσοστά αποχής, αυξάνονται διαρκώς. Θέλω να πιστεύω πως όλο αυτό είναι ένα σημείο «τομής», όχι μόνο στην πολιτική ιστορία, αλλά και στην καθημερινότητα της χώρας. Αναφέρομαι στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο έχει αφυπνίσει τον κόσμο, και ελπίζω πως θα τον οδηγήσει να έρθει στις κάλπες, να ψηφίσει, αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο για τη ζωή του, για την καθημερινότητά του, και να γίνει ο ίδιος ο λαός, ο πολίτης, συμμέτοχος του μέλλοντος, στο οποίο θέλει να δει να αλλάζουν τα κακώς κείμενα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα αντιστραφεί αυτή η πορεία αύξησης της αποχής. Ήδη στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τον θυμό, καταγράφεται ταυτόχρονα και μια τάση αυξημένης συμμετοχής, στις εκλογές και θέλω να πιστεύω βέβαια πως ο θυμός δεν θα οδηγήσει σε τερατογενέσεις πολιτικές, αλλά σε μια αναγκαία πολιτική αλλαγή, την οποία χρειάζεται ο τόπος.»

Σενάρια συνεργασίας

«Το ΠΑΣΟΚ ως προς αυτό το κομμάτι, δε νομίζω πως χρειάζεται να αποδείξει κάτι, γιατί το έχει κάνει πληρώνοντας ένα πρωτοφανές πολιτικό κόστος. Πάντα το μέτρο της στάσης μας, και των επιλογών μας είναι το συμφέρον της χώρα και των πολιτών της. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια των αλλεπάλληλων κρίσεων, το ΠΑΣΟΚ είτε ως κυβέρνηση, είτε ως μετέχων σε κυβέρνηση συνεργασίας, είτε ως κόμμα αντιπολίτευσης, πάντα, εκτός και εντός Βουλής, έκανε επιλογές με βάση το εθνικό συμφέρον, χωρίς μικροκομματική λογική ή κοντόφθαλμη στόχευση. Εμείς κατεβαίνουμε με τις δικές μας προτάσεις, το δικό μας ξεκάθαρο πρόγραμμα, το οποίο έχει συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές. Μιλάμε για το δημόσιο σύστημα υγείας, που αυτή τη στιγμή απειλείται, μιλάμε για ρύθμιση ιδιωτικού χρέους σε μια κοινωνία, όπου απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες α’ κατοικίες, μιλάμε για αλλαγή φορολογικού συστήματος, για να μπορούν οι μη έχοντες, η μεσαία τάξη και οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας να μην πληρώνουν υπέρμετρη φορολογία. Έχουμε λοιπόν, πάρα πολλά ζητήματα και πολιτικά προστάγματα, τα οποία θα θέσουμε στον ελληνικό λαό και με βάσει αυτό το προγραμματικό πλαίσιο θα καλέσουμε τα κόμματα την επόμενη μέρα, να μας πουν αν συμφωνούν ή όχι με τις ιδέες μας. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλει να μπει σε κυβέρνηση για να γίνει φορέας εξουσίας. Δεν μας ενδιαφέρει το μοίρασμα υπουργείων ή θέσεων, μας ενδιαφέρει όμως το πολιτικό μας πρόγραμμα που βάσιμα πιστεύουμε ότι ανακουφίζει τους περισσότερους Έλληνες πολίτες, ότι συμβάλλει στην βελτίωση καθημερινότητας του ελληνικού λαού, αυτό να γίνει και κυβερνητικό πρόγραμμα. Η συζήτηση είναι πολιτική, και ο καθένας θα κριθεί για το κατά πόσον θέλει και πολιτική σταθερότητα αλλά και το πόσο θέλει να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στη χώρα μας.»

