«Πολυθρόνα» για… τρεις! – Μητσοτάκης, Τσίπρας & Ανδρουλάκης «έπαιξαν» τα ρέστα τους στη Δυτ. Ελλάδα

Μπορεί σε αυτήν την προεκλογική περίοδο να μην είδαμε κάποιον εκ των αρχηγών των τριών μεγάλων κομμάτων στην Ηλεία, αφού τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισαν να επισκεφθούν μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες στέλνοντας εδώ σημαντικά στελέχη τους ωστόσο και οι τρεις αποφάσισαν να βρεθούν λίγες μέρες πριν τις κάλπες στην Πάτρα για να απευθύνουν – όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τόσο οι ίδιοι όσα και τα στελέχη των κομμάτων τους – κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.

Και αυτό διότι, ο στόχος όχι μόνο της πρωτιάς στην περιφέρειά μας και στις τρεις περιφερειακές ενότητες αλλά και της ανόδου των ποσοστών, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα για την επίτευξη ή όχι της αυτοδυναμίας αλλά και για την κατανομή των εδρών.

Θυμίζουμε πως σε επίπεδο Περιφέρειας, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεντρώσει ποσοστό 36,64% σημειώνοντας αύξηση 0,47% σε σχέση με τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 25,93%, καταγράφοντας μείωση 10,9% σε σχέση με τις προηγούμενες κάλπες ενώ το ΠΑΣΟΚ με το 14,34% αύξησε το ποσοστό του κατά 3,6% σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό λοιπόν, και οι τρεις έχουν πολλά να κερδίσουν αλλά και να χάσουν από την «μάχη» της Δυτικής Ελλάδας και η εφ. «Πατρίς» σήμερα εστιάζει στα σημαντικότερα σημεία των ομιλιών τους κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας ενόψει της εκλογών της Κυριακής.

«Μητσοτάκη Πρωθυπουργό γιατί αυτόν θα επιλέξει ο λαός»

Την αρχή έκανε την περασμένη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στην Πάτρα έγινε δεκτός κυριολεκτικά μετά βαΐων και κλάδων και αφού πέρασε πρώτα από το εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας στην Αγίου Ανδρέου, έπειτα κατευθύνθηκε στην συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου όπου και πραγματοποιήθηκε η ομιλία του στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα, την Αμφιλοχία, την Φιλιππιάδα, και τα Ιωάννινα, Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/EUROKINISSI)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την δέσμευσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ όσον αφορά την Πάτρα σημείωσε ότι θέλει να είναι πρωταγωνίστρια την επόμενη 4ετία, καθώς δεν της αξίζει τίποτα λιγότερο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα έργα που πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή, και θα καταστήσουν την Πάτρα ως μία εξωστρεφή πύλη της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης, παρουσία πολλών «γαλάζιων» στελεχών και φίλων του κόμματος από την Ηλεία, αναφέρθηκε στην προμήθεια των F-35 που θα έχουν ως βάση την Ανδραβίδα, ενώ μίλησε και για την τραγωδία στην Πύλο, σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες στο Λιμενικό.

“Μητσοτάκη Πρωθυπουργό θα έχουμε γιατί αυτόν θα επιλέξει ο κυρίαρχος λαός” τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην μεγάλη ευθύνη που έρχεται με το υψηλό ποσοστό, ζητώντας παράλληλα από όλους να κάνουν μαζί αυτήν την τελευταία προσπάθεια και να μην αφήσουν καμία ψήφο να πάει χαμένη.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στο ένα σημείο που συμφωνεί με τον Αλέξη Τσίπρα που όπως είπε είναι το ότι ψηφίζουμε για καλύτερους μισθούς, καλύτερη υγεία και παιδεία.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε «να αυξήσουμε το ποσοστό μας στις εκλογές του Ιουνίου για να σηκώσουμε τα μανίκια για την Ελλάδα της προκοπής». Όπως σημείωσε «ποτέ δεν έχω συναντήσει αυτό το κλίμα για τη Νέα Δημοκρατία και θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ».

