Οι προτάσεις της ΠΔΕ για την ανασυγκρότηση της Ηλείας

Τις δικές της προτάσεις έχει καταθέσει προς την «διαΝΕΟσις» η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ανασυγκρότηση της Ηλείας, με επίκεντρο την Αρχ. Ολυμπία.

Οι θέσεις αυτές αφορούν ένα πλαίσιο σκέψεων με σκοπό ο νομός να γίνει μια περιοχή με υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας μέσω ενός βιώσιμου μοντέλου μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της υπαίθρου.

Μια περιοχή όπου το παγκόσμια αναγνωρίσιμο πολιτιστικό και ηθικό της απόθεμα ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες και τις προκλήσεις του μέλλοντος στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, του αθλητισμού, και του τουρισμού, μια περιοχή με ανθεκτικό αγροτοδιατροφικό παραγωγικό σύστημα που ακολουθεί βέλτιστες πρακτικές από όλο τον κόσμο και τέλος μια περιοχή με υψηλές επιδόσεις στην Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση, ώστε να καλύψει την χρόνια υστέρηση μέσω της τεχνολογίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την Αρχαία Ολυμπία, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν την αντιμετωπίζει μόνο ως επίκεντρο ενός σχεδιασμού που αφορά την ανάπτυξη της Ηλείας, αλλά και ως επίκεντρο ενός σχεδιασμού που αφορά το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Γι’ αυτό, εξάλλου, η νέα τουριστική ταυτότητα της Δυτικής Ελλάδας τιτλοφορείται ως «Olympian Land», δηλαδή «Ολυμπιακή Γη».

Πάνω σε αυτό το brand, η Περιφέρεια προτείνει τη δόμηση μιας διακριτής ταυτότητας για τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας και τη εξαγωγή τους στις διεθνείς αγορές.

Πέντε άξονες για την ανασυγκρότηση

Το πλάνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ανασυγκρότηση της Ηλείας, περιλαμβάνει σύμφωνα με την εφ. «Πατρίς» πέντε άξονες προτεραιότητας. Ο πρώτος είναι η Ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού, αθλητικού και περιβαλλοντικού αποθέματος της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία. Ο δεύτερος είναι η Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της περιοχής παρέμβασης και η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας. Ο τρίτος είναι η Βελτίωση της συνδεσιμότητας και προσπελασιμότητας της περιοχής και του δικτύου υποδομών. Ο τέταρτος είναι η Προαγωγή της επιχειρηματικότητας και των ευκαιριών παραγωγής εισοδήματος με έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό και την αγροτική παραγωγή. Ο πέμπτος άξονας τέλος είναι η Διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η ανάπτυξη και προώθηση στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού.

Επτά μελέτες για την Ηλεία

Εκτός από τους 5 αυτούς βασικούς άξονες, το σχέδιο της Περιφέρειας εμπεριέχει και την πρόταση επτά στρατηγικών μελετών. Αυτές είναι:

Μελέτη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου: Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, κρίνεται ως κεντρικός πυλώνας του όποιου εγχειρήματος ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης, άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διευκόλυνση, προώθηση και προσέλκυση -με όρους ασφάλειας δικαίου- των παραγωγικών επενδύσεων, νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την ανάδειξη τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Μελέτη Αντιπλημμυρικής Θωράκισης: Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, η Αρχαία Ολυμπία και η Ηλεία γενικότερα, έχουν ανάγκη από μία ολοκληρωμένη μελέτη (masterplan) αντιπλημμυρικής προστασίας των ρεμάτων, χείμαρρων και ποταμών. Η μελέτη πρέπει να περιλαμβάνει προγραμματισμό υλοποίησης έργων, λαμβάνοντας υπόψη τεχνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.

Μελέτη Αντιπυρικής Προστασίας: Απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης και αναζωογόνησης της περιοχής αποτελεί η ύπαρξη μια ολιστικής μελέτης και για την αντιπυρική θωράκιση και προστασία τόσο του παγκόσμιου πολιτιστικού θησαυρού του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου της Ολυμπίας, όσο και των χωριών, των οικισμών και των δημοτικών ενοτήτων της Ηλείας.

