Μιχάλης Κατρίνης: «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, με τη ματιά στο μέλλον»

Με στόχο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ στη χώρα, αλλά και στον Νομό Ηλείας, ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στον νομό και μέχρι πρότινος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλάει σε μία εκ βαθέως συνέντευξη για τους στόχους εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, την ανανέωση που επιχειρείται στην παράταξη, αλλά ξεδιπλώνει και το όραμά του για την Ηλεία του μέλλοντος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΡΙΕΤΣΙΩΤΗ

Ο κύριος Κατρίνης αναφέρεται σε όλα τα επίδικα της επερχόμενης εκλογικής μάχης, χαρακτηρίζοντάς της ως ιδιαίτερα κρίσιμη αν και υποτονική, εκτιμώντας ότι το εμπεριστατωμένο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που το διαφοροποιεί, από τον νέο δικομματισμό της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, κάνει άνοιγμα στη Νέα Γενιά -αρχικά- για να προσέλθει μαζικά στις κάλπες και βεβαίως να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ στη δύναμη της επόμενης ημέρας.


– Κύριε Κατρίνη, αν και ιδιαίτερα νέος ηλικιακά, έχετε πίσω σας αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις. Πώς θα χαρακτηρίζατε την προεκλογική περίοδο που διανύουμε; Αν χρειαζόταν να βάλουμε έναν τίτλο, ποιός θα ήταν αυτός;

Ο τίτλος είναι: «Ανάγκη για Αλλαγή». Η Αλλαγή αυτή σηματοδοτείται και συνδυάζεται με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στη θέση του πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων, έπειτα από αρκετά χρόνια πολιτικής «ξηρασίας» και δύσκολης διαδρομής του κόμματος. Πλέον, ο κύκλος της κρίσης έχει κλείσει στον μεγαλύτερο βαθμό. Ο κόσμος έχει κάνει την αποτίμηση, κρίνει και συγκρίνει τα κόμματα και τις πολιτικές τους, αυτά που είπαν, αυτά που έταξαν και -εν τέλει- αυτά που έπραξαν. Οι πολίτες κατανοούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη, που όλη αυτή την δύσκολη περίοδο κοίταξε στα μάτια τον Ελληνικό λαό, είπε την αλήθεια και υπερασπίστηκε πάνω και πρώτα απ’ όλα το Εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό όφελος. Αυτές οι εκλογές, που είναι οι πλέον κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και για τη ζωή των πολιτών, θεωρώ ότι συνδυάζονται με μία επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε μία πιο δυναμική θέση, τέτοια που μπορεί να καθορίσει την επόμενη μέρα με τις δικές του θέσεις, οι οποίες προέρχονται από ενδελεχή διάλογο με τους πολίτες και καταλήγουν προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας.

– Τι σημαίνει επιστροφή του ΠΑΣΟΚ. Ποιό είναι το ποσοστό που στο ΠΑΣΟΚ θα είσαστε ικανοποιημένοι, για να πείτε ότι ουσιαστικά «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε» ως πυλώνας σταθερότητας, που ούτως ή άλλως ήταν διαχρονικά η δημοκρατική παράταξη. Με τι ποσοστό πιστεύετε ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κρίνει την επόμενη ημέρα και σε επίπεδο συνεργασιών;        

