Νάσος Ηλιόπουλος: Οι στιγμές μέσα στον χρόνο…

(EUROKINISSI)

Ο Νάσος Ηλιόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι 37 χρονών. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει συνεργαστεί ερευνητικά με το Ινστιτούτο «Ρόζα Λούξεμπουργκ». Επίσης έχει διατελέσει γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2016 ανέλαβε Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με ειδική στόχευση την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Το 2018 ανέλαβε Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της «Ανοιχτής Πόλης».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα καθαρά κομματικό στέλεχος της τελευταίας δεκαετίας στο εσωκομματικό πεδίο δεν έχει αντιπάθειες, ούτε και εσωκομματικές τοποθετήσεις που να τον εμπλέκουν σε σφοδρές εσωκομματικές συγκρούσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Έγινε ευρύτερα γνωστός ως λύση ανάγκης

Ήταν τότε που ο Αλέξης Τσίπρας –σε μια δύσκολη συγκυρία για το ΣΥΡΙΖΑ- είχε προαναγγείλει «ηχηρή» υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου της Αθήνας και προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη στο κομματικό του ακροατήριο, όταν ανακοίνωσε σχετικά αργά -σε ότι αφορά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης-, την υποψηφιότητα Ηλιόπουλου ως λύση ανάγκης καθώς δεν κατάφερε να βρει υπερκομματική υποψηφιότητα. Ο κ. Τσίπρας έχοντας επιλέξει ένα κατ’ εξοχήν κομματικό -και σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό- στέλεχος της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε την αίσθηση ότι παρέδιδε αμαχητί στη ΝΔ και τον Κώστα Μπακογιάννη τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας με όση πολιτική σημασία είχε αυτό για το γενικότερο πολιτικό σκηνικό. Οι ως τότε περγαμηνές του κ. Ηλιόπουλου δεν τον καθιστούσαν υποψηφιότητα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τους πολιτικούς αντιπάλους σε μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική συγκυρία για το ΣΥΡΙΖΑ που βρισκόταν σε τροχιά εξόδου από την εξουσία.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Εξελίχθηκε σε πιστό στρατιώτη

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ουσιαστικά δεν έχει αρνηθεί να στηρίξει με τον κίνδυνο της προσωπικής του έκθεσης δύσκολες κομματικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.

Δίπλα στον χαμηλών τόνων και ήπιου ύφους νεαρό πολιτικό υπάρχει ο …πιστός στρατιώτης του ΣΥΡΙΖΑ που όταν το «καθήκον» τον καλεί δεν θα πει όχι. Θα δώσει τη μάχη. Στο βιογραφικό του η όποια κοινωνική του δράση είναι αξεχώριστη από αυτή την κομματική του διαδρομή.

Τουλάχιστον αυτό εκπέμπει η ως τώρα δημόσια παρουσία του και μάλιστα έχει κατηγορηθεί γι’ αυτό από τον Κώστα Μπακογιάννη ότι ως δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» ο κ. Ηλιόπουλος δεν έχει αρνηθεί να πετάξει οριστικά την κομματική του ιδιότητα από τα δημοτικά πράγματα της πρωτεύουσας.

(EUROKINISSI)

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Βγήκε από τα σπλάχνα του ΣΥΝ

Ο Νάσος Ηλιόπουλος που έγινε μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού το 2002 και διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης από το 2010 έως το 2013, και εν συνεχεία μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ένα από τρία πρόσωπα (τα άλλα δύο ήταν η Ράνια Σβίγκου και ο Γιάννης Μπουρνούς) της γενιάς των 30αρηδων, που το 2015 εκλέχτηκαν ύστερα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στην 11μελη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με γραμματέα τον τότε 40χρονο Τάσο Κορωνάκη. Ήταν η περίοδος του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να βγάλει μπροστά νέα στελέχη μαζί με την προετοιμαζόμενη –λεγόμενη- «στροφή στο ρεαλισμό». Ο κ. Ηλιόπουλος στέλεχος από τα σπλάχνα του Συνασπισμού, παρέμεινε στο ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες συνθήκες όπου η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επωμιστεί δια της υπογραφής των κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου μνημονιακές δεσμεύσεις, ο κ. Ηλιόπουλος από την κομματική χρέωση για τα εργατικά μεταπήδησε στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εργασίας.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Μπήκε στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο υπουργείο

Ο κ. Ηλιόπουλος διετέλεσε αρχικά Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από τις 11 Νοεμβρίου 2016 και εν συνεχεία, από τις 28 Φεβρουαρίου 2018 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2019 ήταν υφυπουργός Εργασίας, διαδεχόμενος τη Ράνια Αντωνοπούλου. Η Έφη Αχτσιόγλου ως υπουργός Εργασίας τότε, είχε πλέξει το εγκώμιο του Νάσου Ηλιόπουλου λέγοντας ότι, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, ως ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), κατάφερε να αναδιαμορφώσει έναν θεσμό, να τον καταστήσει σύμμαχο των εργαζομένων και ασπίδα απέναντι σε κάθε μορφή παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς και, με αυτόν τον τρόπο, να σπάσει τον φόβο που κυριαρχούσε στους εργαζόμενους εδώ και πολλά χρόνια απέναντι σε παραβατικές πρακτικές. «Τα αποτελέσματα και εδώ είναι απτά και συγκεκριμένα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η τότε υπουργός Εργασίας, πιστώνοντας στον κ. Ηλιόπουλο ότι η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας από το 19% που ήταν στα τέλη του 2014, ανέρχεται (σ.σ. το 2018) πλέον στο 12%.

Η ΣΤΙΓΜΟΥ ΠΟΥ…

Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Εκτός από τη σχέση του με τα εργασιακά ο κ. Ηλιόπουλος από τη θέση του ως υποψηφίου δημάρχου και δημοτικού συμβούλου έχει επίσης διακριθεί για τις παρεμβάσεις στον χώρο των λεγόμενων κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως η καταπολέμηση του ρατσισμού, της ομοφοβίας κλπ. Μάλιστα ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να μετονομαστεί η Γλάδστωνος σε οδός Ζακ Κωστόπουλου. Κατά την προεκλογική μάλιστα περίοδο στον δήμο της Αθήνας είχε δηλώσει μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ότι θέλει να είναι ο πρώτος δήμαρχος που θα τελέσει γάμο ομοφυλόφιλων.