«Αυτό που πετύχαμε δεν ήταν τυχαίο ούτε αποτέλεσμα μιας πολύ καλής προεκλογικής εκστρατείας. Πιστεύω ότι ακράδαντα στην κάλπη αυτή έκλεισε ένας κύκλος διχασμού, κύκλος μαυρίλας και άνοιξε κύκλος ενότητας και αισιοδοξίας για την πατρίδα ισχυρή για την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «η δουλειά δεν έχει τελειώσει, 25 Ιουνίου το πρωί οι κάλπες θα είναι άδειες και το βράδυ πρέπει να έχουν γεμίσει από εκατομμύρια ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας».

«Θέλουμε στα πανεπιστήμια να κυριαρχούν τα βιβλία και όχι οι βαριοπούλες. Θέλουμε τα πανεπιστήμια κέντρα προκοπής και όχι άντρο παρανομίας όπως θέλουν ορισμένοι» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικά για το ΕΣΥ είπε ότι «εμείς θα οικοδομήσουμε το νέο δημόσιο ΕΣΥ, θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές, θα ξαναφτιάξουμε τα ΤΕΠ στα μεγάλα νοσοκομεία, θα στηρίξουμε τα κέντρα υγείας, θα δώσουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία και στον προσωπικό γιατρό, θα συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα όπου είναι απαραίτητο παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες».

«Μαζί θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς του Μάη»

Από την μεριά του, μήνυμα αποφασιστικότητας, συνέχειας και προοπτικής έστειλε από την Πάτρα και την πλατεία Αγίου Γεωργίου χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, διακηρύσσοντας ότι «μαζί θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς του Μάη. Μαζί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν κλείσει η κάλπη. Μαζί όμως θα είμαστε κι από Δευτέρα. Με τη δική σας στήριξη θα ξανακάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τη προοδευτική παράταξη, κυβερνώσα δύναμη ξανά».

Ακολούθως επανέλαβε σχετικά με την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. Ούτε κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε και συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Μέσα σε μάχες γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάχες για τις αξίες και τα ιδανικά μας, για την πατρίδα για την ανθρώπινη ζωή που για μας δεν έχει χρώμα, θρησκεία και εθνικότητα. Και δεν τη μετράμε ούτε σε ευρώ, ούτε σε ψήφους».

Ο κ. Τσίπρας όμως θέλησε να εμψυχώσει τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του κόμματος: «προσπάθησαν πολλές φορές να μας βγάλουν από τη μέση. Δε τα κατάφεραν όμως τότε που όλα τα σκιαζε η φοβέρα των δανειστών και των μνημονίων. Δεν θα τα καταφέρουν ούτε τώρα. Γιατί ξέρουμε ότι χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δεν δίνονται. Ότι οι συσχετισμοί είναι για να αλλάζουν. Ότι την ιστορία τη γράφουν οι λαοί. Και τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο λαός με την ψήφο του βάλει την Κυριακή τη σφραγίδα του».

Ακολούθως περιέγραψε το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής: «Οι εκλογές της επόμενης Κυριακής δεν είναι ο δεύτερος γύρος μιας εκλογικής αναμέτρησης. Είναι μια καινούργια εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Με μια απειλητική Δεξιά που επιδιώκει να γίνει καθεστώς. Όσοι προεξοφλούν το αποτέλεσμα καλά θα κάνουν να μη βιάζονται».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ποιον και με πόση δύναμη θέλουν στη θέση της κυβέρνησης. Και ποιον και με πόση δύναμη στη θέση της αντιπολίτευσης. Και στην κρίση του λαού τη Κυριακή θα είναι δυο μόνο εναλλακτικές στρατηγικές και δύο μόνο προγράμματα διακυβέρνησης. Η στρατηγική και το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και η στρατηγική και το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρόγραμμα της ΝΔ. Και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Στις 25 Ιουνίου η δημοκρατική παράταξη θα είναι ο μεγάλος νικητής»

«Στις 21 Μαΐου κάναμε ένα πρώτο βήμα. Στις 25 Ιουνίου συνεχίζουμε δυναμικά για το δεύτερο μεγάλο βήμα της νίκης και της αναγέννησης, για ένα κίνημα που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες του λαού για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανοίγοντας την δίκη του ομιλία του σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου την περασμένη Τρίτη.