Καταρχάς, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, κοιτώντας στο παρελθόν του για να αντλεί δύναμη, αλλά με τη ματιά στο μέλλον του τόπου. Ο πρόεδρός μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένας νέος άνθρωπος με αρκετή πολιτική εμπειρία, όπως και τα ψηφοδέλτιά μας απαρτίζονται από πολλά νέα παιδιά, τα οποία δίνουν τη μάχη γιατί πιστεύουν στις αξίες και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ. Όπως και εδώ στην Ηλεία, έτσι και σε ολόκληρη τη χώρα είναι πολλά τα νέα στελέχη που δίνουν τη μάχη, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες της 21ης Μαΐου να λάβει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό και το βράδυ των εκλογών, -πρώτον- να υποχρεώσει τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν στο τραπέζι, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση, το οποίο εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει από τις εκλογές της απλής αναλογικής και -δεύτερον- αυτή η κυβέρνηση να έχει συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι να γίνει για να γίνει. Χαρακτηριστικά προγραμματικής, συμφωνίας, χαρακτηριστικά ουσιαστικής αλλαγής πολιτικής, χαρακτηριστικά τέτοια που θα επιστρέψουν στους αγρότες, στους επαγγελματίες, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, που -σας υπενθυμίζω- παραδοσιακά εξέφραζε και στήριζε το ΠΑΣΟΚ, να μπορέσουν να δουν το μέλλον πιο αισιόδοξα, να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας, να μπορέσουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους και τις καλλιέργειές τους και να μπορέσουν να δουν ένα καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά. Η νέα γενιά για εμάς στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί το μεγάλο στοίχημα. Αποτελεί πρώτιστο στόχο οι νέοι άνθρωποι να συμμετέχουν στις εκλογές, να σηματοδοτήσουν την αλλαγή της πολιτικής και να συνδεθούν με αυτή την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε θέση πρωταγωνιστή.

– Θέματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, θεσμών και διαφάνειας. Τα έχετε ως ΠΑΣΟΚ τοποθετήσει πολύ ψηλά στην ατζέντα σας, πολύ πριν τις υποκλοπές. Ωστόσο, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου τα θέματα αυτά γιγαντώθηκαν και έφεραν και οριστική ρήξη στις σχέσεις σας με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ζητήματα τα οποία βάζουν διαχωριστικές γραμμές για την επόμενη ημέρα;

Νομίζω ότι δεν εκπλήσσει κανέναν ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει πολύ ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα θεσμών, δημοκρατίας, δικαιοσύνης, τα ζητήματα κατοχύρωσης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών εν έτει 2023, σε μια χώρα που θέλει να λέγετε σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που θεσμοθέτησε τις ανεξάρτητες αρχές, το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που θεσμοθέτησε τον τρόπο επιλογής δικαστών έτσι ώστε να υπάρχουν εχέγγυα ανεξαρτησίας, το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που σταθερά και διαχρονικά υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των αρχών, της δικαιοσύνης και των θεσμών, ώστε να μπορούν να ελέγχουν την εκάστοτε εξουσία και να προασπίζουν τους πολίτες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς, τόσο επί κυβέρνησης του κυρίου Τσίπρα -όπως είδαμε- με την απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ και της δικαιοσύνης, όσο και με την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη με το πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών, κάτι που ο ίδιος παραδέχτηκε στο debate ότι είναι σκάνδαλο, όμως είναι το ίδιο πρόσωπο που φρόντισε προκειμένου να συγκαλυφθεί αυτή η πρωτοφανής υπόθεση, που συνεχίζει να εκθέτει τη χώρα διεθνώς, με μία εξεταστική επιτροπή μέσα στη βουλή για την αναζήτηση ευθυνών που ήταν πραγματικά παρωδία, μη καλώντας βασικούς μάρτυρες και προσπαθώντας να καλύψει τον στενότερό του συνεργάτη και ανιψιό του, τον κύριο Δημητριάδη, και τον ίδιο του τον εαυτό. Μην λησμονούμε άλλωστε ότι, ο κύριος Μητσοτάκης είναι και το πρόσωπο που είχε την αποκλειστική εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Όμως «πλανάται πλάνην οικτράν» αν θεωρεί ότι το ζήτημα έκλεισε. Το ΠΑΣΟΚ, δια του πρόεδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη στον debate ενώπιον του κυρίου Μητσοτάκη, δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα αυτό θα ανοίξει, μέχρι να αποκαλυφθούν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι «σκαρφίστηκαν», ενορχήστρωσαν και υλοποίησαν αυτή την πρωτοφανή υπόθεση, που διασύρει τη χώρα και μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω, όχι μόνο στο 1989 όταν πάλι με νέα δημοκρατία και με πρωθυπουργό Μητσοτάκη είχαμε παρακολουθήσεις, αλλά και δεκαετίες ακόμα πιο πίσω σε περιπτώσεις και γεγονότα που θα θέλαμε να ξεχάσουμε, αλλά -όπως φαίνεται- κάποιες νοοτροπίες δεν αλλάζουν.

