Οι γυναίκες των νέων δημοτικών συμβουλίων – Πολλές υποψήφιες, λίγες εκλεγμένες

ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

Αρκετές ήταν οι γυναίκες στα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών της Ηλείας που έθεσαν υποψηφιότητα ως δημοτικοί σύμβουλοι, στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του προηγούμενου διαστήματος. Αρκετές ήταν οι γυναίκες στα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών της Ηλείας που έθεσαν υποψηφιότητα ως δημοτικοί σύμβουλοι, στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του προηγούμενου διαστήματος.

Αρκετές ήταν οι γυναίκες στα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών της Ηλείας που έθεσαν υποψηφιότητα ως δημοτικοί σύμβουλοι, στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του προηγούμενου διαστήματος. Και μπορεί κάποιες να μην κατάφεραν να εκλεγούν και τα ποσοστά των γυναικών που εξελέγησαν στα δημοτικά συμβούλια να είναι χαμηλά, ωστόσο το γυναικείο φύλλο εισήλθε δυναμικά αυτή την φορά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης δημιουργώντας, ένα νέο πολιτικό «ρεύμα» σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στην Ηλεία, ανά δήμο οι γυναίκες που εξελέγησαν και θα κατέχουν θέσεις στα δημοτικά συμβούλια, ίσως και θέσεις αντιδημάρχων με το νέο έτος, είναι πρόσωπα, που είτε έθεσαν τον εαυτό τους για πρώτη φορά στη διαδικασία της εκλογικής ψηφοφορίας είτε βρίσκονται στα κοινά εδώ και αρκετά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως το «γυναικείο πολιτικό ρεύμα» είναι εδώ και μπορεί να αναλάβει θέσεις ευθύνης παρά την κατά κάποιο τρόπο «ανδροκρατούμενη» Αυτοδιοίκηση.

Σε όλη την Ηλεία, 26 γυναίκες θα βρίσκονται στα έδρανα των δημοτικών συμβουλίων από τους συνολικά 173 δημοτικούς συμβούλους που έχουν εκλεγεί στους επτά δήμους του Νομού.

ADVERTISING

Στον δήμο Πύργου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου σε σύνολο 29 δημοτικών συμβούλων οι γυναίκες είναι μόλις… δυο και αυτές από τον συνδυασμό «Μπορούμε» του Στάθη Καννή που κέρδισε τις εκλογές. Πρόκειται για την Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου η οποία έχει την εμπειρία της Αυτοδιοίκησης και την Οικονομολόγο Έλενα Μπαγιώργου-Κλωνάρη για την οποία είναι η πρώτη φορά που θα ασκεί τα καθήκοντά της ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος. Η κ. Αλικάκη-Τζανέτου υπήρξε πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ από το 2019 έως το 2023 θέση από την οποία παραιτήθηκε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της με την παράταξη του Στάθη Καννή με την οποία και εκλέχθηκε. Έχει αρκετή εμπειρία στα κοινά καθώς ήταν και την προηγούμενη περίοδο δημοτική σύμβουλος Πύργου και έτσι γνωρίζει την Αυτοδιοίκηση και όλα όσα χρειάζεται ο δήμος για να αναπτυχθεί περισσότερο.

Από την άλλη η Έλενα Μπαγιώργου – Κλωνάρη, ως νέα μητέρα, εργαζόμενη γυναίκα και κάτοικος αυτής της πόλης άφησε πίσω τις δεύτερες σκέψεις και το φόβο του «ποια είμαι εγώ που θα καταφέρω να ακουστώ» και για πρώτη φορά εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος έχοντας ως στόχο να συμβάλλει στην εξέλιξη του τόπου. «Ενός τόπου που υστερεί σε τόσα πολλά πράγματα ενώ έχει τόσες πολλές δυνατότητες, που δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί από καμιά δημοτική αρχή έως τώρα», αναφέρει η ίδια.