Περί Ηλείας

«Σκέλος πρώτο. Ο νόμος Ηλείας είναι ένας ευλογημένος τόπος. Μάλιστα με βάσει την έρευνα της EUROSTAT, το 2017, ήταν η πρώτη περιφέρεια σε επίπεδο ΕΕ, σε ποσοστό αγροτικής εξειδίκευσης. Άρα επειδή το παραγόμενο εισόδημα στο νομό μας είναι κυρίως αγροτικό, απαιτείται εκσυγχρονισμός της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, να γίνει ο κλάδος ανταγωνιστικός μέσα από ομάδες παραγωγών και μεγάλα σχήματα. Τα υψηλής ποιότητας, και διατροφικής αξίας προϊόντα μας, να έχουν πλέον την υπεραξία που τους αξίζει, και να γυρίσει αυτό στους αγρότες της περιοχής μας. Όσο αφορά το δεύτερο σκέλος, οι υποδομές στην περιοχή μας έχουν μείνει τρομερά πίσω. Αναφέρομαι στον αυτοκινητόδρομο «Πάτρας-Πύργου», που όλοι ελπίζουμε ότι θα γίνει στο χρονοδιάγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αλλά και στον σιδηρόδρομο που έχει εγκαταλειφθεί. Οι υποδομές είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης, και για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, και των προϊόντων, αλλά και για τον τουρισμό, που νομίζω ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να αναπτύσσεται και να είναι βασικό κομμάτι της οικονομίας της περιοχής. Σκέλος τρίτο, φυσικά οι πανεπιστημιακές σχολές, όπου η Ηλεία με έναν αδιανόητο τρόπο, ακρωτηριάστηκε ακαδημαϊκά, και έγινε η μόνη περιοχή της Ελλάδας χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα. Το τέταρτο σκέλος, που δεν είναι στόχος, είναι πρόβλημα, αφορά τα νοσοκομεία μας. Θεωρώ αυτονόητο το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην πρόσβαση σε ποιοτικές δωρεάν και καθολικές υπηρεσίες υγείας. Γι αυτό το δικαίωμα το ΠΑΣΟΚ αγωνίστηκε κόντρα σε πολλούς, για τον εμβληματικό νόμο του ΕΣΥ, ώστε να είναι η δημόσια υγεία προσβάσιμη σε όλους. Το ΕΣΥ με την παρούσα κυβέρνηση, εγκαταλείφθηκε, και αρχίζει πλέον και εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα. Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, είναι κόκκινη γραμμή και απαράβατος όρος συζήτησης για την επόμενη μέρα. Θέλουμε δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας, προσβάσιμο στους πολίτες και φυσικά δωρεάν. Στην Ηλεία εδώ και χρόνια οι πολίτες δεν απολαμβάνουν των υπηρεσιών που θα έπρεπε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των διοικήσεων. Γι ‘ αυτό πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια από την κυβέρνηση, με νομοσχέδια και πρωτοβουλίες που αποτυγχάνουν η μια μετά την άλλη. Έχουμε προτείνει να κηρυχτεί ο νομός ως άγονη ζώνη Γ’, έτσι ώστε να δώσει κίνητρα στους γιατρούς να έρθουν στην Ηλεία και να σταματήσει η περιοχή μας να αντιμετωπίζεται ως νομός β’ και γ’ κατηγορίας. Τέλος, ένα πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις είναι τα σύγχρονα δίκτυα, καθώς πρέπει να γνωρίζουμε πως οι συνδέσεις υψηλής ταχύτητας δεν βοηθούν μόνο στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, αλλά και στην επιχειρηματικότητα, στον πρωτογενή τομέα, στις επικοινωνίες κτλπ. Αν όλα τα παραπάνω μπουν σε μια σειρά, και πλέον σαν πολιτικό δυναμικό του νομού, ως σύνολο κοινοβουλευτικών, ιεραρχήσουμε και παλέψουμε από κοινού πολλά από αυτά θα γίνουν σύντομα πραγματικότητα και θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής μας.»