Ο Βασίλης Γιαννόπουλος στην εφ. “Πατρίς”: “Υπηρετώ την Ηλεία και τους ανθρώπους της”

Εκλέχθηκα να υπερασπίζομαι και να υπηρετώ τα συμφέροντα του τόπου μου και των ανθρώπων του. Πρώτιστο κριτήριο των αποφάσεων και των παρεμβάσεών μου, δεν είναι η ιδεολογική μου ταυτότητα αλλά η πρόοδος της Ηλείας.

Αυτό τονίζει αφοπλιστικά και με έμφαση στη σημερινή αποκλειστική του συνέντευξη στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος αν και μπαίνουμε στην έντονη φάση μιας μεγάλης προεκλογικής περιόδου, ο ίδιος εργάζεται εντατικά για τα θέματα της Π.Ε. είτε με ατελείωτες ώρες λύσης προβλημάτων από το γραφείο του, είτε με την παρακολούθηση έργων και άλλων δράσεων της Περιφέρειας σε κάθε σημείο του Νομού μας.

Ο κ. Γιαννόπουλος στην ερώτηση γιατί αποφεύγει την υπέρμετρη δημοσιότητα ή γιατί μιλά
μόνο όταν έχει κάτι να πει, απαντά ότι κάτι τέτοιο είναι στάση ζωής του χαρακτήρα του. Προσπαθώ να μην χάνω την ουσία και την αξία μιας προσπάθειας ή ενός έργου για το οποίο θα πω κάτι μόνο αν το έχω ολοκληρώσει, επισημαίνει με ειλικρίνεια, ενώ σε άλλη ερώτηση για το ξεκίνημα της θητείας του λέει μεταξύ άλλων:

«Έπρεπε να τα μάθω ‘‘όλα από την αρχή’’ όπως ήταν και το σύνθημα του συνδυασμού μας. Διάβασα πολύ, εργάσθηκα σκληρά, με πείσμα και αφοσίωση. Αυτό συνεχίζω να κάνω και τώρα…». Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, μιλά ακόμη για τις μεγάλες κρίσεις και καταστροφές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, για τον ευαίσθητο τομέα της αρωγής απέναντι σε πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη και χρειάσθηκαν τη βοήθειά τους, για το τεράστιας πολιτιστικής σημασίας έργο στο πρώην εργοστάσιο του ΑΣΟ και αναφέρεται στο ενδιαφέρον που πρέπει να υπάρχει με πράξεις για τους νέους, ώστε να προλάβουμε τη δύσκολη απόφαση της μετανάστευσής τους μόνο και μόνο για λόγους εργασίας…

Ξεκινώντας την θητεία σας πριν από τέσσερα χρόνια, ίσως κάποιοι να περίμεναν ότι η έλλειψη εμπειρίας και η μη ενασχόλησή σας με τα κοινά μέχρι τότε, θα γίνονταν το ανάχωμα για μια επιτυχημένη πορεία. Σήμερα η ίδια η εξέλιξη δείχνει ότι όχι μόνο αντέξατε, αλλά χειριστήκατε επιμελώς και με αποτελεσματικό τρόπο ζητήματα ενός μεγάλου και δύσκολου Νομού. Υπάρχει «συνταγή» που χρησιμοποιήσατε προς τούτο;

Η αλήθεια είναι ότι η έλλειψη εμπειρίας μου στην Αυτοδιοίκηση – καθώς μέχρι τότε δεν είχα ενεργή ενασχόληση με τα κοινά σε αυτό το επίπεδο – δημιούργησε την αμφιβολία σε πολλούς αν θα τα καταφέρω, και δικαιολογημένα. Μπορώ να πω ότι κι εγώ, ευτυχώς, είχα “άγνοια κινδύνου” καθώς δεν είχα πλήρη και σαφή εικόνα των καθηκόντων που αναλάμβανα. Αυτή η αμφισβήτηση, ήταν που ενίσχυσε όμως, ακόμα περισσότερο το “στοίχημα” με τον εαυτό μου, όχι μόνο για να τα καταφέρω, αλλά για να φανώ αντάξιος των προσδοκιών όσων με πίστεψαν και με εμπιστεύτηκαν – και πρωτίστως ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης – σ’ αυτή την απαιτητική θέση και τον ρόλο, για τη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών και τον σχεδιασμό – με αναπτυξιακή προοπτική και κριτήρια – της επόμενης ημέρας, ώστε η Ηλεία να πάει μπροστά.