– Υπάρχει πεδίο συνεργασία για την  επομένη των εκλογών, για παράδειγμα με τη Νέα Δημοκρατία, όταν ως κόμμα της πιστώνετε τόσα πολλά. Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε ομαλά σε μία κυβέρνηση είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν φαίνεται ότι το ρήγμα ανάμεσά σας όλο και μεγαλώνει. Είναι θέμα προσώπων μόνο και γι’ αυτό βάζετε στη συνάρτηση ως ΠΑΣΟΚ και το πρόσωπο του πρωθυπουργού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ναι» στις συνεργασίες, αλλά «όχι» σε Τσίπρα και Μητσοτάκη;

Οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι πολίτες της Ηλείας είδαν και δοκίμασαν την παντοδύναμη κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, και την αυτοδύναμη κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Και τις είδαν σε όλες τους τις μορφές. Εμείς εδώ στην Ηλεία, είδαμε την υποβάθμιση, με την απομάκρυνση των πανεπιστημιακών τμημάτων, με την κατάρρευση των δομών της υγείας, με την εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα, με τις πρωτοφανείς καθυστερήσεις στα θέματα των υποδομών, όπως το Πάτρα – Πύργος που έμεινε σχεδόν 7 χρόνια χωρίς να προχωρήσει και ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί. Όπως δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με κρίσιμες άλλες υποδομές, όπως ο σιδηρόδρομος ή το υπόλοιπο της «Ολυμπίας Οδού» με το Πύργος – Τσακώνα. Είδαμε σε μια πυρόπληκτη Ηλεία, να έρχεται ο κύριος Μητσοτάκης, να υπόσχεται σχέδιο ανασυγκρότησης και μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα, πέρα από μερικές αποζημιώσεις, και όχι σε όλους τους  πληγέντες. Όλα λοιπόν αυτά, που εμείς στην Ηλεία βιώσαμε και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και με την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, αποδεικνύουν ότι αυτές οι κυβερνήσεις κι αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης εξάντλησε τον κύκλο του. Πρέπει η χώρα να πάει σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με άλλο ύφος όσον αφορά στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων και -προφανώς- μέσα από σχήματα συνεργασίας. Αυτό προτάσσουμε εμείς, αυτό λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν αναφέρει ότι «η νέα εποχή, ζητάει νέο μοντέλο». Η συνεργασία ζητάει μια διαφορετική αντίληψη και βεβαίως νέα και αξιόπιστα πρόσωπα, που θα μπορούν να πείσουν τους πολίτες, ότι και πιστεύουν και μπορούν να υλοποιήσουν μια διαφορετική πολιτική. Σε αυτό το νέο μοντέλο, σε αυτή τη νέα εποχή όπως το ΠΑΣΟΚ την οραματίζεται για τη χώρα, δεν μπορούν να ηγηθούν άνθρωποι οι οποίοι ήταν πρωθυπουργοί σε δύο αποτυχημένες θητείες και για τη χώρα, αλλά και για την Ηλεία που το ζήσαμε βαθιά στο πετσί μας.

– Να επανέλθουμε στο κρίσιμο θέμα της νέας γενιάς. Στις 21 Μαΐου υπολογίζεται ότι θα προσέλθουν στις κάλπες περί τις 430.000 νέοι, που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Παιδιά μιας γενιάς που μέχρι στιγμής φαίνεται να μην τους προσελκύουν τόσο η πολιτική, όσο και οι πολιτικοί. Αυτή η γενιά, η γενιά «Z» όπως αποκαλείται, πρώτα και κύρια θα προσέλθει στις κάλπες να ψηφίσει και γιατί να δώσει -αν τελικά έλθει στην κάλπη- την ψήφο της στο ΠΑΣΟΚ.

