Οι στιγμές μέσα στον χρόνο – Φωτεινή Πιπιλή

Η Φωτεινή Πιπιλή  είναι Ελληνίδα πολιτικός, δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας.

Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1950 στην Αθήνα όμως έλκει την καταγωγή της από την Ηλεία και συγκεκριμένα την Νέα Φιγαλεία.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα ρεπόρτερ στην ελληνική τηλεόραση (1973). Με το όνομα Φωτεινή Ανδρέου παρουσίαζε το 1972-73 ρεπορτάζ στην δημοσιογραφική εκπομπή της.

Έχει παρουσιάσει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές στη δημόσια, ιδιωτική τηλεόραση και έχει διατελέσει αρχισυντάκτρια δελτίου ειδήσεων στην ΕΡΤ. Παράλληλα με την τηλεοπτική της καριέρα, συμμετείχε ενεργά στο Γυναικείο Κίνημα. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά, ενώ πολύχρονη είναι η καθημερινή ραδιοφωνική παρουσία της στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Αντέννα», «Πλάνετ».

Για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας ενώ τον Ιούνιο του 2002 ορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων αρμόδια για θέματα επικοινωνίας. Στις εκλογές του 2007, του 2009, στις διπλές εκλογές του 2012, καθώς και σε αυτές του 2019 εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ Αθηνών.

  1. Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Έγραψε ιστορία στην δημοσιογραφία

Ξεκίνησε την δημοσιογραφική της καριέρα στο γυναικείο περιοδικό ΠΑΝΘΕΟΝ – ταυτόχρονα με την εισαγωγή της στη Νομική σχολή του Α.Π.Θ.-εν συνεχεία ΕΚΠΑ – ενώ παρακολούθησε σε κολλέγιο της Οξφόρδης σεμινάριο με θέμα «media and drama». Υπήρξε η πρώτη γυναίκα ρεπόρτερ στην ελληνική τηλεόραση. Δημοσιογραφεί πλέον των 40 χρόνων, με διακεκριμένη καριέρα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες και περιοδικά. Έχει τιμηθεί με σημαντικά δημοσιογραφικά βραβεία – Μπότση, ΧΡΥΣΗ ΠΕΝΑ, «Αύρα Θεοδωροπούλου» από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, βραβείο ΕΥΔΑΠ για την καλύτερη πρωτοβουλία φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων (2001), Environmental Awards 2016 – καθώς και με εθνικές και τοπικές διακρίσεις από συλλόγους, φορείς και οργανώσεις κυρίως για τη δράση της για το  Περιβάλλον, την Ισότητα των Φύλων και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Παράλληλα, έχει καταγραφεί ως πρωτοπόρος του κινήματος της Ζωοφιλίας στην Ελλάδα (υπήρξε η πρώτη δημοσιογράφος που καθιέρωσε ειδική στήλη για τα Ζώα).

Αφιέρωσε την ζωή της στην έρευνα

Το 1979, σε συνέχεια των σπουδών της, παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο σε κολλέγιο της Οξφόρδης με θέμα “Media and Drama”. To 1984, με υποτροφία της Σουηδικής κυβέρνησης, διεξήγαγε έρευνα και εν συνεχεία παρουσίασε συγγραφική μελέτη για τη ζωή της Γυναίκας Μετανάστριας στη Σουηδία. Πολυταξιδεμένη σε πλέον των 100 χωρών, ήταν από τις ελάχιστες δημοσιογράφους που κατέγραψαν  από τη δεκαετία του 1970 «εξωτικές» και δύσκολα προσβάσιμες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, με δημοσιεύσεις και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Μετά από δεκαπενταετή έρευνα, έχει πλέον συγκεντρώσει το μοναδικό φωτογραφικό – κινηματογραφικό αρχείο για τα Οθωμανικά Μνημεία στην Ελλάδα, καταγράφοντας και φωτογραφίζοντας σε όλη τη χώρα. Στο προσωπικό της αρχείο συγκεντρώνονται φωτογραφίες και πληροφορίες για τον υδάτινο πλούτο της χώρας (λίμνες, φαράγγια, καταρράκτες, ποτάμια, νερόμυλους, γεφύρια  κλπ).

Ασχολήθηκε με τον Δήμο Αθηναίων

Από το 1986 έως και το 2006 διετέλεσε ανελλιπώς δημοτική σύμβουλος Αθηναίων, σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ επί τρεις συνεχείς τετραετίες – 1994, 1998, 2002 – και εκλεγόμενη σαρωτικά πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος πανελλαδικά. Το 2006 διετέλεσε μεταβατική Δήμαρχος Αθηναίων μετά την αποχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη. Ως Πρόεδρος του Δ.Σ της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΠΠΕ ,δημιούργησε τα παγκόσμιας εμβέλειας, πρωτοποριακά περιβαλλοντικά Εθνικά Προγράμματα του ΥΠΕΧΩΔΕ (1998-2002) «Καθαρές Θάλασσες και Ακτές» www.thalassa.gr, καθώς και «Λίμνες και Ποτάμια της Πατρίδας μας» www.thisavros.gr. Για τη δράση της αυτή δέχθηκε τα συγχαρητήρια της Πολιτειακής, πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου, αλλά και τα επίσημα εύσημα της τότε Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ε.Ε. M. Wallstrom και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής R. Prodi. Το 2006 υπήρξε υποψήφια Νομάρχης Αθηνών με την Νέα Δημοκρατία.

Μπήκε στην Βουλή

Από το 2007 εκλέγεται βουλευτής στην Α Αθηνών με τη Ν.Δ. Τη διετία  2012-2014 υπηρέτησε ως Τακτικό Μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως Αναπληρωματικό Μέλος στην Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Ατόμων, καθώς και στην Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστήμης, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης. Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων, Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής (2007-2012), Μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης (2007 – 2012), Μέλος της Μόνιμης  Επιτροπής Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (2007 – 2012), Μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου (2012 – 2015), Μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (2012 – 2015) και Μέλος της Επιτροπής παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού   Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ανέπτυξε συγγραφική δράση

Το 2004 εξέδωσε από τις εκδόσεις Λιβάνη με δικές της φωτογραφίες τον «ύμνο» όπως χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ στον περιβαλλοντικό πολιτισμό της άγνωστης Ελλάδας, «Τα καλύτερα μου  σαββατοκύριακα και…. βαλε». Επίσης το 2004 κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Πολιτισμού το δίγλωσσο βιβλίο της «Ολυμπιακή Γη» με δικές της φωτογραφίες, αφιέρωμα στους θησαυρούς της Ηλειακής γης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων  της Αθήνας.