Δεν υπάρχει “συνταγή” επιτυχίας. Έκανα αυτό που έχω μάθει να κάνω πάντα, γιατί έπρεπε να τα μάθω “όλα από την αρχή”, όπως ήταν και το σύνθημα του συνδυασμού όταν ξεκινήσαμε. Διάβασα πολύ, εργάστηκα σκληρά, με πείσμα και αφοσίωση. Κι αυτό συνεχίζω να κάνω ακόμα και τώρα, προσπαθώντας καθημερινά να εξελίσσομαι, και να κάνω το καλύτερο δυνατό για τον τόπο και τους ανθρώπους του, τους οποίους θέλω να κοιτάζω στα μάτια.

Και όμως. Από νωρίς πήγατε στα «βαθειά» καθώς κληθήκατε να αντιμετωπίσετε εξαιρετικώς δύσκολες καταστάσεις. Η πανδημική κρίση που ήρθε αμέσως μετά τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, οι φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, κ.λπ.) και μαζί με αυτά η ανάγκη ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης νευραλγικών υπηρεσιών στην Π.Ε. Ηλείας. Ένα «βουνό» δυσκολιών που πραγματικά έπρεπε να ξεπεράσετε.

Είναι γεγονός ότι από τους πρώτους μήνες της θητείας μου ήρθα αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, όπως η πανδημία που έπληξε την χώρα από τον Μάρτιο του 2020, ανατρέποντας τα πάντα στην καθημερινότητα μας αλλά και στον τρόπο λειτουργίας και εργασίας των Υπηρεσιών και της Π.Ε. Ηλείας. Βρεθήκαμε όλοι σε “αχαρτογράφητα νερά” τότε, ανετράπη ο σχεδιασμός μας και το βάρος μας στράφηκε στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, σε όλες τις εκφάνσεις της. Ακολούθησε η μεγάλη πυρκαγιά το 2021 στην Αρχαία Ολυμπία και οι πλημμύρες το ίδιο έτος, δημιουργώντας νέα προβλήματα, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουμε.
Πιστεύω πως τα καταφέραμε συνολικά ως Περιφερειακή Αρχή, διότι σε κάθε κρίση μπορέσαμε και εφαρμόσαμε, μαζί με τους συνεργάτες μας, οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης της κάθε κρίσης. Ήμασταν δίπλα στους πολίτες από την πρώτη στιγμή και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μη νιώθουν απροστάτευτοι, δρομολογώντας παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα δίχως καθυστέρηση.

Aπό την αρχή που αναλάβατε, διακρίνουμε μια ιδιαίτερη έμφαση που αγγίζει τα … όρια της εμμονής με τα έργα θωράκισης του τόπου και της ασφάλειας των πολιτών. Είναι μέρος του «προλαμβάνειν» ή συναίσθημα έντονης αγωνίας για πολλά που θα μπορούσαν να είχαν γίνει, αλλά παρέμειναν επί σειρά ετών σε εκκρεμότητα;

Πιστεύω ότι είναι και τα τρία αυτά μαζί, το καθένα με τη δική του βαρύτητα και σημασία. Είναι κοινά παραδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι οι κρίσεις είναι πια κανονικότητα και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές. Άρα δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν ξέρουμε κι ότι δεν έχουμε επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στους συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι το να τρέχουμε κάθε φορά πίσω από κάθε ακραίο καιρικό ή φυσικό φαινόμενο για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του, δεν αρκεί και είναι πολυδάπανο. Πιστεύω πραγματικά ότι «Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν» και ο φετινός χειμώνας μας το απόδειξε, αφού οι καθαρισμοί και τα έργα συντήρησης λειτούργησαν, προστατεύοντας περιουσίες και καλλιέργειες.

Ο άξονας της κοινωνικής παρέμβασης εκ των πραγμάτων έχει αποδειχθεί ένα «δυνατό» σημείο των χειρισμών σας. Μάλιστα είστε από τους πρώτους σε όλη την Ελλάδα που επιδιώξατε και καταφέρατε να εφαρμόσετε ευέλικτες διαδικασίες αρωγής σε όσους χρειάζονται την συνδρομή σας. Τί σημαίνουν για εσάς οι έννοιες αξιοπρεπούς ζωής σε αλληλέγγυα κοινωνία;

Κάθε τόπος είναι οι άνθρωποι του και ευθύνη όλων μας είναι να προσπαθούμε για την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των πολιτών και συνολικά του βιοτικού επιπέδου. Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε εποχές αλλεπάλληλων κρίσεων οι οποίες, μοιραία, έχουν δημιουργήσει και κοινωνικές ανισότητες. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο εμπλουτίζεται διαρκώς με ποικίλες δράσεις, στο πλαίσιο μιας ολιστικής αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων και της ισότιμης συμμετοχής των πολιτών σε κάθε πτυχή της κοινωνίας.

