Μιχάλης Κατρίνης: Ψηλά και μπροστά!

Το 2007, όταν ένα νέο παιδί έβαζε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εκλέχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία , λίγοι περίμεναν ότι το νέο αυτό παιδί θα είχε τέτοια εξέλιξη.

Ο λόγος για το Μιχάλη Κατρίνη που στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ‘’έσπασε’’ κυριολεκτικά τα κοντέρ, αναδείχθηκε πρώτος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά σε σταυρούς με 12.417 σταυρούς, παρά το ότι η πενταεδρική Ηλεία είναι μικρή εκλογική περιφέρεια, σε σχέση με την Αττική ή τη Θεσσαλονίκη.

Ο Μιχάλης Κατρίνης με στέρεες και δυνατές σπουδές, πτυχιούχος  της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές Σπουδές στη Βιολογία Στόματος και στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Κυρίως όμως είναι ένα παιδί της Ηλείας που έφτασε πολύ ψηλά.

Τον Ιανουάριο του 2021 με απόφαση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, ανέλαβε τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας μεγάλες μάχες στη Βουλή και ξεχωρίζοντας για τη ρητορική του δεινότητα, τη σκηνική του παρουσία αλλά και τον τεκμηριωμένο πολιτικό του λόγο.

Ταυτόχρονα αποτέλεσε το νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ που άρχισε να κερδίζει τις εντυπώσεις με τις εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά κανάλια και στα ΜΜΕ.

Η αναγνωρισιμότητα αλλά και η αποδοχή του σε πανελλαδικό επίπεδο αυξήθηκαν κατακόρυφα. Ακόμα όμως και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ο Μιχάλης Κατρίνης δεν ξέχασε την Ηλεία.

Μικρά και μεγάλα προβλήματα της Ηλείας αναδείχθηκαν με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του Μιχάλη Κατρίνη στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Άσκησε έντονη πίεση για την υλοποίηση του δρόμου ‘’ Πάτρα-Πύργος’’, ανέδειξε στο μέγιστο βαθμό τις αδικίες που βίωσε η Ηλεία μέσα από μεθοδεύσεις όπως η  μεταφορά του Τμήματος Γεωπονίας σε άλλο νομό και την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας.

Σταθερά κοντά στους αγρότες της Ηλείας, ανέδειξε πολλά από τα προβλήματα που τους απασχολούν, ενώ είναι τακτικός συνομιλητής των επαγγελματιών και εμπόρων, ως υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με ‘’ομηρικές’’ μάχες με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γεωργιάδη στη Βουλή και τα τηλεοπτικά πάνελ.

Παράλληλα ο Μιχάλης Κατρίνης , μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, άσκησε έντονη κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει την Ηλεία από το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον έφεραν στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, την υποψηφιότητα του οποίου στήριξε.

Η ‘’Αλλαγή Γενιάς ‘’ που επήλθε στην Ηλεία με τον Μιχάλη Κατρίνη να χτίζει συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας , συνοδεύτηκεμε την αλλαγή γενιάς για το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του οποίου πέρασε σε ένα στέλεχος της νέας γενιάς, τον Νίκο Ανδρουλάκη.

H πραγματική όμως ‘’ εκτόξευση ‘’ για το Μιχάλη Κατρίνη ήρθε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, όταν μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία  του ΠΑΣΟΚ,  μετά από  πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ομόφωνα εκλέχθηκε   επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν βουλευτής.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, τους 18 μήνες που ήταν επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, εκπροσώπησε επάξια την παράταξη και τον πολιτικό του χώρο στις συζητήσεις που έγιναν σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Στάθηκε απέναντι στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, κερδίζοντας πολλές φορές σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και ουσίας.

Πάντα τεκμηριωμένος και ευθύβολος έφερε σε δύσκολη θέση τον κ.Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας ζητήματα , όπως:

-Η ανεξέλεγκτη αύξηση του ιδιωτικού χρέους των πολιτών.

-Η ακρίβεια που πήρε τη μορφή αισχροκέρδειας και η ενεργειακή κρίση.

-Η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Την ίδια στιγμή, στο οπλοστάσιο του πολιτικού λόγου του ΠΑΣΟΚ επανήλθε η ατζέντα των εθνικών θεμάτων με το Μιχάλη Κατρίνη να εκφράζει τις υπεύθυνες και πατριωτικές θέσεις του Κινήματος.

Παράλληλα σε σύγκριση με τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, ο Μιχάλης Κατρίνης έδωσε μια διαφορετική εκδοχή για το πως μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Σε όλες τις ομιλίες του ήταν απόλυτα τεκμηριωμένος, είχε συγκροτημένο πολιτικό λόγο ενώ η κριτική του προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνοδευόταν πάντα με προγραμματικές προτάσεις.

Ουσιαστικά με την παρουσία του Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά της σοβαρής, αξιόπιστης και κυρίως της αποτελεσματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, ο Ηλείος βουλευτής έκανε συχνά εξορμήσεις σε όλη τη χώρα, ως ομιλητής σε συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ έδωσε πολλές μάχες στα τηλεοπτικά παράθυρα, υπερασπιζόμενος τις θέσεις της παράταξης.

Την ίδια στιγμή, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε foraκαι συνέδρια που είχαν σχέση με την οικονομία, τις επενδύσεις, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγορά, το περιβάλλον, την ενέργεια, το κράτος δικαίου, το τραπεζικό σύστημα, αναδεικνύοντας τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στο νέο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, ο Μιχάλης Κατρίνης έχει πλέον καταξιωθεί ως ένας από τους ‘’παίκτες’’ της κεντρικής πολιτικής σκηνής με πανελλαδική αναγνωρισιμότητα.

Το βέβαιο όμως είναι αυτό που λέει ο ίδιος: ‘’κοιτάζω πάντα πίσω μου για να θυμάμαι από που ξεκίνησα, να θυμάμαι πάντα αυτούς που με στήριξαν και με εμπιστεύτηκαν’’ .

Και αυτό σημαίνει ότι δεν ξεχνά ποτέ την Ηλεία και τους πολίτες που τον αγκάλιασαν και τον στήριξαν.