Όπως πρόσθεσε, «καλώ κάθε δημοκράτη και κάθε προοδευτικό πολίτη, να προχωρήσουμε όλοι μαζί για να έχει ξανά η ΝΔ ένα πραγματικό αντίπαλο και όχι το χρυσό της χορηγό, τον κ. Τσίπρα, έναν πολιτικό αντίπαλο με γνήσιο προοδευτικό λόγο, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα εγγυηθεί το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος, στη διάκριση των εξουσιών και στη βιώσιμη ανάπτυξη με οφέλη για όλους τους Έλληνες.Απέναντί μας, στις 25 Ιουνίου», συνέχισε, «δεν έχουμε τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, αλλά έχουμε τον κίνδυνο της παντοδυναμίας της ΝΔ, της ασυδοσίας και της αλαζονείας».

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης τον οποίον στην Πάτρα παρακολούθησαν από κοντά μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ηλείας αλλά και φίλοι του κόμματος από τον νομό, ανέφερε ότι «τα σημάδια έχουν φανεί για το ποιο είναι το μέλλον της χώρας μας με τον κ. Μητσοτάκη»: «Απαξίωση του εθνικού συστήματος υγείας, απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και επιβάρυνση της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων ελλήνων με την ακραία ακρίβεια και την έμμεση φορολογία». Η ΝΔ «αντιμετώπιζε το κράτος έως λάφυρο» είπε.

Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι «θέλω να στείλω μία απάντηση και στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα», λέγοντας: «Είναι ντροπή, ό,τι λάθη και να κάνουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, να μιλούν κάποιοι για εθνικές εξαιρέσεις. Για εμάς δεν υπάρχουν εθνικές εξαιρέσεις. Η πατρίδα είναι όλος ο ελληνικός λαός. Εμείς, ασκούμε κριτική με πολιτικό πολιτισμό στους αντιπάλους, χωρίς να διχάζουμε. Είναι ντροπή κάποιοι το 2023, σε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, να μιλούν συνεχώς για εθνικές εξαιρέσεις, είτε είναι ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, είτε είναι ο κ. Μητσοτάκης με την παρέα του».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «η ΝΔ θα πέσει όταν αναγεννηθεί η πραγματική εναλλακτική, η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, διότι εμείς θα αντιμετωπίσουμε την συντήρηση, τον ελιτισμό και τον λαϊκισμό». Από τις 26 Ιουνίου «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει απέναντί του μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση, αλλά ένα ισχυρό δημοκρατικό κίνημα, το ΠΑΣΟΚ».

«Η δικιά μας η προτεραιότητα», τόνισε, «είναι δικαιοσύνη, διαφάνεια και αξιοκρατία, για αυτό δεν δέχομαι κανένας να πληγώσει ξανά τον ελληνικό λαό».

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΝΟΜΟ

Περιφέρεια

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ          149.199 36,64%

ΣΥΡΙΖΑ                               105.571             25,93%

ΠΑΣΟΚ                                58.392                   14,34%

Ηλεία

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ          34.527   37,69%

ΣΥΡΙΖΑ                               21.909      23,91%

ΠΑΣΟΚ                               17.676      19,29%

Αχαΐα

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ          60.725   33,95%

ΣΥΡΙΖΑ                               48.314      27,01%

ΠΑΣΟΚ                              22.223      12,43%

Αιτωλοακαρνανία

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ          53.947   39,46%

ΣΥΡΙΖΑ                               35.348      25,86%

ΠΑΣΟΚ                               18.493      13,53%