Επιγραμματικά θα σας πω για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, το οποίο δεν μένει μόνο στην διανομή τροφίμων αλλά παρέχει μια σειρά από σημαντικές υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους στον τομέα της εκπαίδευσης, της άθλησης και του πολιτισμού. Ενισχύουμε και χρηματοδοτούμε Δομές και Προγράμματα όπως είναι οι ΣΥΔ και το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ. Στις δράσεις μας περιλαμβάνονται επίσης, ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των γυναικών και των ατόμων με αναπηρία, σε θέματα υγείας και πρόληψης με διενέργεια και δωρεάν εξετάσεων, εγκατάσταση SEATRAC για την αυτόνομη πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα, εθελοντικές αιμοληψίες με την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας, προσφορά απινιδωτών σε φορείς και συλλόγους αλλά και επιμορφωτικές ημερίδες στις πρώτες βοήθειες, η δράση «κλικ ζωής» για τους ηλικιωμένους ή μοναχικούς συμπολίτες μας, η οποία θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα.

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για τις κοινωνικές δράσεις, αλλά στόχος μας δεν είναι να μιλάμε, αλλά να κάνουμε. Ο λόγος που επικοινωνούμε αυτές τις δράσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είναι προς ενημέρωση του κοινού για τη συμμετοχή όσων πολιτών επιθυμούν, και γι’ αυτό προσπαθούμε όλα αυτά, να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και διακριτικότητα.

Με όλα τα παραπάνω, δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε το Κράτος Πρόνοιας, αλλά οφείλουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για δημιουργήσουμε ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας για τους πολίτες της Ηλείας και συνολικά της Δυτικής Ελλάδας.

Ένα σημαντικό έργο που για εσάς έγινε «προσωπικό στοίχημα» είναι αυτό της μετατροπής του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ στον Πύργο σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης. Εκεί δηλαδή που θα είναι πλέον και η έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Έργο που πέρασε από «χίλια κύματα» αλλά σήμερα βρίσκεται μια «ανάσα» από τη δημοπράτησή του. Πώς τελικά τα καταφέρατε;

Η ανάπλαση των εγκαταστάσεων του ιστορικού για την πόλη και την Ηλεία πρώην Σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ και η στέγαση σε αυτό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ήταν και είναι πραγματικά προσωπικό μου «στοίχημα».

Το Φεστιβάλ, έχει μια μακρά και σημαντική ιστορία και διαδρομή 25 χρόνων. Πέραν της αναμφισβήτητα πολύ σημαντικής κοινωνικής και εκπαιδευτικής του προσφοράς, έχει μια εξίσου σημαντική οικονομική διάσταση για το νομό. Γνωρίζοντας λοιπόν την αξία του έργου, τόσο για το ίδιο το Φεστιβάλ ως θεσμό, όσο και για την περιοχή, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου, άρχισα να εργάζομαι προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Έγινε πραγματικά σταθερή μου επιδίωξη και δε θα σταματήσω να εργάζομαι γι’ αυτό μέχρι ο Πολυχώρος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Και σ’ αυτό έχω την απόλυτη στήριξη του Νεκτάριου Φαρμάκη.

Με επιμονή, υπομονή, πείσμα και αφοσίωση στον στόχο μας, με την πολύτιμη συμβολή συνεργατών και υπηρεσιακών στελεχών, αλλά και των ανθρώπων του Φεστιβάλ με τους οποίους βαδίζουμε μαζί σ’ αυτό τον δρόμο από την πρώτη στιγμή, όλα αυτά τα εμπόδια – δυσλειτουργίες σε υπηρεσιακό επίπεδο, παθογένειες και γραφειοκρατικά εμπόδια, σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση που ανέτρεψε, όπως προείπα, τον λειτουργικό μας σχεδιασμό – ξεπεράστηκαν. Έτσι, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο περιθώριο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, παρουσιάστηκε η Αρχιτεκτονική μελέτη ενώ ακολούθως και μέχρι σήμερα έχουμε ολοκληρώσει τη λήψη όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων και έχει πλέον εκδοθεί η Άδεια Δόμησης.

Σήμερα, βρισκόμαστε κυριολεκτικά ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση του έργου και αισθάνομαι χαρούμενος για το σημείο στο οποίο έχουμε καταφέρει να φτάσουμε.

Τι πιστεύετε για το δυναμικό μας και τους Νέους Ανθρώπους; Έχει τύχη η Νέα Γενιά μας -μέλος της οποίας άλλωστε είστε και εσείς- με δράσεις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της στην Περιφέρεια και τι μπορεί να γίνει για να μην ακολουθήσει τον δρόμο της μεγάλης φυγής όπως συμβαίνει δυστυχώς μέχρι τώρα;

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχω βιωματική εμπειρία, διότι την προηγούμενη δεκαετία είδα πολλούς φίλους μου να παίρνουν τη δύσκολη απόφαση της μετανάστευσης για να εργαστούν. Από τους πρώτους μήνες της θητείας μας προσπαθήσαμε να δρομολογήσαμε εμπροσθοβαρή προγράμματα επιχειρηματικότητας. Ο κόσμος της Ηλείας έχει ανάγκη για δουλειές, ειδικά οι νέοι. Για αυτόν τον λόγο σχεδιάσαμε και υλοποιούμε προγράμματα για τους Νέους Αγρότες, για τη μεταποίηση, για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, για τον τουρισμό κλπ, ακριβώς επειδή θέλουμε να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να δουλέψουν στον τόπο τους. Πιστεύω ότι στην επόμενη πενταετία θα πάμε ακόμα καλύτερα, γιατί είχαμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε εξαρχής το ΕΣΠΑ 2021-2027, και θα δώσουμε έμφαση στο να αποκτήσουμε επιχειρήσεις «πράσινες» και ψηφιακές.

Αν και άνθρωπος χαμηλών τόνων δεν διστάσατε στη διάρκεια της θητείας σας να «χτυπήσετε το χέρι στο τραπέζι» όταν νιώσατε ότι η Ηλεία σε κάποιες περιπτώσεις αδικείται. Θα το ξανακάνετε;

Πιστεύω σε μια τοπική αυτοδιοίκηση βαθιά πολιτική αλλά κομματικά ακηδεμόνευτη. Είμαι Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και εκλέχθηκα για να υπερασπίζομαι και να προωθώ τα συμφέροντα του τόπου μου και των ανθρώπων του. Πρώτιστο κριτήριο των αποφάσεών μου και των παρεμβάσεών μου δεν είναι η ιδεολογική μου ταυτότητα -την οποία δεν έκρυψα ποτέ- αλλά η πρόοδος της Ηλείας. Γι’ αυτόν τον λόγο, σε αυτά τα τέσσερα χρόνια το γραφείο μου ήταν πάντα ανοιχτό σε κάθε πολίτη ή ομάδα πολιτών που διεκδικούσε το δίκιο της, ασχέτως πολιτικής προέλευσης. Με τις δημόσιες παρεμβάσεις μου -γραπτές και προφορικές- για σοβαρά θέματα της Ηλείας, όπως η Δημόσια Υγεία ή οι αποζημιώσεις των πυροπλήκτων, θεωρώ πως έδειξα έμπρακτα ότι αυτό που προέχει για εμένα είναι η Ηλεία και οι πολίτες της. Κι αν διαπιστώσω ότι αδικείται ή παραμελείται, θα το ξανακάνω χωρίς τον παραμικρό δισταγμό.

Θα έλεγε κανείς ότι αποφεύγετε την υπέρμετρη δημοσιότητα και συνήθως μιλάτε όταν έχετε κάτι συγκεκριμένο να πείτε. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής, πολιτικής τακτικής ή διαφορετικής φιλοσοφίας για τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε εσείς τα πράγματα;

Δεν είναι θέμα πολιτικής τακτικής ως μέρος μιας συγκεκριμένης επικοινωνιακής στρατηγικής. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου και αυτή είναι η στάση ζωής μου. Έτσι ανατράφηκα, αυτό το παράδειγμα πήρα από τους γονείς μου, έτσι πορεύτηκα ως ελεύθερος επαγγελματίας και έτσι λειτουργώ στη ζωή μου συνολικά. Και η ερώτησή σας μου επιβεβαιώνει ότι αυτό – ευτυχώς – δεν το έχω απολέσει στη ζωή μου, μολονότι η δημοσιότητα αποτελεί για κάποιους μεγάλο δέλεαρ. Κι όταν ασχολείσαι με τα κοινά, μπορεί πολύ εύκολα να γοητευτείς από την αναγνωρισιμότητα, και λέγοντας πολλά να χαθεί η ουσία και η αξία μιας προσπάθειας, μιας παρέμβασης, ενός έργου. Εγώ προτιμώ να συνεχίζω να εργάζομαι μεθοδικά και αθόρυβα, να μιλάω και να ενημερώνω τους πολίτες όταν έχω ολοκληρώσει ένα έργο, όταν έχω επιτύχει ένα στόχο. Θεωρώ πως πλέον ο κόσμος μπορεί να δει, να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα στα πολλά λόγια και στην ουσία, καθώς επίσης και πότε τον αντιμετωπίζεις με σεβασμό και εντιμότητα.