Νεκτάριος Φαρμάκης: Oι πολίτες της Ηλείας έχουν και μνήμη και κρίση!

Ενθουσιασμός και συγκίνηση επικράτησε στην κεντρική ομιλία του νυν και εκ νέου υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη στον Πύργο Ηλείας, όπου ενώπιον εκατοντάδων συγκεντρωμένων πολιτών, ο κ. Φαρμάκης αποτύπωσε το έργο της 4ετίας που τελειώνει και το έργο της επόμενης θητείας.

Συγκεκριμένα, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στην ομιλία του ανέφερε: «Η περιφέρεια της Περιφέρειας μετέτρεψε σε πράξη το όραμα της μεγάλης αλλαγής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2019 με την Ηλεία πρωταγωνίστρια. Πρωταγωνίστρια θα είναι και σε αυτές τις εκλογές! Γιατί οι πολίτες της Ηλείας έχουν και μνήμη και κρίση! Θυμούνται ποια ήταν η Δυτική Ελλάδα μέχρι το 2019. Ένας τόπος χωρίς ταυτότητα, χωρίς εξωστρέφεια, χωρίς ανάπτυξη. Κολλημένος στον πάτο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αλλά και ένας τόπος χωρίς δικαιοσύνη. Με την Περιφέρεια να είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός, αποκομμένος από την κοινωνία και τις ανάγκες της, που μονίμως ομφαλοσκοπούσε προς το κέντρο.

Αυτό το θλιβερό σκηνικό άλλαξε τον Σεπτέμβριο του 2019. Εσείς το αλλάξατε! Εσείς κάνατε πράξη το «όλα από την αρχή». Εσείς θα κάνετε πράξη και το «μπροστά για όλους»! Δεν είμαι κάτι παραπάνω από εσάς. Είμαι ένας από εσάς! Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή είπα ότι αυτό που μπορώ να κάνω, είναι να εργαστώ σκληρά για να αλλάξει ταχύτητες και νοοτροπία η Περιφέρεια. Και ότι αυτό θα γίνει με πολλή δουλειά. Αλλά και με ειλικρίνεια και δικαιοσύνη!

Δεσμεύτηκα για καθημερνή προσπάθεια, ώστε να ξεκολλήσουμε τον τόπο μας από τον πάτο. Δεσμεύτηκα ότι στη Δυτική Ελλάδα θα πάψουν να υπάρχουν «πατρίκιοι και πληβείοι», ευνοημένοι και αδικημένοι. Δεσμεύτηκα ότι θα φέρουμε την Περιφέρεια κοντά στην κοινωνία και θα τη κάνουμε πραγματική Αυτοδιοίκηση. Και επί τέσσερα χρόνια, έδωσα αγώνα για όλα αυτά. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας βρίσκεται πλέον εδώ, μπροστά σε όλους.

Σήμερα είμαι εδώ για να σας πω κυρίως τι κάναμε για την Ηλεία. Αλλά και τι σημαίνει η Ηλεία για την Περιφέρεια, αν και αυτό μάλλον το ξέρετε ήδη πολύ καλά. Μην ανησυχείτε. Δεν θα σας ταλαιπωρήσω με πολλά νούμερα, ούτε με καταλόγους έργων. Οφείλω όμως να σας πω, ότι για την 4ετία που πέρασε: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διέθεσε πόρους άνω των 38 εκ. ευρώ για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα 70 εκ. ευρώ για έργα του ΕΣΠΑ. Και επίσης, διέθεσε περίπου 35 εκ. ευρώ για την ενίσχυση 1.700 νέων επενδύσεων στην Ηλεία, αλλά και 28 εκ. ευρώ για ενισχύσεις σε αγρότες της περιοχής. Συνολικά, δηλαδή, το οικονομικό αποτύπωμα της Περιφέρειας στην Ηλεία, ξεπέρασε τα 170 εκ. ευρώ!

