Νίκος Χαρδαλιάς: Η ΝΔ εγγυάται συνέχεια με συνέπεια και σταθερότητα για την Πατρίδα μας

Τέσσερις  ημέρες πριν την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ο συντονιστής του εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ηλεία, μιλάει στην εφ. Πατρίς και στην δημοσιογράφο Γιούλη Ηλιοπούλου.

Μας μίλησε το μεταναστευτικό, την αυτοδυναμία στις εκλογές, την επόμενη μέρα, για την Ηλεία …

«Στις εκλογές αυτές δεν υπάρχει καμιά άλλη πρόταση διακυβέρνησης και καμία δυνατότητα συγκρότησης Κυβέρνησης πέρα από μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά συνέπεια, το διακύβευμα είναι απλό, ξεκάθαρο, αλλά και κρίσιμο: Αυτοδυναμία και σταθερά βήματα μπροστά ή ακυβερνησία και παράταση της αβεβαιότητας με σοβαρό κόστος και κινδύνους για τη χώρα» δηλώνει με έμφαση.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Πύλο η αυτονόητη ερώτηση αφορά στο μεταναστευτικό. Ένα ζήτημα που απασχόλησε και απασχολεί πολύ έντονα τη χώρα. Ποιος είναι ο απολογισμός για το 2019-2023 και ποιος ο σχεδιασμός της ΝΔ; Περιμένετε αύξηση των μεταναστευτικών ροών το επόμενο διάστημα;

Το τραγικό δυστύχημα στα διεθνή ύδατα δυτικά της Πελοποννήσου, καταδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο – όπως επίμονα τονίζει ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης – απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Στα προηγούμενα χρόνια αναπτύξαμε σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή,  με έμφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποχρεωτική αλληλεγγύη των κρατών-μελών στις χώρες πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστευτικών ροών. Μόλις πρόσφατα, στις αρχές του μήνα, είχαμε στο Συμβούλιο Υπουργών Ε.Ε. συμφωνία επί της αρχής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και ξεκινά η συζήτηση μεταξύ Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου ώστε να φτάσουμε επιτέλους σε μια πιο αποτελεσματική και δίκαιη κοινή πολιτική.

Αυτό ακριβώς έκανε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εφάρμοσε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που απέφερε σημαντικά αποτελέσματα. Με αυξημένα μέσα και δυναμικό το Λιμενικό – το οποίο ανεύθυνα συκοφαντούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διασύροντας διεθνώς τη χώρα – κατάφερε να αποθαρρύνει τους διακινητές και να μειώσει τις ροές από τα τουρκικά παράλια, ενώ ταυτόχρονα έσωσε χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα – μόνο πέρυσι, έσωσε παραπάνω από 2.500.

Και ενώ το 2015, το 75% των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη είχαν περάσει από τα ελληνικά σύνορα, σήμερα το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 10%.

Ταυτόχρονα, μπήκε τέλος στις θλιβερές εικόνες της Μόριας και της Ειδομένης, αλλά και των πλατειών της Αθήνας, όπου – κατά την τότε Υπουργό – «οι μετανάστες το μεσημέρι λιάζονταν και το βράδυ εξαφανίζονταν».

Αποτρέψαμε περισσότερες από 700 χιλιάδες  παράνομες εισόδους.

Αποσυμφορήσαμε τα νησιά μας από 40 χιλιάδες το 2019 σε λιγότερους από 4 χιλιάδες σήμερα.

Στηρίξαμε τις τοπικές κοινωνίες με πάνω από 110 εκατ. ευρώ και προχωρήσαμε στη δημιουργία σύγχρονων δομών.

Μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ποιος είναι ο στόχος και το διακύβευμα για την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου; Ποιο είναι το βασικό δίλημμα; Γιατί να επιλέξουν οι πολίτες τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Στις εκλογές αυτές δεν υπάρχει καμιά άλλη πρόταση διακυβέρνησης και καμία δυνατότητα συγκρότησης Κυβέρνησης πέρα από μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά συνέπεια, το διακύβευμα είναι απλό, ξεκάθαρο, αλλά και κρίσιμο: Αυτοδυναμία και σταθερά βήματα μπροστά ή ακυβερνησία και παράταση της αβεβαιότητας με σοβαρό κόστος και κινδύνους για τη χώρα.

Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει μια ισχυρή – όχι οριακή – κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γιατί μόνο μια ισχυρή Κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Μπορούν λοιπόν οι πολίτες να εμπιστευτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι παρουσίασε ένα φειδωλό και απόλυτα ρεαλιστικό πρόγραμμα, με προτεραιότητα στα προβλήματα της καθημερινότητας, τη δημιουργία νέου ΕΣΥ με άμεσες και ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους, αποτελεσματικότερο Κράτος δίπλα στον πολίτη, περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς.

Μπορούν να μας εμπιστευτούν γιατί ό,τι είπαμε προεκλογικά, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, το κάναμε μετεκλογικά.

Εγγυόμαστε συνέχεια με συνέπεια και σταθερότητα για την Πατρίδα μας.