Στον δήμο Ήλιδας

«Φτωχότερο» συγκριτικά με τις περασμένες δημοτικές εκλογές του 2019 θα είναι το γυναικείο στοιχείο στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας καθώς μονάχα δύο θα είναι οι γυναίκες που θα συμμετέχουν σε αυτό συγκριτικά με τις 5 που είχαν εκλεγεί το 2019. Η πρώτη εκπρόσωπος του νέου δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας θα είναι η γνωστή πνευμονολόγος Θεώνη Γεωργοπούλου, που αναδείχθηκε πρώτη από την παράταξη του νέου δημάρχου Χρήστου Χριστοδουλόπουλου με 1.124 σταυρούς. Η δεύτερη γυναίκα θα είναι η στρατιωτικός, συγγραφέας και επιχειρηματίας Άννα Κορτέση από την παράταξη «Ήλιδα 36» του Ανδρέα Παπαδάκου. Η πνευμονολόγος Θεώνη Γεωργοπούλου διαθέτει σοβαρές πολιτικές απόψεις για ζητήματα του τόπου της, αλλά πάνω απ’ όλα ως υγειονομικός γνωρίζει τα προβλήματα των νοσοκομείων του νομού και ειδικότερα της Αμαλιάδας και έχει τη δυνατότητα προτάσεων που μπορούν να δώσουν λύσεις.

Από την άλλη, η Άννα Κορτέση συμμετέχει και αυτή για πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή. Γυναίκα που αγαπά τον εθελοντισμό και την προσφορά, έχει τη διάθεση να βοηθήσει τον τόπο της να αναπτυχθεί και την καθημερινότητα των συμπολιτών της να βελτιωθεί.

Στον δήμο Ζαχάρως – Φιγαλείας

Στο Δήμο Ζαχάρως όπου το Δημοτικό Συμβούλιο είναι 19μελες, υπάρχουν μόνο δυο γυναίκες. Η ιδιωτική υπάλληλος και πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Μαρίνα Αντωνοπούλου από τον συνδυασμό του νέου Δημάρχου «ΖαχάρΩ-φΙΓΑΛΕΙΑ» Κώστα Μητρόπουλου και η πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Σκαλτσά – Καλογεροπούλου (ΔΕ Ζαχάρως) από την παράταξη «ΝΕΔΑ» του απερχόμενου Δημάρχου Κώστα Αλεξανδρόπουλου.

Στον δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων

Ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων είναι αυτός που θα έχει τις περισσότερες γυναίκες στο νέο δημοτικό συμβούλιο και συγκεκριμένα 9 (από τους συνολικά 25 δημοτικούςK συμβούλους), δηλαδή το 36% περίπου.

Συγκεκριμένα, στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου θα καθίσουν από τον συνδυασμό του επανεκλεγέντος Δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου, η Δικηγόρος Αθανασία Κουσκουρή, η ιδιωτική υπάλληλος Σταυρούλα Δημητρακοπούλου, η επιχειρηματίας Κωνσταντίνα Φωτεινοπούλου, η Δικηγόρος- Εργατολόγος Δήμητρα Ζαφειρόπουλου, η Αγρότισσα Τόνια Νανοπούλου και η εκπαιδευτικός Βασιλική Κοτσοπούλου.

Από την παράταξη της αντιπολίτευσης του Τάκη Δημητρουλόπουλου έχουν εκλεγεί η Μηχανολόγος- Μηχανικός Ελένη Κουφωλιά, η Δικηγόρος Δώρα Καλάκου και η ιδιωτική υπάλληλος Κλειώ Γρίβα.

Από αυτές στο δημοτικό Συμβούλιο του δήμου έχουν διατελέσει ξανά η Αθανασία Κουσκουρή και η Κωνσταντίνα Φωτεινοπούλου (από την παράταξη του κ. Μπαλιούκου), ενώ η Δώρα Καλάκου (από την παράταξη του Τάκη Δημητρουλόπουλου) ήταν στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πύργου. Να σημειωθεί ότι η Δήμητρα Ζαφειροπούλου ήταν πριν από λίγους μήνες υποψήφια Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχοντας μία πολύ καλή παρουσία στις βουλευτικές εκλογές.

Στον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Εικοσιπέντε θα είναι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και θέσεις δημοτικών συμβούλων στο νέο συμβούλιο καταλαμβάνουν 4 γυναίκες. Από τον συνδυασμό του επανεκλεγέντος Δημάρχου Γιάννη Λέντζα, η νυν αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεωργία Κακαλέτρη που σάρωσε σε σταυρούς προτίμησης, η Γεωπόνος-και νυν αντιδήμαρχος, Αλεξάνδρα Γιαννίτση αλλά και η εκπαιδευτικός Βάσω Σωτηροπούλου (και οι τρεις στην ΔΕ Βουπρασίας). Η κ. Σωτηροπούλου, εκλέγεται για πρώτη φορά σε έδρανα δημοτικού συμβουλίου ως δημοτική σύμβουλος, ωστόσο η πολύτιμη εμπειρία της σε κοινωνικά και ευαίσθητα ζητήματα που αγγίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση δεν αποκλείεται να της εξασφαλίσει και μια πιο ανώτερη θέση ευθύνης στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Αυτό μένει να το δούμε με την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2024.