Έχετε δίκιο ότι υπάρχει ένα πρόβλημα αντιπροσώπευσης των πολιτικών κομμάτων στη νέα γενιά. Οι νέοι άνθρωποι αποστρέφονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια την πολιτική, δεν συμμετέχουν στις εκλογές, δεν συμμετέχουν στα κόμματα, δεν τους ενδιαφέρουν τα πολιτικά δρώμενα. Αυτό βεβαίως δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό, πόσο μάλλον όταν ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των ανθρώπων έχει φύγει από τη χώρα και απ’ ότι φάνηκε δεν δήλωσε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές ούτε από το εξωτερικό. Αυτό είναι ένα «καμπανάκι» που αφορά στο πολιτικό σύστημα και σε όλα τα κόμματα. Δεν πρέπει κάποιοι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των νέων, όχι μόνο αυτό που εκφράστηκε στο δυστύχημα των Τεμπών όπου πλέον η ασφαλής μετακίνηση φάνηκε ότι δεν είναι τόσο δεδομένη το 2023 στη χώρα μας, αλλά όσον αφορά και στις ευκαιρίες που δεν έχουν, τις δυνατότητες που έχουν και δεν αξιοποιούνται, τους χαμηλούς μισθούς, την αδυναμία ακόμα και να βρουν ένα σπίτι, να κάνουν οικογένεια, να στεγάσουν τα όνειρα και τις ελπίδες τους για το μέλλον. Για όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησαν έγκαιρα, από την πρώτη στιγμή. Εμείς βάλαμε το θέμα της κοινωνικής κατοικίας με αναξιοποίητες εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες που είναι στο δημόσιο, ώστε να δοθούν -όπως γίνεται και σε άλλες χώρες- σε νέα παιδιά για να ξεκινήσουν τη ζωή τους, να κάνουν οικογένειες και να δώσουν και λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Μιλήσαμε για την ανάγκη να στηριχθούν οι νέες θέσεις εργασίας με μείωση των εισφορών, ούτως ώστε να υπάρχουν κίνητρα με θέσεις πλήρους απασχόλησης και όχι να πανηγυρίζει η κυβέρνηση, για μείωση της ανεργίας με μισθούς 450 και 500 ευρώ. Εμείς είμαστε αυτοί που θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανέλθει η αξιοκρατία σε όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας, γι’ αυτό είπαμε ότι για τα νοσοκομεία και τους δημόσιους οργανισμούς θα κάνουμε ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς, ακριβώς για να φέρουμε τα καλύτερα μυαλά πίσω. Τους νέους επιστήμονες που σήμερα, ενώ έχουν σπουδάσει στη χώρα και θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας ανάλογες με τα προσόντα τους και αξιοπρεπείς αμοιβές. Όλα αυτά θα αλλάξουν και πρέπει να αλλάξουν, δεν μπορούν να αλλάξουν με μαγικό τρόπο και ξαφνικά. Όμως το ΠΑΣΟΚ θέλει να βάλει «stop» σ’ αυτόν τον κατήφορο, σ’ αυτή την κατρακύλα που οδηγεί τους νέους τόσο εκτός της χώρας, όσο και να μην συμμετέχουν στα κοινά.  Απευθύνω κάλεσμα στα νέα παιδιά να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα και να ψηφίσουν, αρχικά. Να ψηφίσουν προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή κάνει μια νέα εκκίνηση, έχοντας ένα νέο αφήγημα, με όραμα για  τον τόπο και για τους νέους ανθρώπους. Δεν πρέπει να εκφράσουν οργή και αγανάκτηση με ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία, που είναι εγκληματικά στοιχεία, που είναι νεοναζιστικά και φασιστικά μορφώματα και προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν.