Σε κάποιες δημοσκοπήσεις γίνεται λόγος για οκτακομματική Βουλή. Πώς το σχολιάζετε;

Το ενδεχόμενο περισσότερων – εφτά ή οχτώ – κομμάτων στη Βουλή ανεβάζει σημαντικά τον πήχη της αυτοδυναμίας. Γι’ αυτό, παρά το θετικό αποτέλεσμα του Μαΐου, δεν εφησυχάζουμε. Το αποτέλεσμα εκείνο δεν μεταφέρεται στη νέα κάλπη που θα είναι και πάλι άδεια και χρειάζεται να γεμίσει ξανά με τις ίδιες κι ακόμη περισσότερες ψήφους για τη Νέα Δημοκρατία.

Επιδιώκουμε, λοιπόν, τρία πράγματα:

Πρώτον να μη θεωρήσει κανένας δεδομένο το αποτέλεσμα και να μην υποκύψει στην «πρόκληση» της παραλίας και της ξαπλώστρας.

Δεύτερον, να δοθεί έμφαση στην ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους η χώρα Κυβέρνηση και όχι στο διαγκωνισμό της Αντιπολίτευσης για τα πρωτεία στην Αριστερή πολυκατοικία.

Και τρίτον, να γυρίσουν στο σπίτι τους ψηφοφόροι που επέλεξαν κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ακούγοντας σειρήνες εργαλειοποίησης της πίστης και εκμετάλλευσης του πατριωτισμού των Ελλήνων.

Η Νέα Δημοκρατία, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και διαχρονικά, έχει αποδείξει ότι είναι κόμμα πατριωτικό, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στα εθνικά ζητήματα.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, είναι ισχυρή η πιθανότητα συνεργασιών ή θα οδηγηθούμε σε νέες κάλπες;

Τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρα.

Πρώτον, με είκοσι μονάδες διαφορά κανένας δεν μπορεί να θεωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας και ούτε η ηγεσία του διεκδικεί την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι και 149 βουλευτές να έχει η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμπράξει στη συγκρότηση Κυβέρνησης. Βλέπετε, δεν το ενδιαφέρει η διακυβέρνηση, αλλά μόνο η επιδίωξη να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τρίτον, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης με κομματίδια που τοποθετούνται στα δεξιά της.

Κατά συνέπεια, στις 25 Ιουνίου είτε θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε δεν θα έχουμε καμία Κυβέρνηση.

Σε μια τέτοια περίπτωση νομοτελειακά η χώρα θα συρθεί σε νέες εκλογές τον Αύγουστο. Και αυτό θέλουμε να αποφύγουμε.

Τι να περιμένει η Ηλεία από μια νέα διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

Το  πρόγραμμα μας για την Ηλεία – και γενικότερα για τη Δυτική Ελλάδα – ανταποκρίνεται πρώτα απ’ όλα στον στρατηγικό στόχο, για κρίσιμες οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές.

Εμείς ξεμπλοκάραμε και εμείς θα ολοκληρώσουμε – εφόσον την Κυριακή μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός – τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος.

Στο χώρο της Υγείας θα υπάρξει εκσυγχρονισμός όλων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με παράλληλη ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

Στο αναπτυξιακό σκέλος προτάσσουμε τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στις τοπικές ανάγκες, αλλά και του τουρισμού με αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των δυνατοτήτων της περιοχής. Προβλέπονται ακόμη αναπλάσεις και δράσεις αστικής αναζωογόνησης σε δεκάδες οικισμούς που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Και φυσικά, στις προτεραιότητές μας είναι η τόνωση της απασχόλησης και η αύξηση των μισθών, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Κράτους ώστε να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, αρωγός και όχι χειραγωγός των προσπαθειών του.

Επιλέξατε να μην είστε υποψήφιος βουλευτής. Γιατί;

Βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με χιλιάδες άξια στελέχη του κόμματος σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας – υποψηφίους και μη.

Μοναδική προσωπική μου φιλοδοξία είναι να είμαι χρήσιμος και ουσιαστικός σε οποιαδήποτε αποστολή μού ανατίθεται και νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, αλλά και μεγάλη ευθύνη ταυτόχρονα, που και αυτή τη φορά ο Πρόεδρός μας μού εμπιστεύτηκε αυτόν τον ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο, του Συντονιστή του εκλογικού αγώνα της Παράταξής μας.

Η αποστολή αυτή με έχει φέρει σε άμεση και ουσιαστική επικοινωνία με τους συμπολίτες μας, την οποία ανέκαθεν απολάμβανα από τότε που έκανα τα πρώτα μου βήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχω τη δυνατότητα να αφουγκράζομαι τον παλμό της κοινωνίας και τα μηνύματα που λαμβάνω είναι μόνο θετικά.

Στις 21 Μαΐου τα πήγαμε πολύ καλά, στις 25 Ιουνίου είμαι βέβαιος ότι θα τα πάμε ακόμα καλύτερα, ώστε στις 26 να έχουμε μία ισχυρή, αυτοδύναμη Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.