Και προσέξτε: Μιλάμε για χρήματα που έχουν δοθεί. Δεν μιλάμε για εντάξεις, δεν μιλάμε για προϋπολογισμούς. Μιλάμε για πραγματικά και ολοκληρωμένα έργα και για πραγματικά χρήματα. Όχι για σχέδια επί χάρτου. Και για να υπάρχει και μία τάξη σύγκρισης: Σκεφτείτε ότι μέχρι το 2019, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ήταν κάπου στα 130 εκ. ευρώ για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Δηλαδή: 130 εκ. ευρώ τότε για όλη τη Δυτική Ελλάδα από το ΕΣΠΑ, 170 εκ. ευρώ τώρα, μόνο για την Ηλεία, από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία! Το έργο και το αποτύπωμά τους, φαίνεται φίλες και φίλοι σήμερα σε όλη την Ηλεία! Φαίνεται στα έργα που ξεκολλήσαμε και προχωρήσαμε.

Οι συνεργάτες μου εδώ στην Ηλεία μπορούν να σας πουν πόσες δυσκολίες ξεπεράσαμε για να πάρουν σάρκα έργα και οστά που είτε υπήρχαν ως «ταμπέλες», είτε είχαν συναντήσει σοβαρά εμπόδια υλοποίησης. Δώσαμε μεγάλο αγώνα. Αγώνα για την ανάπλαση της εισόδου του Πύργου, αγώνα για τη ανάπλαση του ΑΣΟ, αγώνα για την αναβάθμιση του κολυμβητηρίου. Δώσαμε αγώνα για να αποκτήσουν δεκάδες σημεία της Ηλείας, ασφαλείς και καλούς δρόμους. Δρόμους, που είχαν να συντηρηθούν πολλά χρόνια. Δώσαμε αγώνα για να καθαρίσουμε ρέματα και χείμαρρους που επίσης παρέμεναν ακαθάριστοι για πολλά χρόνια. Όπως αγώνα δώσαμε και για να βάλουμε μπροστά όλα τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που είχε ανάγκη η Ηλεία μετά τις πυρκαγιές του 2021, διεκδικώντας μάλιστα και πρόσθετους πόρους από το κράτος, όπως έγινε με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό, για τα οποία εξασφαλίσαμε 10 εκ. ευρώ. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, πως το αποτύπωμα της δουλειάς και των έργων μας, βρίσκονται παντού στην Ηλεία.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως και κάτι άλλο. Όλα αυτά τα έργα είναι σημαντικά. Και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Η Περιφέρεια όμως, δεν είναι μόνο… άσφαλτος και τσιμέντο. Είναι και ένας ισχυρός βραχίονας ανάπτυξης και ανάδειξης των πλεονεκτημάτων κάθε τόπου. Εργαστήκαμε σκληρά λοιπόν για να ισχυροποιήσουμε και να ενισχύσουμε την πρωτογενή παραγωγή της Ηλείας, που όλοι ξέρουμε πόσο μεγάλη αξία έχει. Πέρα από τις ενισχύσεις σε αγρότες που προανέφερα, παρείχαμε χρήματα για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε καταθέσει φακέλους για να ενταχθούν στους καταλόγους ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, τέσσερα ακόμα εκλεκτά αγροδιατροφικά προϊόντα της Ηλείας. Πρόκειται για την πατάτα, τη φράουλα, το καρπούζι και το ελαιόλαδο.

Στον βαθμό που θα το πετύχουμε, θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μία κατεύθυνση που ονειρευόμαστε και η οποία συνδέεται με μία άλλη, στρατηγική πρωτοβουλία μας, η οποία, δεν ήταν μόνο μία προσωπική μου υπόσχεση προς την Ηλεία, αλλά μία αναγκαιότητα για όλη τη Δυτική Ελλάδα που έγινε πράξη: Αναφέρομαι στην Olympian Land, την Ολυμπιακή Γη. Την ταυτότητα εξωστρέφειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας! Ήταν με βεβαιότητα μία από τις πιο εμβληματικές δράσεις που κάναμε στη διάρκεια της θητείας μας. Η Ολυμπία άξιζε και έπρεπε να είναι το «πρόσωπο» της Δυτικής Ελλάδας στον έξω κόσμο και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό.

Ένας από τους επόμενους στόχους μας λοιπόν, είναι να καταφέρουμε να συνδέσουμε το «Olympian Land» με τα εκλεκτά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, ώστε και η αγροτική μας παραγωγή να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη εξωστρέφεια και αναγνωρισιμότητα. Γιατί «Ολυμπιακή Γη» σημαίνει ιστορία και πολιτισμός, σημαίνει τουρισμός, σημαίνει όμως και σύγχρονη αγροτική ανάπτυξη! Στόχος μας λοιπόν, είναι να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε το OLYMPIAN LAND. Να το κάνουμε brand και για τα προϊόντα του τόπου μας, για τις υπηρεσίες του, για τον πολιτισμό του.