Όσο για τις Γεωργία Κακαλέτρη και Αλεξάνδρα Γιαννίτση, έχουν ξεκινήσει την πορεία τους στα κοινά με τον Γιάννη Λέντζα από το 2019 και το γεγονός ότι επανεξελέγησαν αποδεικνύει την πλούσια εμπειρία που έχουν στην αυτοδιοίκηση. Επίσης στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου θα βρεθεί και η Διονυσία Κουτσούκου Ζησιμοπούλου από την παράταξη της αντιπολίτευσης του Βασίλη Τσιρίκου η οποία για πρώτη φορά εκλέγεται δημοτική σύμβουλος ωστόσο είχε θέσει στο παρελθόν υποψηφιότητα ως περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη του Νεκτάριου Φαρμάκη. Αυτή την φορά θα καθίσει στα δημοτικά έδρανα με τον λόγο της να έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η ίδια είναι αγρότισσα στην περιοχή του Κάμπου.

Στον δήμο Πηνειού

Τρείς θα είναι οι γυναίκες Δημοτικοί Σύμβουλοι σε σύνολο 25 μελών που θα συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Πηνειού. Η Μαία Αρετή Τσερεμέ (ΔΕ Βαρθολομιού) και η Δικηγόρος Βάντα Κοντούλη (ΔΕ Γαστούνης) από την παράταξη του νέου Δημάρχου Αλέξη Καστρινού και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γαστούνης, Μαρία Μητσοπούλου-Τσιόγκα (ΔΕ Γαστούνης) από την μείζονα μειοψηφία του Ανδρέα Μαρίνου. Η Αρετή Τσερεμέ βρίσκεται για πρώτη φορά στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου ωστόσο με την εμπειρία της στο χώρο της νοσηλευτικής έχει επιδείξει την πλούσια συνεισφορά της στο κοινωνικό σύνολο καθώς συμμετέχει στο Δίκτυο Μαιών Ηλείας, που πραγματοποιεί πληθώρα δωρεάν εξετάσεων με τεστ ΠΑΠ σε γυναίκες σε ολόκληρη την Ηλεία. Όσο για την δικηγόρο Βάντα Κοντούλη, είναι ένα πρόσωπο γνωστό στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς στο πλευρό του Αλέξη Καστρινού έχει διατελέσει για χρόνια δημοτική σύμβουλος, ενώ υπήρξε και δήμαρχος Γαστούνης. Αυτή την φορά επανεξελέγη και θα βρίσκεται στα έδρανα του νέου δημοτικού συμβουλίου ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβει και θέση ευθύνης στον δήμο από τον Ιανουάριο του 2024.

Από την άλλη η Μαρία Μητσοπούλου – Τσιόγκα, που εξελέγη με την παράταξη του Ανδρέα Μαρίνου, είναι και αυτή, ένα έμπειρο πρόσωπο της τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει διατελέσει και την προηγούμενη τετραετία δημοτική σύμβουλος και είναι πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γαστούνης. Η αυτοδιοικητική της πορεία, αναγνωρίστηκε από τον κόσμο που επέλεξε την παράταξη «Κοινωνία των Πολιτών» και οι σταυροί προτίμησης την οδήγησαν για τα επόμενα πέντε χρόνια στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Από τους 25 Δημοτικούς Συμβούλους που θα απαρτίζουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, γυναίκες θα είναι οι τρεις, μία παραπάνω από τον αριθμό που συμμετέχουν σήμερα. Αυτές είναι η Αθηνά Ηλιοπούλου που εκλέχθηκε στην ΔΕ Αρχ. Ολυμπίας από την παράταξη του νέου Δημάρχου Άρη Παναγιωτόπουλου και η Θεοδώρα Μαρκοπούλου που εκλέχθηκε στην ΔΕ Λασιώνος. Επίσης η Ροϊδούλα Αντωνοπούλου που εκλέχθηκε στην ΔΕ Φολόης από τον συνδυασμό του απερχόμενου Δημάρχου Γιώργου Γεωργιόπουλου είναι η μόνη που συνεχίζει