– Να επιστρέψουμε στα της Ηλείας, αφού σε αυτές τις εκλογές διεκδικείτε την ψήφο των συμπολιτών μας υπό το σύνθημα «Η Ηλεία ψηλά». Αναρωτιέμαι, πόσο δύσκολο είναι να γίνει το σύνθημα πράξη, σε έναν νομό που έχει μείνει τόσο πίσω σε όλους τους αναπτυξιακούς δείκτες, με διαχρονικές ευθύνες εδώ και δεκαετίες σε όλες τις κυβερνήσεις. Τι θα πρέπει να αλλάξει την επομένη των εκλογών για να πάει «η Ηλεία ψηλά»;

Η Ηλεία έχει αδικηθεί διαχρονικά και -δυστυχώς- αντιμετωπίζεται με καχυποψία και με εχθρικότητα από τις τελευταίες κυβερνήσεις. Η Ηλεία αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πιο φτωχούς νομούς της χώρας, ενώ έχει φοβερά πλεονεκτήματα και αναξιοποίητες δυνατότητες. Δεν θέλω να μιλήσω μόνο για τις φυσικές καταστροφές, για τις οποίες ποτέ δεν υπήρξε ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης συνολικά του Νομού ή της Αρχαίας Ολυμπίας που τελευταία επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021. Δεν θα μιλήσω για τις υποδομές που πέρασαν πάρα πολλά χρόνια, ώστε να μπει σε μία σειρά η «καρμανιόλα» της Πατρών – Πύργου, όχι μόνο για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και με προφανή αναπτυξιακά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και του πρωτογενούς τομέα και τους τουρισμού. Δεν θα μιλήσω  για τον ακαδημαϊκό «ακρωτηριασμό» της Ηλείας, όπου η αξιολόγηση της κυρίας Κεραμέως άρχισε και τελείωσε μόνο στην Ηλεία, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε σχεδόν ο μόνος νομός χωρίς τριτοβάθμια ιδρύματα. Δεν θα μιλήσω για την εγκατάλειψη των αγροτών, οι οποίοι δεν στηρίχθηκαν επαρκώς ούτε εν μέσω πανδημίας, και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε νέες καλλιέργειες με εκατοντάδες επιλαχόντες στα σχέδια βελτίωσης και στα προγράμματα νέων αγροτών, ενώ θα έπρεπε ήδη αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στηριχθεί με κίνητρα  για να καλλιεργούν στην περιοχή μας. Δεν θα μιλήσω για το μεγάλο brand που είναι η Αρχαία Ολυμπία, όμως εξαντλείται μόνο σε κάποιες ώρες ή ημέρες γύρω από την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια. Όλα αυτά πρέπει να αναστραφούν, πρέπει η Ηλεία να μπει σε έναν δρόμο ανάπτυξης, τουριστικής, οικονομικής, να συνδυάσει τον πρωτογενή τομέα με τις τουριστικές ροές. Πρέπει να συνδυάσει το πολιτιστικό απόθεμα που έχει με νέο κόσμο που θα έρθει και θα δημιουργήσει πολλές, ποιοτικές και σταθερές θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει και οι αγρότες μας μέσα από έναν ψηφιακό εκσυγχρονισμό και είναι ένα από τα ζητήματα που θέτω, να αλλάξουν το μέλλον τους, μέσα από τα προγράμματα οπτικών ινών όπου θα πρέπει η Ηλεία να προηγηθεί, ώστε να έχουν εφαρμογές έξυπνης γεωργίας και εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων. Για να γίνουν αυτά, προϋπόθεση είναι να υπάρχει σχέδιο, όραμα και -κυρίως- πολιτική βούληση. Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην Ηλεία έπαιρνε υψηλά ποσοστά και εκτιμώ ότι και αυτή τη φορά θα πάρει υψηλό ποσοστό, θα συνδυάσει την άνοδό του στη χώρα, με υψηλά ποσοστά και την άνοδο της Ηλείας. Για αυτόν τον λόγο το σύνθημά μου σε αυτές τις εκλογές είναι «Η Ηλεία ψηλά». Πρέπει να στοχεύει και να κοιτάει ψηλά και στο μέλλον. Πρέπει να αλλάξει αυτή τη μοίρα που κάποιοι θεωρούν ότι έχουν προδιαγράψει για τον τόπο μας. Να δει με μεγαλύτερη αισιοδοξία και προοπτική το μέλλον για τα νέα παιδιά και για  τους κατοίκους που αντέχουν και μένουν εδώ, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές.-