Προσωπικά, οραματίζομαι ένα ταμπελάκι που θα γράφει «made in Olympian Land» και θα συνοδεύει κάθε προϊόν αυτού του τόπου, ως σήμα ποιότητας και ως σήμα που θα επιβάλλεται στις αγορές της Ευρώπης. Για να φτάσουμε εκεί όμως, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Και η δουλειά αυτή θέλουμε να γίνει τα επόμενα χρόνια. Θα είναι η επόμενη φάση της προσπάθειας που ξεκινήσαμε σε αυτή τη θητεία και μία από τις προτεραιότητές μας στην επόμενη θητεία.

Τι άλλο σημαίνει όμως η Περιφέρεια για την Ηλεία; Θα σας πω ακόμα μερικά από τα πολλά:

• Σημαίνει τον υπερδιπλασιασμό των πόρων για τα έργα αστικών αναπλάσεων εδώ στον Πύργο.
• Σημαίνει τα δίκτυα φυσικού αερίου που ξεκινούν και για πρώτη φορά θα προσφέρουν στον τόπο μας μία εναλλακτική μορφή ενέργειας.
• Σημαίνει έμφαση στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις με διεθνή αντίκτυπο, όπως το L’ ETAPE GREECE και το FLY OLYMPIA, αλλά και ένα μεγάλο πολιτιστικό πρόγραμμα που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε για να αγκαλιάσει όλους τους τόπους και να προσφέρει ψυχαγωγία ακόμα και σε πολίτες που ζουν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, τονώνοντας παράλληλα τις τοπικές οικονομίες.
• Σημαίνει, τέλος – τέλος, στήριξη σε 11.500 οικογένειες της Ηλείας που ωφελούνται μέσω του αναγεννημένου και ενισχυμένου προγράμμματος ΤΕΒΑ και των συνοδευτικών του δράσεων.
Σήμερα, δεν μοιράζουμε πια μερικά τρόφιμα σε σακούλες. Ανακουφίζουμε σταθερά και με πολλά προϊόντα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους παρέχουμε πλέον και ψυχοκοινωνική στήριξη, παρέχουμε ευκαιρίες άθλησης και ψυχαγωγίας στα παιδιά τους, τελικά προσφέρουμε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλέγμα στήριξης, με σεβασμό στον άνθρωπο και στις ανάγκες του.

Η Ηλεία δεν κερδίζει πλέον μόνο τη θέση που της αξίζει στον χάρτη της Δυτικής Ελλάδας, αλλά είναι και ένας τόπος που μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός και η εξωστρέφεια. Και ναι, είμαστε περήφανοι για την Ηλεία! Είμαστε περήφανοι γιατί αποδείχτηκε πόσα μπορούν να γίνουν σε αυτόν τον τόπο, εάν υπάρχει σχέδιο και όρεξη για δουλειά.

Τώρα πια, έχουν καταλάβει όλοι πως η μιζέρια και η υπανάπτυξη δεν είναι συνυφασμένη με την Ηλεία. Ήταν συνυφασμένη μόνο με τις αντιλήψεις και τις πρακτικές εκείνων που ποτέ δεν πίστεψαν στη δύναμη της Ηλείας και των ανθρώπων της. Εκείνων που αντί για έργα, μοίραζαν όνειρα και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Γι’ αυτό κράτησαν την Ηλεία, όπως και συνολικά τη Δυτική Ελλάδα, στον πάτο. Και αν μας πουν ότι διοίκησαν σε δύσκολες εποχές, θα τους απαντήσουμε ότι και εμείς, σε πολύ δύσκολες εποχές διοικήσαμε.

