Νίνα Κασιμάτη: Η «σιδηρά κυρία» της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Επίκεντρο του Συμβουλίου της Ευρώπης έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο η Αρχαία Ολυμπία αφού στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ για τρεις ημέρες έλαβε χώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Θέμα της συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν 34 Βουλευτές από χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν «η Πολιτισμική Κληρονομιά του Νερού» με τη γυναικεία παρουσία να είναι ιδιαίτερα έντονη αφού εκτός των άλλων, της συνεδρίασης προέδρευσε η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Βουλευτής Β’ Πειραιώς ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη.

Η Νίνα Κασιμάτη έχει συμμετάσχει σε διάφορες πολιτικές και αντιπολεμικές πρωτοβουλίες από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αργότερα οργανώθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου κατά τις εσωκομματικές εκλογές του 2007. Διαφώνησε ωστόσο με την υπογραφή του μνημονίου από την κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 και αποχώρησε από το κόμμα. Εξελέγη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιώς στις εκλογές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015 ενώ επανεξελέγη τον Ιούλιο του 2019, πρώτη με 18.457 ψήφους. Είναι κόρη του Γιώργου Κασιμάτη (1949-1993), πρωταθλητή στίβου, που διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού το 1988-89.

Στο περιθώριο των εργασιών, η κα Κασιμάτη μίλησε στην εφ. «Πατρίς» τόσο για την συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού και την Αρχαία Ολυμπία όσο και τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και τα σενάρια συνεργασιών.

Στην ερώτηση τι κρατάμε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού της ΚΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης τόσο για το θέμα της συζήτησης όσο και για την Αρχαία Ολυμπία η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς τόνισε πως: «το γεγονός ότι αυτή η συνεδρίαση διεξήχθη στην Αρχαία Ολυμπία με όλα τα συνεπακόλουθα που σημαίνει για την ειρήνη, τον ολυμπισμό, την ελευθερία, για τις πανανθρώπινες αξίες του ελληνικού πολιτισμού είναι πολύ σημαντικό για το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο ελληνικός πολιτισμός είναι η αντίθεση στη βαρβαρότητα. Στις μέρες μας υπάρχουν πάρα πολλές συρράξεις και οι καιροί είναι  δύσκολοι γι’ αυτό ήθελα να στείλω από εδώ το μήνυμα και για την απελευθέρωση της Κύπρου και για την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και για το άνοιγμα του διαδρόμου από το Αζερμπαϊτζάν ώστε οι άνθρωποι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να μπορέσουν πάλι να έχουν τα αγαθά και επαφή με την Αρμενία και για την επαναφορά στους κανόνες για τα πυρηνικά. Αυτό ήταν το πολιτικό μήνυμα που έπρεπε να βγει από αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα οι εργασίες μας αφορούσαν στην πολιτισμική κληρονομιά του νερού όπου είχαμε εξέχοντες ομιλητές που έδωσαν πολλές διαστάσεις αυτού του στοιχείου και πως αποτυπώνεται στην πολιτιστική κληρονομιά».

«Η Αρχαία Ολυμπία θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο!»

Στην ερώτηση για το αν η τριήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού της ΚΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία για ανάδειξη και ανάπτυξη της Αρχ. Ολυμπίας και ποιες ήταν οι εντυπώσεις των ξένων συναδέλφων σας από την περιοχή, η Βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως: «έχουμε μια πρόταση για να θεσπιστεί και ένα βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης με το όνομα ‘’ΟΛΥΜΠΙΑ’’. Δεν το συζητώ ότι θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο η Αρχαία Ολυμπία και όχι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια. Συμβολίζει αξίες που όσο περνά ο καιρός, λείπουν. Οι εντυπώσεις των ξένων συναδέλφων ήταν εξαιρετικά θετικές. Έμειναν εντυπωσιασμένοι και πως θα μπορούσαν να μην είναι μέσα σε αυτόν τον άγιο τόπο και στην απέραντη ομορφιά που μας περιτριγυρίζει. Έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει  ο σηματοδότης των αρχών και των αξιών που πρέπει να είναι διάχυτες στον κόσμο για να πηγαίνουμε μπροστά με ειρήνη, αδελφικότητα και πρόοδο».

Για τις σκέψεις της ενόψει των επερχόμενων εκλογών, η Νίνα Κασιμάτη τόνισε πως: «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό. Εμείς το ζητάμε εδώ και ενάμιση χρόνο και πλέον νομίζω ότι εκμετρά τον βίο της. Εμείς είμαστε έτοιμοι και πιστεύω ότι και ο ελληνικός λαός θέλει την πολιτική αλλαγή με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να φύγει η Δεξιά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου ο ελληνικός λαός να αναπνεύσει και πάλι και η χώρα μας να αναταχθεί».

Τέλος, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται τα δύο κόμματα μετά και τις κατά καιρούς διαμάχες και διαφωνίες, η κα Κασιμάτη υπογράμμισε ότι: «Είμαστε διαφορετικά κόμματα και γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να περιμένει να συμφωνούμε σε όλα γιατί αλλιώς θα κατεβαίναμε μαζί στις εκλογές ως συνασπισμός κομμάτων. Τα κόμματα έχουν ανάγκη και να οριοθετούν τον χώρο τους. Νομίζω πως η βάση του ΠΑΣΟΚ έκανε αυτοκριτική για την πολιτική που ακολούθησε από το 2010 και μετά αλλά νομίζω πως και ως πολιτικός φορέας το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για τις επιλογές του.

Κάτι τέτοιο θα έκανε καλό και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και στην προοπτική της συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση γιατί προφανώς το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορία που πρέπει να τιμήσει».