Rebranding Olympia: Η συγκεκριμένη μελέτη έχει στόχο, τη διαμόρφωση μιας μακρόπνοης στρατηγικής για την ανάπτυξη της ταυτότητας για τον παγκόσμιο προορισμό Αρχαία Ολυμπία. Στόχος είναι η ανάπτυξη ισχυρής τουριστικής ταυτότητας για την Αρχαία Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή μέσω της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών τοπίων που διαθέτει η περιοχή και η ανάδειξή τους με τρόπους που ενισχύουν τον τουρισμό, την ελκυστικότητα των πολιτιστικών μνημείων και των φυσικών περιοχών.

Μελέτη για την Αγροδιατροφή: Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κομβικό οικονομικό κλάδο για την Ηλεία. Η μελέτη θα στοχεύει στον εντοπισμό των δυνατοτήτων και των αδυναμιών, αναδεικνύοντας τις δράσεις και τις πρακτικές που θα εκσυγχρονίσουν και θα δυναμώσουν τον κλάδο.

Μελέτη για τα Κοινωνικά Δίκτυα και το Ανθρώπινο Δυναμικό: Αναπόσπαστο κομμάτι της ανασυγκρότησης της περιοχής σύμφωνα με την Περιφέρεια πρέπει να αποτελεί η πλήρης «χαρτογράφηση» του ανθρώπινου δυναμικού και των κοινωνικών δικτύων της Ηλείας. Η μελέτη θα στοχεύσει στην ανάδειξη των σημείων που θα ενισχύσουν με γνώσεις το κοινωνικό δυναμικό της περιοχής προκειμένου να μπορεί να «υποστηρίξει» ένα νέο και βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης.

Μελέτη για Πράσινη ανάπτυξη: Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», για την ανασυγκρότηση και τη σύγχρονη ανάπτυξη της Ηλείας, πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες εκείνες οι παράμετροι που θα διασφαλίσουν την πράσινη μετάβαση και την ανάδειξη της Ηλείας σε πρότυπο διαχείρισης του ανθρωπογενούς και οικιστικού περιβάλλοντος.

Τα έργα και οι δράσεις

Τέλος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην πρόταση που κατέθεσε στην «διαΝΕΟσις» πρότεινε κάποια έργα και δράσεις.

Τα σημαντικότερα εξ’ αυτών είναι: Κατασκευή Αθλητικού Κέντρου Αρχαίας Ολυμπίας, παράκαμψη αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας και κατασκευή πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση της κίνησης στον αρχαιολογικό χώρο, ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων – πολιτιστική διαδρομή (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Ήλιδα, Επικούριος Απόλλωνας), εθνικές δράσεις ανάδειξης και προβολής της Αρχαίας Ολυμπίας και περαιτέρω ενίσχυσης του τουριστικού αποθέματος της περιοχής μέσω της αξιοποίησης υποδομών όπως το λιμάνι Κατακόλου και τα αεροδρόμιο του Επιταλίου, δημιουργία περιπατητικών μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών που θα συνδέσουν τον ορεινό όγκο με τις πεδινές περιοχές, Κλειστά Αρδευτικά Δίκτυα και εκσυγχρονισμός της άρδευσης, εξηλεκτρισμός και προσβασιμότητα κτηνοτροφικών μονάδων, εκσυγχρονισμός των αστικών υποδομών (δίκτυα ύδρευσης, διαχείριση αστικών λυμάτων, κλπ), εκσυγχρονισμός των Κέντρων Υγείας και βελτίωση της εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επισκεπτών, ενίσχυση των ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με κατεύθυνση στον τουρισμό αλλά και τις εμπορικές χρήσεις στον πυρήνα του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας, διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την τοπική μεταποιητική παραγωγικότητα και τον τουρισμό (κίνητρα για την τυποποίηση και προβολή τοπικών προϊόντων καθώς και την προώθησή τους στα καταλύματα και τα καταστήματα εστίασης της Ηλείας), πιστοποίηση ποιότητας και εμπορικό σήμα (branding) για τα τοπικά προϊόντα, παρεμβάσεις ανάπλασης οικισμών στην ευρύτερη περιοχή, προσέλκυση επενδύσεων (φορολογικά ή άλλου είδους κίνητρα για την δημιουργία νέων επενδύσεων) και δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων και τέλος ίδρυση ξενόγλωσσων πανεπιστημιακών τμημάτων με έμφαση στην ιστορία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό.