Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ της Αχτσιόγλου και οι κινήσεις των συνυποψηφίων της

 

 

Η Έφη Αχτσιόγλου ήταν το πρόσωπο που κυριάρχησε χθες στην εγχώρια πολιτική σκηνή καθώς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από το Ωδείο Αθηνών. Γιατί εκεί; Θέλησε να στείλει μήνυμα ότι δεν απευθύνεται σε κομματικό κοινό αλλά ευρύτερα στην κοινωνία και όπως αποκάλυψε έχει ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική καθώς επί 20 χρόνια έκανε μουσικές σπουδές.

Οι λεπτομέρειες

Στο Ωδείο τα πάντα είχαν ετοιμαστεί αρκετά νωρίτερα και μάλιστα είχαν γίνει οι απαραίτητες πρόβες ώστε να δουλέψουν όλα σωστά και να «γράφει» καλά η πρωταγωνίστρια της εκδήλωσης. Η Έφη Αχτσιόγλου έφτασε στην ώρα της και οι ανακοινώσεις ξεκίνησαν βάσει προγραμματισμού. Στις πολιτικές εκδηλώσεις δεν είναι το σύνηθες αυτό. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι «οικοδεσπότες» είχαν φροντίσει να υπάρχουν παγωμένα μπουκάλια νερό για τους εργαζόμενους του Τύπου που κάλυπταν το γεγονός. Λεπτομέρειες που καλό είναι να σχολιάζονται και μη λέμε μόνο τα αρνητικά. Και το θετικό αφήγημα μια χαρά «πουλάει». Το είδαμε και στις πρόσφατες διπλές εκλογές. Στο ΣΥΡΙΖΑ, δε, το ένιωσαν στο πετσί τους.

Η πολιτική πλατφόρμα

Ο λόγος της Αχτσιόγλου είχε πολλά και ενδιαφέροντα σημεία, αλλά ας περιμένουμε την πολιτική της πλατφόρμα. Μίλησε για ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αναφορά στην παρακαταθήκη του παρελθόντος. Αυτή που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά και για έναν «ΣΥΡΙΖΑ αποτελεσματικό, σύγχρονο, μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, που θα αναδεικνύει τη συλλογική προσπάθεια και θα αξιοποιεί τη συλλογική μας ευφυΐα». Ένα πλαίσιο που, εκ του αποτελέσματος, φάνηκε πως δεν κατάφερε να φτιάξει ο τέως πρόεδρος του κόμματος ή δεν αφουγκράστηκε τις ανάγκες της κοινωνίας για να προβεί στη δημιουργία του. Γήινος ο λόγος της, πάντως.

Τότε και τώρα

Στην παρουσίαση της υποψηφιότητάς της δεν είχε στελέχη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν την στηρίζουν. Το αντίθετο μάλιστα καθώς ήδη εμφανίστηκαν υπέρ της ο Αλέξης Χαρίτσης που δεν θα είναι υποψήφιος και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ φαίνεται πως θα κάνει και δήλωση υπέρ της και άρα επανέρχεται με ένα τρόπο στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μην ξεχάσω και κάτι που μου έκανε εντύπωση χθες. Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την 21η Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει μεταξύ άλλων «ούτε προς το κέντρο, ούτε προς τα Αριστερά». Το ίδιο είπε και η Έφη Αχτσιόγλου. Το ενδιαφέρον; Τότε οι υποστηρικτές του Τσίπρα, φανατικοί ή μη δεν είχαν πει τίποτα, καθώς ήταν αρνητικό να μιλήσεις κατά του αρχηγού. Τώρα αρκετοί εξ αυτών βρήκαν ευκαιρία και βγήκαν κατά της Έφης.

Η στήριξη του καθηγητή

Πέρα από τις πολιτικές δηλώσεις, ενδιαφέρον είχε χθες μια πολύ ανθρώπινη στιγμή, καθώς ανοιχτή στήριξη στην υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έδωσε μέσω του voria.gr ο Άρις Καζάκος. Ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ-δικηγόρος είναι ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα στην 38χρονη πολιτικό από το διάστημα που βρισκόταν ακόμη στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά της ως «λαμπρή και ελπιδοφόρα για τη χώρα». Για την ιστορία ο Καζάκος ήταν επιβλέπων καθηγητής στη διδακτορική της διατριβή και είπε μάλιστα πως ήταν μέσα στους δέκα καλύτερους φοιτητές που είχε ποτέ διδάξει.

Τα επόμενα βήματα

Τι θα γίνει από ‘δω και πέρα στο ΣΥΡΙΖΑ; Αύριο ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το Σαββατοκύριακο, στην Κεντρική Επιτροπή, θα έχουμε ανακοινώσεις από τον Νίκο Παππά. Αναμένεται να κάνει το βήμα και ο Παύλος Πολάκης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχει κλειδώσει η υποψηφιότητά του για δύο λόγους. Να μετρήσεις δυνάμεις και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο τις θέσεις τους. Ένας έμπειρος αναλυτής της Αριστεράς, σε καφέ που ήπιαμε μετά τις ανακοινώσεις Αχτσιόγλου, μου έλεγε πως ο «Ευκλείδης για την Έφη δουλεύει. Όποιος πιστεύει πως θα τις κόψει ψήφους, κάνει λάθος. Περισσότερες θα της δώσει, παρά θα της πάρει».

Πηγή: newbeast