Περάσαμε πάνω από δύο χρόνια με την κοινωνία στον «γύψο» της πανδημίας, μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον φόβου και αγωνίας για την ίδια την ανθρώπινη ζωή, αλλά και τρομερής καθίζησης σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Όμως, εμείς ούτε σταματήσαμε, ούτε κρυφτήκαμε. Σηκώσαμε ακόμα πιο ψηλά τα μανίκια και δεν αφήσαμε τίποτα να μείνει πίσω ενώ παράλληλα στηρίξαμε το τοπικό σύστημα υγείας. Και επιπλέον, στρέψαμε άμεσα πόρους 50 εκ. ευρώ για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του τόπου μας. Με αυτά τα χρήματα, βοηθήσαμε να μην κλείσουν μαγαζιά, να κρατηθούν και να αντέξουν μικρομεσαίοι επαγγελματίες. Και κυρίως, να μην χαθούν θέσεις εργασίας!

Η αγάπη είναι η κινητήρια δύναμη που μας πάει μπροστά! Όταν αγαπάς, βρίσκεις τρόπο να προσφέρεις. Βρίσκεις τρόπο να ενώσεις, να δυναμώσεις, να προκόψεις. Όταν δεν αγαπάς – ή το μόνο που αγαπάς είναι η εξουσία – τότε τίποτα καλό δεν θα βγει. Με αγάπη για τον τόπο θα συνεχίσουμε λοιπόν τη δουλειά. Με πίστη στις πολύ μεγάλες δυνατότητες των ανθρώπων της Ηλείας. Και με πολλή όρεξη για να κατακτήσουμε πολλές ακόμα κορυφές.

Γιατί, όπως έχω πει πολλές φορές, δεν φτάσαμε ακόμα εκεί που θέλουμε. Η επόμενη 5ετία είναι καθοριστική για την Ηλεία που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η μία κατεύθυνση είναι μπροστά. Να συνεχίσουμε τη δουλειά, να διατηρήσουμε την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα και να καταφέρουμε να βάλουμε την Ηλεία σε θέση οδηγού στους κρίσιμους τομείς της αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης.

Ήδη ανέφερα προηγουμένως την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για να αυξήσουμε το πλήθος των ΠΟΠ και ΠΓΕ αγροδιατροφικών προϊόντων και να τα εντάξουμε στο «όχημα» της OLYMPIAN LAND. Μία άλλη εμβληματική πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει και αφορά όλη τη Δυτική Ελλάδα αλλά έχει ακόμα πιο μεγάλη σημασία για την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία – δηλαδή τους δύο νομούς με τη μεγαλύτερη ύπαιθρο, είναι η απόφασή μας, να μπουν όλοι οι δήμοι στο πρόγραμμα των Χωρικών Επενδύσεων, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι δήμοι, μικροί και μεγάλοι, να έχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για να προχωρήσουν σε σημαντικά έργα ανάπλασης που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.

Και όλοι ξέρουμε καλά πως τη μεγαλύτερη ανάγκη τέτοιων έργων έχουν οι κάτοικοι της υπαίθρου, εκείνοι που παραμένουν στα χωριά και στη γη τους. Θέλουμε να παραμείνουν στα χωριά και στη γη τους. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν όλα τα χωριά μας πιο όμορφα και πιο σύγχρονα. Το χρωστάμε στους ξωμάχους μας, σε αυτούς χάρη στους οποίους επιβιώνει αυτός ο τόπος επί χιλιάδες χρόνια!

Επίσης: Με τη νέα Πατρών – Πύργου να είναι πραγματικότητα σε 1-1,5 χρόνο και την απομόνωση της Ηλείας να σπάει οριστικά, ανοίγονται νέοι δρόμοι για να γίνει η Ηλεία ένας ελκυστικός προορισμός επενδύσεων και τουρισμού. Και βέβαια, μιλώντας για το νέο αυτοκινητόδρομο, πρέπει να πω ότι η διεκδίκησή μας να φτάσει ο νέος δρόμος μέχρι την Ολυμπία και τα όρια της Μεσσηνίας, παραμένει ισχυρή. Οι μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει και σας διαβεβαιώνω πως δεν θα πάψουμε ποτέ να παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Και πρέπει να φτάσει ο δρόμος μέχρι την Ολυμπία, γιατί δεν ξεχνάμε και κάτι άλλο: Ότι η Ολυμπία θα είναι το επίκεντρο του σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας, του οποίου οι δράσεις πρέπει να ξεκινήσουν και να είστε βέβαιοι, πως θα κάνουμε τα πάντα για να ξεκινήσουν και μάλιστα, να αρχίσουν να ολοκληρώνονται το συντομότερο δυνατό. Αυτή λοιπόν, είναι η μία κατεύθυνση.

Η άλλη κατεύθυνση είναι προς τα πίσω. Επιστροφή στην ακινησία και στις λογικές του παρελθόντος. Επιστροφή στα όνειρα και στα συνθήματα, επιστροφή τελικά στα «χαμένα στοιχήματα». Είναι πολύ εύκολο να συμβεί αυτό. Δύσκολα χτίζεις, εύκολα γκρεμίζεις. Στις εκλογές της επόμενης Κυριακής λοιπόν, οι πολίτες της Ηλείας θα επιλέξουν κατεύθυνση. Παραμένουμε στο μονοπάτι που έφερε αποτελέσματα και γέννησε ελπίδες ή ρισκάρουμε την επιστροφή στα έργα και τις ημέρες εκείνων που κράτησαν τον τόπο στον πάτο και την ανεργία στα ύψη;

Προσωπικά, πιστεύω πως η Ηλεία θα επιλέξει τον δρόμο της δουλειάς, της ευθύνης και της προκοπής. Οι πολίτες της Ηλείας, την Κυριακή που μας έρχεται θα βροντοφωνάξουν: Πάμε μπροστά! Όλοι μαζί μπροστά! Γιατί οι πολίτες της Ηλείας τώρα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Τώρα, έχουν καταλάβει ότι αυτός ο τόπος πάει μπροστά μόνο με προσπάθεια. Όχι με «σωτήρες». Ότι μόνο η ενότητα όλων μας θα δημιουργήσει το μέλλον που αξίζει στην Ηλεία. Και εγώ δεν είμαι εδώ ως «σωτήρας» ή «θαυματοποιός». Δεν είμαι κάποιος που αισθάνεται «πεφωτισμένος δάσκαλος», «ηγέτης» ή «οδηγός». Είμαι ένας από εσάς! Και μαζί με εσάς θα προχωρήσω μπροστά, στην ίδια πάντα γραμμή, της ευθύνης και της σκληρής δουλειάς. Δεν είμαι πλασιέ οραμάτων. Είμαι ένας υπηρέτης του τόπου μου.

Ένας Αιτωλοακαρνάνας που όπως είπα και στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου, αισθάνομαι την Ηλεία ως το δεύτερο σπίτι μου. Και αγωνίζομαι για την Ηλεία με τον σεβασμό και την ταπεινότητα που πρέπει, απέναντι σε ανθρώπους που ξέρω ότι για πολλά χρόνια στερήθηκαν πολλά. Αισθάνομαι περήφανος γιατί στην 4ετία που τελειώνει, δώσαμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να αναδείξουν κάποιες από τις αρετές και δυνατότητές τους. Και είμαι έτοιμος να προσπαθήσω ακόμα πιο σκληρά, μαζί με όλους εσάς, για το μέλλον της Ηλείας. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος πως οι πολίτες της Ηλείας θα σταθούν δίπλα μας και τώρα.

Πάμε λοιπόν… Πάμε μπροστά! Όλοι μαζί! Για την Ηλεία και για τη Δυτική Ελλάδα! Για τον πατέρα και τη μάνα, τον γιο και την κόρη, τον αδελφό, τον γείτονα, τον φίλο καθενός και καθεμιάς από εμάς! Μπροστά για όλους! Μπροστά για μία νέα πορεία ειλικρίνειας και έργου! Μπροστά για να στεριώσουμε την προκοπή! Μπροστά, όχι για μία Δυτική Ελλάδα απλών ψηφοφόρων, αλλά για μία Δυτική Ελλάδα όπου όλοι θα είναι συμμέτοχοι της προσπάθειας και όλοι θα απολαμβάνουν μερίδιο! Το βράδυ της Κυριακής, όλοι μαζί θα γιορτάσουμε τη μεγάλη νίκη. Και το πρωί της επόμενης Δευτέρας, όλοι μαζί θα προχωρήσουμε προς το μέλλον. Τίποτα πια δεν μας σκιάζει. Αποδείξαμε πως δεν υπάρχουν εμπόδια που να μπορούν να σταθούν στον δρόμο μας όταν είμαστε μαζί. Μαζί! Μπροστά! Για όλους! Με τη νίκη!!!»